Broasca ţestoasă - Simbol şi semnificaţie

Simbolul broaştei ţestoase cuprinde o miriadă de semnificaţii, de la perseverenţă, hotărâre, stabilitate, rezistenţă, longevitate, nemurire, până la creativitate, fertilitate, protecţie, adaptabilitate, pământ, lume, univers. De asemeni, broasca ţestoasă este asociată cu apa, iarna, zeiţa romană Venus şi cea greacă Afrodita, nordul, aspectul selenar şi cel feminin al oamenilor.

Apa 


În unele triburi ale indienilor americani, precum Hopi, şi în alte culturi ale lumii, broasca ţestoasă simbolizează apa, conducând astfel către semnificaţii precum mişcarea, adaptabilitatea, creativitatea şi intuiţia.

Întrucât unele broaşte ţestoase călătoresc prin mare lăsându-se în voia valurilor, curenţilor, acest lucru este asociat cu adaptabilitatea, capacitatea de a te descurca în cele mai neaşteptate, imprevizibile situaţii.
Broasca ţestoasă

Şi în Feng Shui, această reptilă este conectată cu elementul apei. De altfel, potrivit acestui sistem filosofic chinezesc, partea din spate a casei este reprezentată de broasca ţestoasă neagră, care sprijină viaţă de familie şi relaţiile personale.

Broasca in legende, superstiţii şi simboluri

Ca şi creatură acvatică, era corelată în Egiptul antic cu lumea subpământeană, cu zeul Set, duşmanul lui Ra, care încerca să oprească barca soarelui în vreme ce călătorea prin tărâmurile subterane.

Universul / creaţia / lumea 


Broasca ţestoasă este asociată cu crearea universului şi, în multe mituri, duce pe spate povara întregii lumi sau sprijină, susţine tărâmul ceresc, paradisul.

Un animal sacru, simbolizând putere şi tenacitate, în cultura chinezească are un rol important în plămădirea lumii. Zeiţa creaţiei, Nuwa sau Nugua, a tăiat picioarele unei broaşte ţestoase şi le-a folosit pentru a propti cerul, după ce Gong Gong distrusese muntele care avea acest rol. Carapacea broaştei ţestoase, cu partea inferioară plată şi cea superioară bombată semnifică ideea chinezească dspre un pământ plat şi un cer sub formă de dom.

Atât în China, cât şi în India, această vieţuitoare este un însemn al universului. Potrivit lui Pen T'sao, "suprafaţa superioară a carapacei cuprinde numeroase semne, ce înfăţişează constelaţiile cereşti, şi este Yan, în timp ce zona inferioară are multe linii, relaţionate cu pământul, care este Yin."

Broasca ţestoasă - Simbol şi semnificaţie
În mitologia hindusă, lumea este aşezată pe spatele a patru elefanţi care, la rândul lor, stau pe carapacea unei broaşte ţestoase, numite Akupara.

Broasca ţestoasă uriaşă Kurma este una din întruchipările zeului Vishnu, partea sa de jos simbolizând lumea pământeană, iar cea de sus pe cea cerească.

Conform miturilor indienilor nord-americani, broasca ţestoasă cară pe spatele său pământul, el fiind numit din acest motiv "insula broaştei ţestoase." În tradiţia tribului Mohawk, cutremurele sunt un semn că această creatură se apleacă sub povara pe care o duce.

În arta daoistă, broasca ţestoasă este o emblemă a triadei pământ-omenire-ceruri.

Longevitatea 


Cele mai vechi fosile de broaşte ţestoase sunt datate cu mai mult de 200 de milioane de ani în urmă. Acest lucru le transformă într-un simbol al longevităţii, persistenţei, rezistenţei şi continuităţii vieţii.

Amuletele din Egiptul antic care le înfăţişează erau înzestrate cu puterea de a proteja viaţa şi sănătatea.

Chinezii aveau credinţa că broasca ţestoasă hibernează de-a lungul iernii, iar primăvară îşi schimbă carapacea, acesta fiind secretul vieţii sale foarte lungi. Tot la aceştia, din cauza longevităţii sale, broasca ţestoasă era un simbol utilizat adeseori la înmormântări. Pământul era aşezat peste mormânt în forma acesteia pentru a asigura veşnicie vieţii de apoi a celor decedaţi. În China se obişnuia să se prepare elixiruri ale tinereţii din carapacea şi creierul broaştelor ţestoase.

În Japonia (unde se crede că trăieşte 12.000 de ani), este înfăţişată frecvent împreună cu pinul de munte şi cocorul, alte două simboluri consacrate ale nemuririi.

Alte simboluri şi semnificaţii ale broaştei ţestoase 


În Africa, portretizată adesea ca având pe carapace un model asemănător cu o tablă de şah, este un simbol al puterii şi înţelepciunii.

În alchimie, broasca ţestoasă simbolizează "massa confusa," adică haosul din "albedo," unul din cele patru stadii din crearea "Magnum opus."

Întrucât se poate retrage în carapacea ca şi cum s-ar duce într-o altă lume, este un simbol al concentrării şi meditaţiei, în special în India.

Şarpele - Simbol şi semnificaţie

În China, broasca ţestoasă simbolizează vântul şi nordul.

În antichitate, era o reprezentare a fertilităţii şi era creatura sacră a Afroditei (Venus) datorită numeroaselor sale progenituri. Totodată, din cauza ascunderii sale în carapace, era văzută ca un simbol al virtuţilor domestice.

Broasca ţestoasă era considerată, de asemeni, o creatură demonică, aliată cu forţele întunericului, îndeosebi în Orient.

Din cauza lentorii sale, simbolizează câteodată evoluţia naturală ca opusă evoluţiei spirituale mai rapide sau cumva discontinue.

În creştinism, din pricina faptului că trăieşte în nămol, este un simbol al josniciei senzualităţii pure. Deoarece carapacea sa era folosită în antichitate la confecţionarea lirelor, este menţionată uneori în literatura creştină ca un simbol al transformării morale a trupului păcătos prin mijlocirea spiritului.

Surse: 
- Udo Becker - The Continuum Encyclopedia of Symbols 
- Gary R. Varner - Creatures in the Mist: Little People, Wild Men and Spirit Beings Around the World 
- J. E. Cirlot - A Dictionary of Symbols
Broasca ţestoasă - Simbol şi semnificaţie Broasca ţestoasă - Simbol şi semnificaţie Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 30, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.