Cum se da un sfat ? | O poveste cu talc

O femeie batrana si-a calcat pe inima si s-a dus la un om intelept pentru a-i vorbi despre fiul ei, care isi cheltuia totii banii pe petreceri si femei, si nu o ajuta nici cu un banut,  desi abia avea din ce trai. Inteleptul i-a promis femeii ca va sta de vorba cu fiul ei, dar numai dupa scurgerea a sapte saptamani.

Dupa ce au trecut cele sapte saptamani, baiatul femeii a fost adus in fata omului intelept, care l-a intampinat cu caldura si l-a povatuit: " Esti puternic tinere, si esti inzestrat cu bun simt si inteligenta. Gandeste-te la cat de mult a facut mama ta pentru tine. Si-a cheltuit totii banii pentru a te tine la scoala, pentru a te ajuta sa reusesti si sa te implinesti in viata. Acum ea este batrana, tu ai o slujba buna si o poti sprijini. In loc sa faci asta, tu iti cheltuiesti toata simbria pe femei si petreceri. Este bine ceea ce faci? In numele constiintei care iti stapaneste inca sufletul, iti cer sa renunti la aceste proaste obiceiuri. "

Tanarul a ascultat cu atentie si respec, iar vorbele inteleptului i-au ajuns pana in strafundul inimii, l-au induiosat si l-au convins sa isi schimbe purtarea.

Batrana mama i-a multumit cu lacrimi in ochi omului cel intelept, dar nu s-a putut opri sa nu il intrebe de ce i-au trebuit sapte saptamani inainte de a-i vorbi baiatului ei.

Inteleptul i-a spus: "Vezi tu, si mie imi plac petrecerile si femeile, si am simtit ca nu am dreptul si puterea de a-i cere socoteala pentru felul sau de a se purta atata timp cat nu renuntam si eu la aceste proaste obiceiuri macar sapte saptamani. Este imposibil sa ajuti pe cineva sa scape de o slabiciune daca nu ai scapat tu insuti mai intai de ea."



Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Sa mori ca un inger | O poveste cu talc

Logica spiritului | O poveste cu talc

Cum descoperi cu adevarat ce este frica | O poveste cu talc
Cum se da un sfat ? | O poveste cu talc Cum se da un sfat ? | O poveste cu talc Reviewed by Diana Popescu on septembrie 07, 2010 Rating: 5

Un comentariu:

  1. sunt multi ,,bolnavi,,pe lumea asta care dau sfaturi altora in loc sa priveasca mai intai la greselile lor si sa le indrepte..asta este cam la fel cu: ce tie nu-ti place altuia nu-i face!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.