Superstiții despre păianjeni


Păianjenii sunt asociați în superstiții mai ales cu norocul, uneori cu ghinionul, în funcție de felul cum îi întâlnești, în casă, pe haine, și afară, și păreau să aibă numeroase înzestrări în prevederea vremii și tratarea bolilor.

Superstiții păianjeni

Este bine sau rău să omori un păianjen?


Păianjenii îți dau sau îți prezic vești bune, așa că, în diverse tradiții ale lumii nu ți se recomandă să-i omori.

Într-o veche poezioară englezească pentru copii se spune, "If you wish to live and thrive, Let a spider run alive" (Dacă vrei să trăiești și să înflorești, lasă un păianjen să fugă în viață).

Omorârea unui păianjen aduce ghinion. Această superstiție își poate avea originea într-o legendă potrivit căreia un păianjen și-ar fi țesut plasa peste pruncul Iisus, pentru a-l ascunde de ostașîi lui Irod. Într-o alta, se zice că David, ce urma să devină rege al Israelului, ar fi scăpat de prigoana regelui Solomon, grație unui păianjen care ar fi acoperit cu panza sa intrarea în peștera unde își găsise adăpost.

În New Orleans, era de bun augur să nu omori astfel de arahnide la prânz sau seara, dar să nu le lași niciodată în viață dimineața, întrucât, într-o veche zicala franceză, se menționează:

"Araignée du matin, chagrin,
Araignée du midi, plaisir,
Araignée du soir, espoir."

Adică, un păianjen zărit dimineața, durere (grijă), unul văzut la prânz, plăcere, bucurie, unul observat seara, speranță.

Legenda păianjenilor de Crăciun

O altă credință, din Rusia, pretindea totuși că atunci când striveșți sub picior un păianjen, eșți iertat de 40 de păcate, fiindcă acesta își țese panza peste icoane.

În Teleorman și Ialomița, se zicea că atâția păianjeni câți omorai, tot atâtea păcate urmau să-ți fie iertate, deoarece aceștia erau considerați ca o bală (dihanie) spurcată. În Suceava era credința că cine ucidea unul, Dumnezeu îi ierta șapte păcate.

Păianjenul de pe haine

În Anglia, dacă cineva găsea o insectă de acest tip pe straie, i se prevestea o zi fericită. De asemeni, dacă se descoperea că una se cățără pe cineva, însemna că va pica peste această persoană o ploaie de aur din ceruri!

Și în alte zone geografice, un paing aflat pe haine, într-un buzunar, semnifica noroc la bani, ori dădea de veste că vei avea în curând straie noi.

Unul găsit pe o rochie de mireasă, anunța o căsătorie fericită. Cu toate astea, într-o credință englezească, unul picat înaintea mirilor pe când merg să se cunune la biserica, este de rău augur în privința prosperității și fericirii lor viitoare.


Păianjenii din casă și din afara sa

Dacă, în general, painganii din casă sunt auspiciosi, cei negri pot fi un semn de moarte!

Unul care coboară din tavan indică vești de la un prieten (inclusiv în Bucovina). Un altul, roșu, pogorât dinspre tavan, era asociat la ruși cu veșți proaste. Un păianjen care-ți atârnă deasupra capului poate reprezenta, în mod asemănător, primirea unei scrisori.

Într-o altă superstiție, când un paing descinde dinspre tavan în fața ta, există două variante... Dacă se duce apoi iarăși în sus, vei fi norocos. Dacă, însă, continuă să se îndrepte în jos, vei pierde o persoană iubită ori vei fi marcat de o altă catastrofă în viața personală. În nordul Moldovei, un astfel de păianjen îi încredința pe oameni că vor avea musafiri, inclusiv pe niște rude.

În regiunea Tecuciului, un paingăn coborând către un om bolnav anunța că acesta urma să moară peste puțin timp.

Conform unei credințe ruseșți, unul căzut pe pragul ușii da de înțeles că cineva din casă va muri. Un păianjen ce-și face sălaș deasupra patului tău este cu noroc, cu condiția să nu fie negru.

Unii sunt de părere că o astfel de arahnidă din locuință îți asigură fericirea atâta timp cât nu o părăsește. În același timp, pânzele de paiangăn din casă par să atragă norocul. Un păianjen surprins în locuință pe când își țese pânză poate denota și noroc ori că îți vei crește veniturile printr-o muncă asiduă, prin eforturi deloc neglijabile.

Un altul, căzut pe masă în vreme ce mănânci, te avertizează că ai un nou dușman secret.

Unul coborând pe pânză sa după amiază, însemna că vei pleca într-o călătorie!

În superstițiile din Rusia, dacă un păianjen îți cade pe cap, vei primi un cadou, dacă îți aterizează pe mână, vei avea un important profit financiar. În Suceava, când se pogora pe față, gât, ori urechi, prezicea primirea unor veșți.

Există legenda că, în timpul somnului, oamenii înghit păianjeni sau aceștia se strecoară în corpul lor prin gură. În 1993, o știristă de la un ziar online american a răspândit zvonul fals că am înghiți, pe când dormim, până la opt pianjeni pe an! Această legendă a avut un succes atât de mare încât se perpetuează până în zilele noastre!


Păianjenii îți apără sănătatea!

În Evul Mediu, oamenii închideau paingii în coji de nuca, cu care își făceau o salbă din mătase, pentru a se apăra de boli.

Vrăjitoarele și vracii foloseau frecvent aceste insecte ca ingredient al unor licori vindecătoare.

O metodă străveche de lecuire consta din întemnițarea unui paing într-o cutie până când murea. Odată cu moartea sa, se credea că lua cu el și boala!

Pe vremuri, pentru a-ți trata febra, nu trebuia decât să bei regulat un sirop făcut din păianjeni. Panza lor era, totodată, înzestrată cu proprietatea de a vindeca o rană proaspătă când era pusă imediat peste ea. Și în Bucovina, când cineva se tăia la un deget, i se prescria să pună păienjeniș pe locul tăiat, ca să-i oprească curgerea sângelui.

Simbolul păianjenului în miturile şi legendele lumii

La englezi, paingul reprezenta un ingredient nemaipomenit pentru tratarea tusei măgărești și a astmei!

Păianjenii în meteorologia populară

Când roua se așterne dimineața peste pânzele păianjenilor din iarbă, înseamnă că va fi o zi frumoasă.

O mulțime de păianjeni tesandu-și pânza anunță vreme uscată.

Dacă pășești peste un paing, va fi ploaie.

La români, dacă un păianjen își rupea pânza în două, era semn de ploaie.

În superstițiile rusești, păianjenii se ascund când vine vreme rea, iar vara nu-și meșteșugesc pânzele ori le distrug pe cele vechi înainte de o ploaie sau o furtună. Dacă toamna zboară prin văzduh pânzele lor, se preveste vreme bună. O grămadă de pânze văzute primăvară vestesc o toamnă frumoasă, și viceversa!

Surse:
- Simon J. Bronner: Lafcadio Hearn's America: Ethnographic Sketches and Editorials
- Marie-Luise von Franz: Alchemy: An Introduction to the Symbolism and the Psychology
- M. Radford: Encyclopaedia of Superstitions - A History of Superstition
- Claudia De Lys: What's so lucky about a four-leaf clover? and 8414 other strange and fascinating superstitions from all over the world
- Artur Gorovei: Credinti și superstiții ale poporului român 
- Antoaneta Olteanu: Calendarele poporului român 
Mierea de albine în simboluri, superstiţii, tradiţii şi legende

Superstiții despre păianjeni Superstiții despre păianjeni Reviewed by Diana Popescu on martie 03, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.