Superstiţii despre rândunele

Rândunelele s-au întors de curând la vechile lor cuiburi de sub streaşina casei mele, şi ciripesc fericite că le-au regăsit, le renovează şi le pregătesc pentru a-şi depune ouăle, a da naştere unei noi generaţii. Cunoscută ca "o pasăre a libertăţii," un simbol al reînnoirii şi renaşterii, rândunica este asociată în general cu superstiţii norocoase, de bun augur. 

Rândunelele sunt considerate a fi sacre, sfinte, întrucât se crede că au au zburat în jurul crucii pe care era răstignit Iisus Hristos. Potrivit unei legende din Danemarca, ele au dat înconjur acestei cruci, strigandu-i Mântuitorului "Svale, svale!" ("Prinde curaj," "Îmbărbătează-te"), din acest motiv căpătându-şi numele (în daneză, rândunicii i se spune "svale").

În Orientul Îndepărtat, rânduneaua era numită "mesagerul lui Dumnezeu," deoarece se credea că a fost pasărea trimisă de Noe, de pe arca sa, pentru a descoperi dacă pământul a ieşit de sub ape.

Cu toate astea, în Scoţia, exista credinţă că prin venele rândunicii circulă sângele diavolului!

În Irlanda, dacă o rândunea îi smulgea un fir de păr din cap cuiva, acel om era sortit să ajungă în iad.

La francezi este consemnată superstiţia conform căreia o rândunică care ţi se aşează pe umăr indică o moarte (chiar a ta) care adastă prin apropiere.
Superstiţii rândunele

Grecii din antichitate au aveau convingerea că rândunele nu pleacă spre ţările calde, ci "hibernează" la fundul lacurilor, bălţilor, alături de broaşte şi broaşte ţestoase!

În unele locuri, ghinionul care te paşte pentru că ai omorât din greşeală o rândunică poate fi îndepărtat dacă o înmormântezi!

Dacă vezi o rândunea la începutul primăverii, aceasta este un semn foarte norocos.

În Neumark, Germania, se dădea crezare superstiţiei că atunci când cineva îşi spăla ochii după ce vedea prima rândunică din primăvară, era ocrotit de razele agresive ale soarelui în decursul verii.

De asemeni, în folclorul englezesc, o astfel de pasăre care îţi intră/zboară în casă vesteşte că vei avea noroc cu ghiotura!

Rândunica în mituri şi legende

Este de bun augur ca rândunicile să-şi facă cuib sub acoperişul casei tale. Acest lucru are darul de a-ţi proteja locuinţa de foc, fulgere şi furtuni, ori asigura familiei succese, fericire şi noroc. Totodată, dacă strici un astfel de cuib, se poate întâmpla ca cineva din familie să-ţi moară! Cu toate astea, în Bucovina exista superstiţia că un cuib încropit de rândunică sub streaşina unei case pricinuia moartea cuiva de acolo!

Dacă rândunicile îşi părăsesc cuibul de sub streaşina ta, vei fi urmărit de nenoroc! De asemeni, era de rău augur dacă rândunele nu reveneau primăvara la vechiul lor cuib.

În unele zone din Anglia, fermierii nu îndrăzneau să omoare vreo rândunică sau să-i distrugă cuibul fiindcă se temeau că din cauza asta vacile le vor da mai puţin lapte. Românii erau de părere că atunci când o rândunică zbura pe sub o vacă, când era mulsă nu mai scotea lapte, ci sânge!

O credinţă din folclorul Germaniei statuează că o femeie care calcă pe ouă de rândunea, le sparge, zdrobeşte sub picioare, devine stearpă, nu mai poate da naştere unui copil.

Într-o veche superstiţie occidentală, se zice că în gâtul, gâtlejul rândunelelor se află două pietre foarte potente: una roşie, care alungă bolile, şi una neagră, care aduce noroc.

Se spune că atunci când rândunicile zboară jos, apropate de pământ, se anunţă o ploaie.

Vederea unei perechi de rândunele semnifică noroc, prietenie şi pace în familie.

Într-o superstiţie marinărească, este cu noroc să vezi rândunici, probabil pentru a aceste păsări le semnalau navigatorilor că pământul era aproape.

Superstiţii româneşti despre rândunele 


Un remediu crud din folclorul românesc recomanda ca pentru ca un om să se dezbare de patima beţiei, să se omoare o rândunică, şi să i se toarne sângele acestuia în băutură.

Nimenea nu are voie să se atingă de o rândunică sau de un cocostârc, şi nici să le omoare, deoarece cele neucise blesteamă şi îngăduie focului să-ţi incendieze casa. Cu atât mai mult, aceste păsări nu trebuie să fie împuşcate !

Cine zăreşte mai întâi, primăvara, stând în picioare, rândunici şi berze în zbor, va face o călătorie în acel an sau se va bucura de sănătate. Pe de altă parte, cine vede prima oară primăvara o rândunea, găseşte sub piciorul lui drept cărbune (sau bani, parale!). Un om care auzea întâia dată o rândunică ciripind primavara era îndreptăţit să creadă că va fi vorbit de rău peste un an. O singură rândunea zărită la debutul primăverii prevestea singurătate, neşansa de a găsi pe cineva care dăruiască iubire.

Frigurile se vindecau afumând pe cel bolnav cu cuibul unei rândunici.

Atunci când rândunica cânta înaintea casei în zori, se anunţa un mare noroc.

Oricum, şi la români, cuibul stricat al rândunelei şi uciderea acestei păsări era asociat cu moartea cuiva din casă (chiar a părinţilor). Şi pe meleagurile noastre, intrarea pe neaşteptate a unei rândunici în casă era o prevestire bună.

Simbolurile speranţei

Nu era recomandat să atingi o rândunică ca să nu îţi sece mâna ori să te usture aceasta!


Surse principale: 
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions 
- Diagram Group: Little Giant Encyclopedia of Superstitions 
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World 
- Artur Gorovei: Credinţi şi superstiţii ale poporului român
Superstiţii despre rândunele Superstiţii despre rândunele Reviewed by Diana Popescu on mai 17, 2017 Rating: 5

Un comentariu:

  1. La mine acasa deja a-și fac cuib pe contuar dar le las sa asi faca ca nu ma deranjeaza nici ciripitul lor nici chiar daca fac mizerie pe papuci mei eu fac curat dupa ele cu mare drag !

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.