Superstiții de Anul Nou


Trecerea într-un nou an semnifică, pe toate meridianele pământului, reînnoirea şi renaşterea.
Începerea unui nou ciclu al vieţii este asociată cu năzuinţa către mai bine, anularea vechilor necazuri sau griji şi deschiderea unor noi porţi către speranţă şi împlinire. Este firesc ca o astfel de perspectivă să dea naştere unor credinţe legate de aproape tot ceea ce se întâmplă în ajunul anului nou şi în sărbătorirea revelionului.

SĂRUTUL DE LA MIEZUL NOPŢII. Sărutarea celor apropiaţi în momentul începerii noului an nu reprezintă doar bucuria de a împărtăşi alături de ei această sărbătoare, ci şi un mod de a ne asigura asupra menţinerii afecţiunii şi legăturii cu ei, pe parcursul următoarelor douăsprezece luni.

CURĂŢENIA ÎN CASĂ. A face curăţenie în casă înainte de anul nou, semnifică îndepărtarea ghinionului odată cu praful.

PÂINEA. În Irlanda, există tradiţia de bate în pereţi şi în uşă cu o pâine de Crăciun, pentru a alunga ghinionul şi a ademeni spiritele bune, cu promisiunea îndestulării cu pâine pe parcursul întregului an nou.

PLECAREA VECHIULUI AN. La miezul nopţii, se deschid larg toate uşile casei, pentru a lăsa vechiul an să iasă nestânjenit din locuinţă.

ACHITAREA DATORIILOR. Anul nou nu trebuie să înceapă cu datorii neplătite. În acelaşi timp, contractarea unui nou împrumut trebuie amânată pentru anul următor.

BANII. Nu se împrumută şi nu se dau cu împrumut bani, în ziua de anul nou. În cazul nerespectării acestei indicaţii, se crede că vei fi nevoit să faci plăţi mari pe decursul întregului an următor.

BELŞUG. Pentru ca anul nou să fie îmbelşugat, cămara trebuie să îţi fie plină, iar portofelul burduşit de bani.

LUMÂNAREA. În tradiţia celtică, cel mai tânăr copil din casă aprinde către seară o lumânare, care este lăsată să ardă până în dimineaţă de 1 ianuarie, pentru ca spiritele rele să stea departe de casă pe toată durata noului an.

GĂLĂGIA. Trebuie să fii cât mai zgomotos la miezul nopţii, când se face trecerea între ani, pentru a alungă spiritele rele, astfel încât, ele să nu te însoţească în anul ce va veni.

SĂRITURILE. În Filipine, copii se întrec a sări în sus în momentul anului nou, pentru a se asigura că vor creşte înalţi.

AUR ŞI ARGINT. O bijuterie sau un bănuţ din aur sau argint aflat asupra ta la trecerea dintre ani, aduce noroc şi prosperitate.

PLUMB. În Germania există obiceiul de a arunca plumb topit într-o găleată cu apă rece, formă luată de plumbul solidificat oferind prilejul de a ghici ce va aduce anul nou.

Anul Nou- citate aforisme si maxime

Dorintele de Anul Nou

Anul Nou- simboluri si semnificatie

Urarea "Un nou an fericit!", in 70 de limbi 


HAINE NOI. Purtând haine noi de revelion vei favoriza multe schimbări bune în viaţă şi vei avea mai multe şanse de a-ţi reînnoi garderoba în noul an.

PAHARUL PLIN. Noul an nu trebuie să te surprindă cu paharul gol; în acest fel, te poţi asigura că anul următor va fi încărcat de împliniri.

SPARGERE. Trebuie evitat a se sparge vreun lucru în ziua de 1 ianuarie, astfel încât, să nu pice nici o nenorocire asupra casei în noul an.

MÂNCARE. În sudul Statelor Unite, există superstiţia că la masa de anul nou să se mănânce fasole "black-eyed"/"cu ochi negru" (cu un punct negru pe boabă), pentru a atrage norocul, în special din punct de vedere financiar.

Alte feluri norocoase de mâncare sunt: supă de linte (datorită asemănării lintei cu bănuţii) şi carnea de porc, întrucât, spre deosebire de carnea de vacă sau pasăre, porcul se mişcă înainte atunci când râneşte. În opinia unora, nu trebuie să se mănânce carne de găină sau de curcan, pentru ca în noul an să nu se scurme în pământ asemeni acestor păsări, semn de sărăcie.

CAPUL DE MIEL SAU DE PESTE. În unele familii evreieşti, se obişnuieşte preparea unei astfel de delicatese de anul nou, astfel încât, toţi mesenii să fie la "capul"  şi nu la "coada" a tot ceea ce vor face în anul ce va veni.

MIEREA. Una din mâncărurile evreieşti tradiţionale, în sărbătorirea Rosh Hashanah, constă din mere sau "challah" înmuiate în miere. În acest fel se doreşte materializarea unui an nou "dulce", neîmpovărat de necazuri şi griji.
În Italia, în mod asemănător, se prepară "Chiacchiere", gogoşi înmuiate în miere.

GRAPEFRUIT. În unele ţări, între care SUA, se mănâncă la petrecerea de anul nou, câte 12 grapefruit de persoană, câte una pentru fiecare luna a anului, pentru ca norocul să fie prezent pe parcursul întregului an.

SPĂLAT. Pentru a nu avea ghinion în anul ce va veni, pe 1 ianuarie nu se spală rufe sau vesela.

PLÂNS. A plânge în ziua de întâi ianuarie, aduce după sine ghinion şi plâns pentru tot restul noului an.

VREMEA. În unele locuri, există tradiţia de a interpreta felul în care va fi noul an, în funcţie de cum este vremea în primele ore ale zilei de întâi ianuarie. Dacă vântul bate dinspre sud, va fi un an îmbelşugat şi prosper; dacă bate dinspre nord, vremea rea va fi prezenţa pe tot decursul anului. Un vânt bătând dinspre est aduce foamete şi sărăcie, iar unul dinpre vest înseamnă abundenţă de lapte şi peste, precum şi moartea unei persoane importante.

PRIMUL SOSIT. Persoana care îţi va călca cea dintâi pragul după miezul nopţii Anului nou, influenţează anul în care abia ai intrat. La modul ideal, în SUA, această persoană ar trebui să fie înaltă, arătoasă, cu parulul închis la culoare, să aibă asupra sa o bucată de cărbune, un bănuţ de argint, o bucăţică de pâine, o crenguţa de brad sau puţină sare. Dacă cel care intră mai întâi în casă, după anul nou, este blond sau roşcat, acesta este un semn rău.
Prima femeie care doreşte să îţi între în casă trebuie alungată ; se atinteste asupra ei o armă , şi nu este lăsată să între până când un bărbat trece mai întâi pragul casei.
Primul sosit trebuie să bată la uşă şi să aştepte să i se deschidă, chiar dacă este unul din membrii familiei şi are o cheie asupra sa. Primul venit nu trebuie să aibă strabism sau piciorul plat (cu platfus) sau sprâncenele unite dedesuptul frunţii.

NAŞTEREA PE 1 IANUARIE. Cei născuţi în această zi, vor avea norocul de partea lor, pe toată perioada vieţii.

Copyright © diane.ro

Superstiții de Anul Nou Superstiții de Anul Nou Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 23, 2008 Rating: 5

4 comentarii:

  1. in noaptea de Anul Nou trebuie sa fie prezente pe masa bani de diferite bancnote pentru ca in anul care vine sa fii bogat in bani

    RăspundețiȘtergere
  2. in noaptea de Anul Nou este bine sa ai pe tine o haina de culoare rosie(strampi,lingerie,richie,maiou..);se spune ca asta va aduce noroc

    RăspundețiȘtergere
  3. sa nu plangi in ziua de anu nou pt k asa o sa fir tot anu;)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.