Cum ne pierdem de noi insine...

"Extragerea pietrei nebunilor" , pictura de Jheronimus Bosch (secolul XV)

Textul cu litere aurii din pictura spune asa : "Meester snijt de keye ras / Myne name is lubbert daas" (Maestre , taie-mi piatra repede / Numele meu este Lubbert Daas).In Evul Mediu , expresia "a avea o piatra in cap " insemna "a fi nebun ".Asadar Lubbert isi doreste sa scape cat mai repede de nebunie.Ceea ce este ciudat este ca medicul ii extrage din cap nu o piatra , ci o floare , asemeni alteia care este asezata pe masa.In una din interpretarile acestei picturi se spune ca floarea este o lalea , simbol al nebuniei in acele vremuri.Exista , insa , alte lucruri discordante care nu pot fi explicate din acest punct de vedere : palnia intoarsa din capul chirurgului si cartea de pe capul femeii .

Fiecare om este valoros sau remarcabil pentru ca el este unic.Sau asa ar trebui ori ar putea sa fie.Societatea isi pune in functiune, insa, tavalugul uniformizarii inca din frageda copilarie a fiecaruia dintre noi.In capitalism sau in comunism ,in crestinism sau in islamism , normele si standardele sociale impun un anumit tip de comportament , de manifestare in comunitate , un profil specific in care trebuie sa ne incadram .Fiorul inconstient si magic al unicitatii din vremea copilariei ne insoteste toata viata.O ultima zvacnire a eului originar apare in adolescenta , dar viata merge inainte , nu-i asa ? (Unii dintre voi isi amintesc , poate , scena din clipul Pink Flod , "We Don't Need No Education" , in care copiii uniformizati de masti marsaluiesc catre o imensa masina de tocat...)

Maturitatea ne supune aproape cu totul exigentelor socialului dar si necesitatii/ instinctului de a supravietui.La munca , in societate nu trebuie sa iesim prea mult in evidenta prin originalitate , altfel devenim "paria".(Exceptie fac desigur cei inzestrati/implicati in activitatea artistica.)Fiecare dintre noi se acomodeaza cu sau inseala cum poate mai bine "patul lui Procust".

Ei bine , aceasta idee pare sa se detaseze din pictura fabulosului artist olandez...Pacientului diagnosticat a fi nebun i se extrage din cap o floare , adica scanteia de creativitate , de unicitate , de originalitate care il deosebea si ii facea pe cei din jurul sau sa il priveasca cu suspiciune.Palnia intoarsa din capul medicului nu reprezinta altceva decat ingustimea mintii omului comun care isi doreste sa elimine din jurul sau tot ce nu poate intelege sau accepta.Cartea deschisa de pe capul femeii sugereaza pseudostiinta , litera si nu spiritul valorii umane , marginirea infuzata de de aplecarea pur teoretica asupra vietii.Desigur , din aceasta galerie de "binevoitori " nu putea sa lipseasca sutana , dogmatismul, intoleranta si inflexibilitatea bisericii.
Ceea ce este cu adevarat tragic imi pare a fi , insa, nu acceptarea , ci dorinta nestapanita a celui operat de a fi scapat cat mai repede de ceea ce el resimte a fi o boala rusinoasa.Uneori , se pare , nu mai poti sa iti suporti autenticitatea si faci orice pentru a te incadra in masa cenusie a celor care te inconjoara.Uneori nu aspiri sa fii altceva decat o alta caramida dintr-un zid.Sau nu este asa ?
Cum ne pierdem de noi insine... Cum ne pierdem de noi insine... Reviewed by Diana Popescu on decembrie 29, 2008 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Buna,
    Va urmaresc de ceva vreme blogul si pot spune ca am fost placut surprins de calitatea sa.
    Felicitari si cat mai multe realizari.
    Mi-a placut enorm pictura dar mai ales comentariul dvs.
    Toate cele bune,fie ca divinitatea sa va calauzeasca in continuare,si sa ramaneti pururea unica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri si urari.De fapt , postul acesta s-a vrut a fi si un test pentru mine si pentru eventualii cititori ai articolului. As vrea sa incep o serie de astfel de articole , dar nu m-am hotarat inca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună Ziua !
    Doamnei godessdiana88 !
    ~
    Vă mulţumesc !
    ~
    Cornelius, :)
    ~, (20.07.2011.2~9:57AM)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.