12 iulie: Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos
Anual, pe 12 iulie, este cinstită Sfânta Icoană a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos prin privegherea de o noapte întreagă, o icoană făcătoare de minuni adăpostită la schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos.
Schitul Prodromu, ținând de mănăstirea Marea Lavră, a fost fondat în anul 1820, de către mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei, fiind recunoscut prin hrisoavele domnești ale lui Grigorie Alexandru Ghica al Moldovei în ziua de 4 iulie 1853, și Carol I al României în ziua de 19 iulie 1871.
Ansamblul monahal de la Prodromu, ctitorit de monahul Nifon Ionescu, cu sprijinul ierarhului Nectarie, a fost clădit între 1852 și 1866.
Iată cum a fost inspirată înălțarea acestui schit, potrivit lucrării "Istoria mănăstirilor athonite" a lui Irinah: "Pe la anul 1337, cuviosul Marcu, ucenicul Sfântului Grigorie Sinaitul, avându-și locuința deasupra mănăstirii Lavra, pe dealul ce se numește Palamata, iată că într-o noapte, ieșind din chilie și stând la rugăciune, văzu în partea dinspre răsărit, în locul care se numește Vigla, o Doamnă pe un tron precum cele împărătești, înconjurată de îngeri și sfinți, ce tămâiau împrejur, cântând și închinându-se împărătesei a toate. Și, întrebând cuviosul Marcu pe Sfântul Grigorie, starețul său, ce va fi însemnând oare aceasta, i s-a tâlcuit că Maica Domnului voia ca în timpurile mai de pe urmă să se ridice în acele părți un locaș dumnezeiesc, spre Slava Sfinției Sale".
Se spune că Icoana a Maicii Domnului Prodromița nu a fost făcută de mâini omenești ci în mod minunat, prin rânduire dumnezeiască, în anul 1863, în Țara Românească.
Părinții Nifon și Nectarie, întemeietorii schitului Prodromu de la Muntele Athos, ajunși la Iași, au pornit să caute un pictor talentat și pios, capabil să creeze o icoană a Maicii Domnului. L-au aflat astfel pe Iordache Nicolau, un zugrav vârstnic, ce s-a angajat să facă o astfel de icoană după modelul indicat de părinți. Aceștia l-au îndemnat pe pictor să lucreze la icoană numai dimineața, fără a mânca vreo ceva, până îl va răzbi foamea.
Bătrânul pictor a făcut această mărturisire pe 29 mai 1863: "Eu, Iordache Nicolau, zugrav din orașul Iași, am zugrăvit această Sfânta Icoană a Maicii Domnului cu însăși mâna mea și, în vremea lucrului, a urmat o minune preaslăvită, în modul următor: După ce am terminat veștmintele, după meșteșugul zugrăvirii mele, m-am apucat să lucrez fețele Maicii Domnului și a Domnului Nostru Iisus Hristos; iar după ce am dat gata mâna întâia și a doua, apucandu-mă de noapte ca să termin de zugrăvit, privind eu la chipuri am văzut că totul a ieșit dimpotrivă, pentru care m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul. Și așa, făcându-se seară, m-am culcat mâhnit, nemâncand nimic în ziua aceea, dar socotind că a doua zi sculandu-mă, să mă apuc cu dinadinsul de lucru. După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă să-mi lumineze mintea, ca să pot isprăvi Sfânta Icoană și când m-am dus să mă apuc de lucru, o! preaslăvite minunile Maicii lui Dumnezeu!, s-au aflat chipurile terminate desăvârșit, precum se vede. Eu văzând această minune, n-am mai îndrăznit să pun condeiul pe ea, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși greșeală am făcut ca să mai dau lustru la o asemenea icoană. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane".
11 iulie: Sfânta Olga, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Rusiei
Creată de pictor la mănăstirea Bucium, județul Iași, pe lemn de tei, cu o înălțime de un metru și o lățime de 0,70 metri, icoana nu prezintă urme de pensulă prin cercetare la microscop, ceea ce sprijină credința că Sfintele Fețe au fost zugrăvite de o mână nepământeană.
Sfânta Icoană a Maicii Domnului Prodromița este vestită prin minunile înfăptuite de aceasta, prin vindecări a diverse boli, inclusiv boli ale ochiului, dureri de dinți și cap, friguri sau surzenie.
12 iulie: Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie

Niciun comentariu: