3 mai: Sfinții Mucenici Timotei și soția sa, Mavra

 Sfinții Mucenici Timotei și Mavra au avut de suferit în timpul persecuției împotriva creștinilor a împăratului Dioclețian (284-305). Sfântul Timotei provenea din satul Perapas (Tebaida egipteană) și a fost fiul unui preot pe nume Picolposie.


 A fost numit cititor în cler și, de asemeni, păstrător și copist al cărților slujbei divine. Împăratul a poruncit ca aceste cărți să fie confiscate și arse, așa că Sfântul Timotei a fost dus înaintea guvernatorului, care i-a cerut să i le înmâneze. Sfântul a refuzat și a fost supus unor torturi îngrozitoare. I s-au înfipt două vergele înroșite în foc în ochi, fiind astfel orbit.          


3 mai: Sfinții Mucenici Timotei și soția sa, Mavra

Sfântul Timotei a îndurat cu bravură durerea și i-a mulțumit lui Dumnezeu că i se dăduse prilejul să sufere pentru El. Schingiuitorii au spânzurat sfântul cu capul în jos, i-au pus o bucată de lemn în gură și au legat o piatră grea de gâtul său. Suferință Sfântului Timotei a atât de mare încât chiar și cei care-l torturau l-au implorat pe guvernator să i-o ușureze.


Apoi, arienii au fost informați că mucenicul avea o tânără soție pe nume Mavra, cu care se căsătorise cu 20 de zile mai înainte. Aceștia au ordonat ca ea să fie adusă, în speranța că, în prezența sa , vor înfrânge voința Sfântului Timotei. Mucenicul și-a încurajat soția să nu se teamă de schingiuitori, ci să-i urmeze calea. Sfânta Mavra i-a răspuns, "Sunt pregătită să mor împreună cu ține", și a mărturisit cu îndrăzneala că este și ea creștină. Guvernatorul a poruncit să-i fie smuls părul de pe cap și să i se taie degetele mâinilor. 


Sfânta Mavra a trecut prin tortură cu bucurie și chiar i-a mulțumit guvernatorului pentru chinurile sale, pe care le-a îndurat astfel încât să-i fie iertate păcatele. După aceea, arianul a ordonat ca Sfânta Mavra să fie aruncată într-un cazan cu apă fierbând, dar ea nu a simțit nici o durere și a rămas nevătămată. Suspectând că servitorii umpluseră cazanul cu apă rece din compătimire pentru muceniță, arianul a dat porunca să-l stropească cu apa din cazan. Când ea a făcut asta, arianul a urlat de durere și și-a tras înapoi mâna opărită. 


Apoi, recunoscând pe moment puterea divină, arianul a mărturisit că Dumnezeul în care credea Mavra era adevăratul Dumnezeu, a poruncit că sfânta să fie eliberată. Însă, diavolul avea încă o mare stăpânire asupra guvernatorului și, curând, acesta a început din nou să o îmboldească pe Sfânta Mavra să ofere sacrificii zeilor păgâni. Constatând că nu a realizat nimic, arianul a fost copleșit de o furie satanică și a inițiat alte torturi. Oamenii au început să ceară să înceteze să chinuie femeia nevinovată. Însă, Sfânta Mavra, întorcându-se către ei, le-a spus, "Fie ca nimeni să nu mă apere. Am un singur Apărător, Dumnezeu, în care cred!"


În cele din urmă, după schingiuiri îndelungate, guvernatorul a comandat ca sfinții să fie răstigniți. Cei doi au rămas pe cruci zece zile, unul în fața celuilalt. 


În a zecea zi de mucenicie, sfinții și-au dat sufletele Domnului. Asta s-a petrecut în anul 286. Mai târziu, la Constantinopol, s-a instituit o celebrare solemnă a Sfinților Mucenici Timotei și Mavra, și a fost înălțată o biserică în onoarea lor. 


Craniul Sfintei Mavra se află în biserica Koilani, Limasol, din Cipru. Fragmente din moaștele Sfintei Mavra se găsesc, de asemeni, la mănăstirea Kykkos din Cipru și la biserica grecească din Veneția. 


2 mai: Aducerea Moaștelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare, Arhiepiscopul Alexandriei


3 mai: Sfinții Mucenici Timotei și soția sa, Mavra 3 mai: Sfinții Mucenici Timotei și soția sa, Mavra Reviewed by Diana Popescu on mai 02, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.