Arhanghelul Gabriel , un inger de sex feminin ?

Arhanghelul Gavriil , al carui nume poarta semnificatia “ Dumnezeu este puterea / taria mea” , este unul din putinii ingeri presupusi a fi de sex feminin. Se spune ca ingerul Gabriel este asezat la stanga lui Dumnezeu (partea stanga fiind una simbolic feminina) in Cel de-al Saptelea Cer , el fiind conducatorul Heruvimilor ( in ierarhia ingerilor , Heruvimii sunt intermediarii si indeplinitorii poruncii lui Dumnezeu). Impreuna cu Mihail , Gabriel este unul din cei doi ingeri mentionati in Vechiul Testament.

Potrivit unor interpretari , Arhanghelul Gabriel pare a proveni ,ca fiinta divina , din Caldeea , dintr-o zeita babiloniana.
Desi conform traditiei , ingerii sunt lipsiti de sex sau androgini , in Biblie , referintele despre ei sunt intotdeuna la genul masculin.
Unii cercetatori ai vechilor texte ebraice considera ca ingerul Gabriel este de fapt de gen feminin , mentionand ca in aceste scrieri ingerii apar ca fiind atat de sex feminin cat si masculin. Drept argument , se mentioneaza faptul ca incaperea gazduind chivotul legamantului din templu lui Solomon era impodobita cu picturi ale unor ingeri de ambele sexe .

Intr-o alta interpretare , se spune ca ingerul Gabriel nu a fost la origine asa cum este descris in traditia iudeo-crestina. Numele sau original ar fi “Gib-ra-il” , gardianul lui Janat Adan sau Edin (gradina din Eden) in limba sumeriana si „Nin-il”, sau „Nin-Lil” in limba anakh.Gabriel este numit, de asemenea , “Gab” and “Gab-r-il”.
„Gab” inseamna femeie gardian/pazitoare , conducatoare ori protectoare.In acest fel , s-ar putea explica de ce ingerul Gabriel este vazut drept un pazitor al Edenului.In stravechile texte sumeriene , „Gab-r” era considerat conducatorul lui „Janat Adan”.In diferite limbi semitice , „Janat” inseamna paradis , iar „Adan” este Idin sau Edenul.
In traditia sumeriana , ingerul Gabriel este mai mult decat un simplu gardian , intrucat este numit si „Nin-Ti” , adica , in traducere literala , „femeia vietii”.
Pornind de aici , se interpreteaza ca femininul inger Gabriel ar fi fost creatorul sau intermediarul dumnezeiesc al crearii al lui Adam.In limbile sumeriana , anakh si babiloniana , particula „Ti” din numele de mai sus inseamna „coasta” .In acest fel , „Nin-Ti” capata si traducerea de „femeia coastei”.Pornind de la aceasta premiza, se considera ca Adam a fost creat din coasta ingerului feminin Gabriel , „femeia coastei”.Asadar , potrivit sumerienilor , barbatul (Adam) a fost creat din femeie , si nu femeia (Eva) din barbat.


Desi aparent feminin ca natura , Gabriel este un inger de o mare putere. El a distrus orasele Sodoma si Gomora , si se presupune ca tot el s-a luptat cu Iacob la Peniel. Se spune ca Gabriel a despartit apele Marii Rosii , permitandu-i astfel lui Moise si poporului sau sa scape din confruntarea cu armata egipteana.

In multe din manifestarile si atributele sale, Arhanghelul Gavriil apare , totusi, conectat cu aspectele feminine avand legatura cu nasterea, copiii sau calitatile profetice ori vizionare atribuite indeobste femeilor.

Cunoscut drept ingerul Bunei Vestiri , Gabriel a fost cel care i-a adus Fecioarei Maria vestea ca va da nastere lui Iisus. De asemeni, Gabriel l-a anuntat pe Zaharia ca sotia lui, Elisabeta , il va aduce pe lume pe Ioan Botezatorul.

Gabriel este ingerul ocrotitor al nasterilor si calauzitorul sufletelor nenascute pana in clipa sosirii lor pe lume. Se spune ca el atinge partea de deasupra a buzelor sufletelor nenascute si le indeamna la tacere si pastrarea secretelor despre paradis.

Simbolul ingerului Gabriel este crinul , el fiind asociat si cu Luna , intamplator sau nu , o reprezentare maternitatii , intuitiei , profetiilor , visurilor si viziunilor. El este ingerul care i-a aparut lui Daniel si l-a ajutat pe acesta sa isi interpreteze visele si sa intre in posesia profetiei despre sosirea lui Mesia.

Gabriel este patronul moaselor, surorilor , doctorilor si a tuturor celor care dau ajutor in vremea graviditatii si copilariei , a bonelor , educatoarelor , invatatorilor , a tuturor mesagerilor si formelor de comunicatie si media.

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca in numeroase opere din pictura religioasa si laica , Gabriel este reprezentat sub forma unei fiinte feminine sau androgine. Astfel de creatii plastice sunt “Ingerul incarnat” al lui Leonardo da Vinci si “Bunavestire” de Jan van Eyck .


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Superstitii de Sfintii Mihail si Gavriil – Traditii si obiceiuri

Ingerii zodiilor
Arhanghelul Gabriel , un inger de sex feminin ? Arhanghelul Gabriel , un inger de sex feminin ? Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 07, 2010 Rating: 5

6 comentarii:

 1. Mi se pare un articol de tot rasul. Toata lumea se pricepe la fotbal si la teologie. Mai documentati-va inainte sa spuneti prostii. Indreptati greselile. Asa cum ati spus in titlu, Sfantul Gavriil este arhanghel, nu serafim. Puterile netrupesti sunt 9 cete grupate in 3 categorii: Triada 1 : Scaunele, Heruvimii, Serafimii; Triada 2 : Domniile, Stapânirile, Puterile; Triada 3 : Începatoriile, Arhanghelii, Îngerii. (Cautati la Sfantul Dionisie Areopagitul detalii si explicatii). Deci, cum sa fie Sfantul Gavriil mai presus de serafimi si heruvimi? A doua aberatie: ingerii NU au sex, ei nu fac copii. Ei sunt puteri netrupesti, ori partea femeiasca sau barbateasca tine de trup.

  RăspundețiȘtergere
 2. Cartea lui Enoh este cea mai veche scriere initiatica (mult mai veche decat Vedele indiene, scrise la aprox. 1.200 ani dupa), care descrie evenimentele dinainte de Marele Potop (2.300 i.e.n.), perioada 3.800-2.300 i.e.n.
  (vezi forum crestin , link : http://www.forumcrestin.com/index.php?topic=3412.0 .Aici se spune ca gabriel este conducator peste serafimi. Daca vrei mai multe informatii, pentru a-ti deschide orizontul spiritual, mai putem discuta ...

  RăspundețiȘtergere
 3. Cartea lui Enoh nu este intre scrierile canonice ale Sfintei Scripturi. Este o scriere apocrifa. Daca suntem cu adevarat crestini ortodocsi, nu ne intereseaza scrierile "initiatice", ele au fost considerate ca fiind nocive la sinoadele apostolice si ecumenice (primul sinod apostolic s-a tinut la Ierusalim in anul 50, chiar de catre Sfintii Apostoli, iar formula a fost "Parutu-s-a Duhului Sfant si noua", deci Dumnezeu este cel care le-a insuflat.) Va recomand cu toata caldura sa cititi cartile Parintelui Seraphim Rose, contemporan noua (a nurit in 1982) si mai ales cartea "Ortodoxia si religia viitorului" http://www.scribd.com/doc/21757730/serafim-rose-ortodoxia-si-religia-viitorului si cartea Parintelui Rodion "Oameni si demoni" http://www.scribd.com/doc/9735420/Oameni-Si-Demoni Nu aveti ce pierde daca le cititi.

  RăspundețiȘtergere
 4. Asa cum s-a tot spus,gradele angelice au fost facute "varza".Gabriel conduce heruvimii,desi este numit arhanghel.Rezulta ca arhanghelii sunt fie deasupra lor,fie nu sunt de fapt arhangheli,ci mult mai mult.
  Cartea lui Enoh este numita "aprocrifa"pentru ca ea contine adevaruri ascunse,care nu au convenit bisericii si ca atare au taiat-o de pe lista invataturilor permise.Nu mai puneti botul la tot ceea ce va spune biserica,ea nu vrea ca voi sa stiti adevarul,dimpotriva!

  RăspundețiȘtergere
 5. Adaugire:Arhanghelul Gabriella este descrisa ca al doilea inger ce sta langa tronul lui Dumnezeu,deci nu are cum sa fie mai jos de atat,ea se afla in stanga tronului lui,acolo ii este locul,si de aici deducem ca serafimii si heruvimii sunt mai jos de ea.
  Ea este unul dintre cei 4 ingeri care stau direct langa tronul lui D-zeu:Mihail,Gabriel,Rafael si Uriel.Scaunele mai sunt numite si Tronurile,si reprezinta primul grad angelic,cel aflat cel mai aproape de Creator,adica langa tronul lui.

  RăspundețiȘtergere
 6. Ingerii sunt adrogini, despre asta este scris in Biblie, cu toate ca referintele la ei sunt de gen masculin. Asta cred ca este facut pentru simplitate. Dar nu trebuie de personificat ingerii, ei nu sunt oameni, sunt alte fiinte. Ei nici nu fac parte din lumea materiala, dar mite sa le dai gen masculin sau feminin. Cine a vazut poze reale de ingeri pot sa confirme, nici nu merge vorba despre gen, cu toate ca fata lor este ca a oamenilor.
  Iar arhanghel asta si inseamna conducator peste cete de ingeri (angheli), adica arhangelul Gabriel este conducator peste mai multi ingeri.

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.