Simbolurile lunii mai


Luna mai a fost numită după zeiţa greacă Maia, identificată cu cea romană a fertilităţi, Bona Dea, al cărei festival avea loc în mai.
Poetul roman Ovidiu a sugerat o altă variantă etimologică, considerând că numele de mai ar proveni din latinescul "maiores"- seniori/bătrâni / vârstnici, următoarea lună, iunie, având o denumire cu obârşia în cuvântul latin "iuniores"-juniori, tineri.

  • Piatra lunii mai 

Piatra specifică celor născuţi în mai este smaraldul, un simbol al păcii, dragostei, vieţii eterne, succesului și care, atunci când este purtată de cineva are, conform superstiţiei, darul de a învigora iubirea, inteligenţa, artă oratorică şi popularitatea.
Smaraldul era considerat în Egiptul antic drept o piatră norocoasă pentru femeile gravide.
Alte credinţe înzestrează smaraldul cu capacitatea de a contracara otrăvirea, a întări memoria, a proteja contra posesiunii demonice şi a asigura succesul în dragoste.
De asemenea,  smaraldul este o gemă propice călătoriilor, vestită pentru proprietatea de a linişti apele învolburate ale mărilor.

  • Florile lunii mai

Florile caracteristice nativilor din luna mai sunt lăcrămioara şi păducelul.

Păducelul- Crataegus monogyna simbolizează speranţa, întrucât este floarea vestitoare a primăverii şi verii, numită uneori Spinii zânelor, deoarece se credea că este bântuită de fiinţe magice. De altfel, în unele zone din Anglia se consideră că poţi avea parte de ghinion dacă te aşezi în preajma unui păducel, întrucât zânele pot să arunce o vrajă nefastă asupra ta.
Într-o altă superstiţie, o floare de păducel aşezată sub acoperişul grajdului are darul de a înmulţi laptele dat de animale.
Creştinismul timpuriu asocia păducelul cu Iosif din Arimathea, proprietarul mormântului lui Christos. În Glastonbury, Marea Britanie, există o legendă potrivit căreia Iosif ar fi adus pe aceste meleaguri păducelul, o plantă ale cărei flori apar în preajma zilei de Crăciun.

Mituri, credinţe şi simboluri asociate cu lăcrămioara- Convallaria majalis- puteţi găsi în articolul Legendele lăcrămioarei 

  • Pasărea lunii mai 

Pasărea specifică lunii mai este privighetoarea.
Potrivit unei legende, cea dintâi floare de lăcrămioară era îndrăgostită de privighetoare, dar sfiiciunea o făcea să se ascundă în iarbă pentru a ascultă cântecul măiestru al păsării. Acest lucru a însingurat-o pe privighetoare, care a jurat că nu va mai cânta vreodată dacă lăcrămioara nu va înflori în fiecare lună mai pentru a fi văzută de toată lumea.

  • Copacii lunii mai 

Arbori lunii mai sunt frasinul, plopul şi castanul.
Seminţele de frasin au fost folosite din vremuri străvechi pentru ghicirea norocului în dragoste. Dacă seminţele nu îşi făceau apariţia pe un copac, proprietarul acestuia era sortit, conform superstiţiei, să nu aibă şansă în iubire sau cu privire la un eveniment din viitorul apropiat.
Găsirea unei frunze de frasin avea proprietatea de a asigura succesul, cu atât mai mult cu cât era purtată asupra persoanei care o descoperise.
Frunzele proaspete de frasin ţinute sub pernă aveau darul de a atrage vise de premoniţie.În nordul Angliei se spunea că dacă o femeie purta o frunză de frasin în pantoful stâng îi era sortit să îşi întâlnească în curând viitorul soţ.
Într-o altă credinţă englezească, lipsa seminţelor înaripate ale frasinilor anunţau moartea iminentă a unui monarh.

Plopul este cunoscut drept un arbore înzestrat cu capacitatea de vorbi sau şopti. Se spune că ar avea abilitatea de a îndura restriştile şi a le învinge.
Hercule purta pe cap o coroană din frunze de plop atunci când l-a capturat pe Cerber, în Hades. De aici provine legenda conform căreia frunzele de plop ar avea partea superioară întunecată datorită fumului din ţinuturile infernale.
Plopul era considerat a fi un antidot împotriva muscaturii de şarpe, fiind, de altfel, dedicat lui Alcides Hercules, o zeitate a forţelor vindecătoare.
Nimfa Leuce a fost transformată de Persephone într-un plop alb, pentru a fi salvată de violul pus la cale de Hades.
De altfel, plopul alb a fost consacrat lui Leuce sau leprei.În Grecia antică, coloniile de leproşi erau aflate sub protecţia lui "Zeus al plopului alb".
Zeiţa lunii  plopului alb era vestită pentru lecuirea bolilor de piele.
Un alt mit povesteşte despre uciderea lui Phaeton prin intermediul unui fulger de către Zeus, întrucât acesta nu era capabil să ţină în frâu carul soarelui furat de la tatăl să, Helios. Heliadele, surorile lui Phaeton, s-au metamorfozat cu această ocazie în plopi plângători, ale căror lacrimi se transformau în ambră, atunci când cădeau în valurile unui râu.

În simbolismul creştin, fructele castanului protejate de un înveliş acoperit de ţepi, semnifică castitatea, sugerând triumful asupra cărnii reprezentate de spini.
Simbol divinatoriu al luxului, justiţiei, siguranţei sau iubirii, castanul întruchipează în zodiacul arborilor, onestitatea ori  o persoană de o frumuseţe extraordinară care nu doreşte să impresioneze, cu un dezvoltat simt al dreptăţii, vivace, un fin diplomat, care se irită însă repede datorită lipsei de încredere în sine, se simte neînţeleasă în dragoste şi are dificultăţi în găsirea unui partener

.

Evenimente şi tradiţii din luna mai 

În biserica romano-catolică, luna mai este dedicată Fecioarei Maria
.
Mai este luna tradiţională de desfăşurare a concursului muzical Eurovision.

În Roata anului din neopaganism, luna mai începe odată cu sărbătoarea Beltane, în emisfera nordică şi Samhain în emisfera sudică
.
1 mai - Ziua internaţională a muncii.
1 mai - În biserica romano-catolică, Sfântul Iosif lucrătorul.
1 mai - În calendarul irlandez, ziua Beltane, considerată a fi prima zi de vară.

În Japonia, perioada dintre 29 aprilie şi 5 mai, incluzând patru mari festivaluri, este numită Săptămâna de aur .
2 mai - Duminică a V-a după Paşti - Duminică Samarinencii. 

3 mai- Ziua constituţiei în Polonia.

4 mai - Ziua eliberării în Danemarca
.
5 mai - "Cinco de maio " sau " Batalla de Puebla" (bătălia de la Puebla) în Mexic, aniversarea victoriei armatei mexicane asupra ocupanţilor francezi pe dată de 5 mai 1862
.
5 mai - Ziua copilului în Japonia şi Coreea.

5 mai - Ziua eliberării în Olanda.

5 mai sau 9 mai - Ziua Europei.

A două duminică din mai - Ziua mamei în SUA şi în Africa de Sud, Anguilla, Aruba, Australia, Austria, Bahamas, Barbados, Banglades, Belgia, Belize, Bermuda, Bonaire, Brazilia, Brunei, Canada, Cehia, Chile, Colombia, Cuba, Croaţia, Curăçao, Danemarca, Ecuador, Elveţia, Estonia, Filipine, Finlanda, Germania, Grecia, Grenada, Honduras, Hong Kong, India, Islanda, Italia, Jamaica, Japonia, Letonia, Malta, Malaezia, Noua Zeelandă, Olanda, Peru, Puerto Rico, Singapore, Slovacia, Suriname, Taivan, Trinidad Tobago, Turcia, Uruguay, Venezuela, Zimbabue.

9 mai - Duminică a VI-a după Paşti - Duminică orbului din naştere. 

10 mai - Ziua mamei în Mexic, Guatemala şi El Salvador.

12 mai - Ziua internaţională a surorilor medicale.

12 mai - Ziua Finlandei .

12 mai - Ziua internaţională de conştientizare asupra bolilor cronice imunologice şi neurologice.

13 mai - Înălţarea Domnului nostru Isus Hristos. Ziua Eroilor
.

16 mai - Duminică a VII-a după Paşti - Duminică Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I ecumenic.

A doua săptămână a lunii mai - "Săptămâna bicicletei", eveniment internaţional dedicat bicicletei ca mijloc de transport.

21 mai - Sfinţii mari împăraţi Constantin şi Elena.

23 mai - Pogorârea Sfântului Duh - Duminică Rusaliilor. 

24 mai - Sfânta Treime - Lunea Sfântului Duh.

25 mai - În Argentina, "Revolución de Mayo" (revoluţia din mai), sărbătoare naţională.

30 mai - Duminică I după Rusalii - Duminica tuturor sfinţilor.

Cu prilejul lunii pline din luna mai are loc Vesākha, sărbătoare anuală a buddhistilor din estul şi sud-estul Asiei, numită şi "Ziua de naştere a lui Buddha ", ocazie de comemorare a naşterii, iluminării şi morţii lui Gautama Buddha- Siddhartha Gautama.

Ultima duminică din luna mai - Ziua mamei în Algeria, Franţa, Haiti, Maroc, Mauritius, Republica Dominicană, Suedia, Tunisia.

Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Luna ianuarie – Simboluri si semnificatii

Simbolurile lunii februarie

Simbolurile lunii martie

Simbolurile lunii aprilie
Simbolurile lunii mai Simbolurile lunii mai Reviewed by Diana Popescu on mai 03, 2010 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.