Obiceiuri de Crăciun în FranțaÎn Franţa, Crăciunul este perioada reuniunii familiei şi a generozităţii, marcată de daruri şi dulciuri pentru copii, cadouri pentru cei sărmani, liturghia de la miezul nopţii şi de revelion- Le Reveillon.

Obiceiurile de Crăciun, originare din Orientul Mijlociu, au fost introduse în Franţa de către romani. Oraşul Reims a fost locul în care a fost sărbătorit pentru întâia oară Crăciunul în Franţa, în anul 496, ocazie cu care Clovis, împreună cu cei 3000 de luptători ai săi, a fost botezat, trecând astfel la creştinism.

Sărbătorirea Crăciunului în Franţa variază de la o regiune la alta, în cele mai multe din provincii, fiind celebrat pe 25 decembrie, zi în care băncile sunt închise.
În estul şi nordul Franţei, perioada Crăciunului debutează pe 6 decembrie, cu La Fête de Saint Nicolas- Sărbătoarea Sfântului Nicolae). În alte zone, La Fête des Rois-Sărbătoarea regilor este un eveniment de mare importanţă, care are loc pe 6 decembrie sau în prima duminică după 1 ianuarie.
Pe 8 decembrie, în Lyon, are loc La Fête de Lumières- Sărbătoarea luminilor, ocazie cu care sunt puse la ferestre lumânări, ca omagiu adus Fecioarei Maria.

Copiii francezi îşi aşează încălţările în faţă căminului, sperând că Pere Noel sau Papa Noel- Tata Noel sau "Le petit Jesus", "micuţul Isus" le va umple cu daruri. Bomboane, fructe, nuci şi mici jucării sunt agăţate pe ramurile bradului de Crăciun.
Există şi un Pere Fouettard,Tata Fouettard, care are datoria de a-i bate la fund pe copiii care au fost obraznici de-a lungul anului.

Numele Noel provine din expresia "les bonnes nouvelles", cu semnificaţia de "veşti bune".

În anul 1962, a fost votată în Franţa o lege care stipulează că toate scrisorile trimise lui Pere Noel-Moş Crăciun, trebuie să li se răspundă cu o carte poştală. Pentru a se conformă acestei legi, cadrele didactice trimit răvaşe de răspuns tuturor copiilor din şcoli, care se adresează în scris lui Papa Noel.

În ajunul de Crăciun există obiceiul de a se posti toată ziua, pentru ca la miezul nopţii, toată familia, cu excepţia copiilor mici, să meargă la biserica sau la catedrală pentru slujbă .
După asistarea laliturghia de la miezul nopții- La Messe de Mînuit, francezii se adună în grupuri de prieteni sau în familie pentru a serba Le Reveillon, la o masă îmbelşugată, acasă, la un restaurant sau la o cafenea.


Fiecare regiune franceză are propriile tradiţii culinare legate de revelion, cu feluri de mâncare din curcan, clapon, găină sau cu boudin blanc-Budincă albă.
Bucăţile de carne sunt stropite cu vinuri Muscadet, Anjou, Sauterne and Champagne .

Cuvântul "Reveillon" provine din verbul "reveiller"= "a se trezi , a se deştepta". Revelionul reprezintă o "deşteptare"simbolică semnificând naşterea lui Isus .

De-a lungul perioadei de Crăciun, se servesc deserturi tradiţionale :
-La Buche de Noel (Butucul lui Noel), constând dintr-o prăjitură lunguiaţă din ciocolată cu castane, care reproduce forma unui butuc ars între ajunul Crăciunului şi Anul nou, în Périgord, reminiscenţă a unui străvechi ritual pagan.
-Le pain Calendeau (pâinea Calendeau). Pâine de Crăciun făcută în sudul Franţei, din care se dă o bucată unei persoane sărace.


-La Galette des Rois(Prăjitură regilor sau magilor), o prăjitură rotundă, tăiată în bucăţele care sunt împărţite de un copil ascuns sub masă, numit le petit roi sau l'enfant soleil (micul rege sau copilul soare). Cine găseşte la feve, boaba de fasole ascunsă în prăjitură, devine "rege' sau "regina" şi îşi poate alege un partener.

Între decoraţiile de Crăciun franţuzeşti, un rol major îl are  Le Sapin de Noel- Bradul lui Noel, care împodobeşte casele, străzile, birourile şi fabricile. Le Sapin de Noel  a apărut în secolul XIV în Alsacia și a fost decorat cu mere, flori de hârtie şi panglici, încă din 1837.

Un alt aspect important al Crăciunului franţuzesc constă în Creche, scenele zugrăvind momente din naşterea Mmântuitorului, în care este amplasat sfânta familie alături santons- "micii sfinţi" şi care este expusă în biserici şi în case. Pentru a da un ultim tuşeu scenelor din "creche , copiii le ornează cu muşchi, pietricele şi crenguţe de brad.Atunci când se aprind lumânările , "creches" devin locul central de sărbătorire a Crăciunului. Copii se adună în jurul lor şi cânta colinde până în ziua de epifanie, pe 6 ianuarie.Există şi Creche însufleţite , constând din piese de teatru cu copii sau cu păpuşi descriind evenimentele din timpul naşterii lui Isus.
Familiara scenă sfânta, "Le Creche" , a fost introdusă în Avignon de catre familia Sfântului Francisc de Assisi, între anii 1316 şi 1334 , însă abia în secolul XVI a devenit o tradiţie îmbrăţişată de cultură populară.

În sudul Franţei,  în Provence, în "creche" sunt introduşi şi cei trei magi, păstori, animale, săteni îmbrăcaţi în vechi costume tradiţionale. Aceste figurine includ un primar al satului, un ţăran, un ţigan, un toboşar şi alte personaje pitoreşti. Un alt obicei în Provence constă în costumarea unor persoane în păstori care iau parte la o procesiune în care se da ocol bisericii.
Copyright © diane.ro

In aceeasi categorie de articole : Superstitii de anul nou ...........Traditii de Craciun in Anglia..........Cel mai dorit cadou de Craciun al anului 2008.............Urarea "Craciun fericit" in alte limbi de pe mapamond.......Poezii populare romanesti de Craciun si de Anul Nou........Colinde romanesti de Craciun ........Poezii romanesti despre iarna........Poezii englezesti despre Craciun.Versuri in limba engleza si limba romana........Colinde de Craciun in limba engleza.Christmas Carols
Obiceiuri de Crăciun în Franța Obiceiuri de Crăciun în Franța Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 23, 2008 Rating: 5

62 de comentarii:

 1. dar in limba franceza nu ai?

  RăspundețiȘtergere
 2. ceva chiar despre anul nou??? daa

  RăspundețiȘtergere
 3. Frate ce naspa e profa mea de franceza de da toate prostiile sa facem!!!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 4. eu am o profesoara buna rau si la propriu si la figurat

  RăspundețiȘtergere
 5. profa mea nu da referate sau ceva gen .. ia da sa tragem la xerox poze color sa le punem pe plansa si pune nota l-)

  RăspundețiȘtergere
 6. ha ha ha . mare branza . ce porcarie de referat . un referat trebuia sa contina ce obiceiuri are tara respectiva , traditii si multe alte chestii . :-o X-(

  RăspundețiȘtergere
 7. Cine sau ce ti-a spus ca asta este un referat ?

  RăspundețiȘtergere
 8. sincera sa fiu e cam tampita ideea ca eu caut despre traditii de craciun si mie imi da de revelion:-@

  RăspundețiȘtergere
 9. e super bun adik din punctul meu de vedere mie mia folosit messi :D :*

  RăspundețiȘtergere
 10. da aveti dreptate si amea de handicapata si proasta mi apus 1 la franceza

  RăspundețiȘtergere
 11. pe mine ma ajutat , tank you diana! :*

  RăspundețiȘtergere
 12. Foarte interesant!Cei care spun lucruri rele despre ce a Diana ar trebui batuti de Pere Fouetord!

  RăspundețiȘtergere
 13. stati blanzi cai bun referatul.nu va mai tot plangeti.

  RăspundețiȘtergere
 14. Si doamna mea profesoara m-a pus sa fac un referat despre Craciunul in Franta.Informatiile de la Diana mi-au folosit.

  RăspundețiȘtergere
 15. diana comentul tau e fff bn dat te rog frumos poti sa imi scri si mie un referat in lb franceza

  RăspundețiȘtergere
 16. mia folosit fffffff muuuult
  ms muuuult

  RăspundețiȘtergere
 17. Doamna e o super gagika:X:X:X::X:*:*:*...am luat 10:X:X:X

  RăspundețiȘtergere
 18. ma bucur ca am dat peste site-ul asa ca am avut informatii pentru proiectul la franca:))

  RăspundețiȘtergere
 19. E bestial !!!!!Succes in continuare

  RăspundețiȘtergere
 20. diana draga, ZEITA in engleza se scrie GODNESS nu GODESS cum ai scris tu...
  acum inteleg de ce nu vrei sa scri si in alte limbi...

  RăspundețiȘtergere
 21. Incultul este incult degeaba daca nu se si mandreste cu asta...
  -1- Numele godessdiana este un pur si simplu nume de utilizator, fara intentia de a exprima zeita, adica "goddess".
  -2- Cuvantul "godness" nu exista nici in limba engleza nici in caea martiana.In engleza, "zeita" se scrie corect "goddess".Mai studiaza draga , mai studiaza

  RăspundețiȘtergere
 22. Si mie mi-au folosit informatiile tale, Diana! Multumesc :* !!

  RăspundețiȘtergere
 23. Ms Diana..mi-a fost de ajutor :-*

  RăspundețiȘtergere
 24. Diana desi am 12 ani mms mi-a folosit mult. Am de facut o sceneta cu traditii din franta si tot ce scrie aici ma ajutat mult ...!!!MERSI.

  RăspundețiȘtergere
 25. Spune-mi si mie ce fel de sceneta ar trebui sa fac??.Una de drama sau ....nuj de tristete??

  RăspundețiȘtergere
 26. fratee ce naspa e profa asat a mea de Franceza numai deastea nu ne dadea sa facem altceva nu faceam............

  RăspundețiȘtergere
 27. Mie mi s-a parut frumoasa..destul de okay :)

  RăspundețiȘtergere
 28. aces site este foarte bun;)

  RăspundețiȘtergere
 29. cam pff site-ul da merge ;)

  RăspundețiȘtergere
 30. Doamne, dar ce noroc ai de iti comenteaza copii aici si fura din informatii pentru referate , Diana :)
  Felicitari pentru articol.

  RăspundețiȘtergere
 31. Doamne ce profa am si eo ne da sa facem dastea OBLIGATORIU. In fine e bun referatu bv.

  RăspundețiȘtergere
 32. Multumesc pentru referat. M-a ajutat enorm.

  RăspundețiȘtergere
 33. esti binevenit,Bogdan!
  Dar nu este un referat!

  RăspundețiȘtergere
 34. nush daca e bun dar marog incerc dar daca nu e bun...... ( .....) sa ma frece profu' ca ma ia in suturi :(( ca e tare prost profu' de frank

  RăspundețiȘtergere
 35. MERSI MULT MIA PLACUT REFERATUL!!

  RăspundețiȘtergere
 36. Azi am descoperit blogul tau, Diana. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 37. Multumesc, da si tu de veste despre el printreamicii tai, si spune-mi despre ce altceva ai vrea sa scriu

  RăspundețiȘtergere
 38. poti scrie despre sarbatorile din tara noastra ca profele ne mai dau de-astea si cautam informatii pe net ca prostii!Dar oricum MS mult

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. OK. Voi scrie despre traditiile si obiceiurile de Craciun din Romania.

   Ștergere
 39. imi place dar daca era in franceza tradus era perfect

  RăspundețiȘtergere
 40. imi place si este foarte bun site-ul :*

  RăspundețiȘtergere
 41. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 42. in fiecare an fac asta la franceza,de 3 ani mai exact

  RăspundețiȘtergere
 43. Da și tu aceleași date.

  RăspundețiȘtergere
 44. Bah, e bine, bah, e cam lung:)

  RăspundețiȘtergere
 45. foarte bun "referatul" !!! daca se poate ar fii mult mai bine si mai apreciat daca ar scrie si in romana si in franceza!!! dar e OK !!! :)

  RăspundețiȘtergere
 46. Mi.a fost de folos ... Multumesc !:*

  RăspundețiȘtergere
 47. Iisus se scrie cu 2 de "i"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, Iisus se scrie cu doi de i potrivit normelor bisericii crestin-ortodoxe din Romania. Daca il scrii cu un singur i este o blasfemie sau ce ?

   Ștergere

Un produs Blogger.