Psihologia dragostei | Teorii psihologice despre dragoste

Una din marile obsesii, idealuri sau aspiratii ale umanitatii, dragostea nu avea cum sa nu ajunga sub microscopul psihologilor , mereu impatimiti de a taia firul in patru si apoi de a-l innoda la loc. Din pacate sau din fericire , adeseori carpaceala reinnodarii sare in ochi iar teoria calca stramb alaturi de realitate ... Cu toate acestea, franturi din aceste explicatii ajung sa frapeze si sa ofere sugestii neasteptate .Iata cele patru mari teorii ale psihologiei despre dragoste si afectiune ...

A place sau a iubi ?

Psihologul Zick Rubin a sugerat ca sentimentul de dragoste romantica este compus din trei elemente : atasamentul , grija si intimitatea. Atasamentul este nevoia de a fi aprobat , alinat si a avea contact fizic cu cealalta persoana. Grija implica pretuirea nevoilor si fericirii partenerului la fel ca cele proprii. Intimitatea se refera la impartasirea gandurilor, dorintelor si sentimentelor cu cealalta persoana. Pornind de la aceste premize , Rubin a pus la punct un chestionar de evaluare a atitudinii fata de ceilalti , ale carui scale de placere si dragoste fundamenteaza conceptia lui despre iubire.

Compasiune sau pasiune ?

Potrivit psihologului Elaine Hatfield , exista doua tipuri principale de dragoste : pasionala si compasionala.
Dragostea compasionala este caracterizata de respect reciproc , atasament, afectiune si incredere .
Dragostea pasionala poate fi recunoascuta prin emotii intense , atractie sexuala , dorinta si afectiune. Atunci cand aceste intense simtaminte sunt reciproce, oamenii se simt fericiti si impliniti. Dragostea pasionala lipsita de reciprocitate da nastere unor sentimente de izolare si disperare.Totodata, Hartfield sustine ca dragostea pasionala este trecatoare , ea durand, in genere , intre 6 si 30 de luni.
Conform aceleiasi teorii, dragostea pasionala apare atunci cand asteptarile culturale incurajeaza indragostirea , cand o trasaturile unei persoane coincid cu ideile tale preconcepute despre un partener ideal , sau cand simti o mare excitare psihologica in prezenta unei alte persoane.
In mod ideal dragostea pasionala se transforma intr-una compasionala , cea de-a doua avand mult mai mari sanse de a rezista timpului. Desi cei mai multi dintre oameni isi doresc sa se implice in relatii care sa impleteasca securitatea si stabilitatea dragostei compasionale cu intensitatea dragostei pasionale, aceste lucru se intampla foarte rar.


Dragostea ca o roata a culorilor

In cartea sa din 1973 , "Culorile dragostei" , psihologul John Lee a comparat tipurile de dragoste cu o roata a culorilor. Asa cum exista numai trei culori primare , Lee a sugerat ca exista doar trei tipuri de dragoste fundamentale : Eros , Ludos si Storge.La fel cum cele trei culori de baza pot fi combinate pentru a se obtine culori complementare , in mod asemanator cele trei tipuri elementare de dragoste se pot amesteca dand nastere la alte noua tipuri secundare de dragoste. Spre exemplu, combinarea dintre Eros si Ludos determina aparitia Maniei, sau a dragostei obsesive.

Cele 6 tipuri de dragoste ale lui Lee

- Tipuri primare :
1 - Eros = iubirea unei persoane ideale
2 - Ludos = dragostea ca un joc
3 - Storge = dragostea ca prietenie
- Tipuri secundare :
1 - Mania (Eros + Ludos) = dragoste obsesiva
2 - Pragma (Ludos + Storge) = dragostea realista si practica
3 - Agape (Eros + Storge) = dragoste lipsita de egosim

Teoria triunghiulara a dragostei

Psihologul Robert Sternberg a propus un model grafic al dragostei sub forma unui triunghi avand drept componente intimitatea, pasiunea si angajamentul.Diverse combinatii ale acestor trei caracteristici provoaca aparitia unor diferite tipuri de dragoste. De exemplu , impletirea dintre intimitate si angajament creaza dragostea compasionala , in timp ce fuziunea dintre pasiune si intimitate da nastere dragostei pasionale.
Potrivit lui Sternberg , relatiile construite pe doua sau mai multe componente sunt mai durabile decat cele bazate pe o una singura. In aceasta ordine de idei, Sternberg a introdus termenul de "dragoste perfecta", descriind-o drept o combinatie dintre intimitate, pasiune si angajament , care are calitatea de a nu se degrada in timp dar care are foarte putine sanse de a se materializa. Vezi si Testul de dragoste Sternberg | Afla cum esti in iubire


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Psihologia barbatului in dragoste si viata de cuplu

Teoria lui Platon despre dragoste | Dialogul socratic "Banchetul"
Psihologia dragostei | Teorii psihologice despre dragoste Psihologia dragostei | Teorii psihologice despre dragoste Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 17, 2011 Rating: 5

13 comentarii:

  1. yo zic k cel mai bn este sa nu te indragostesti niciodata pt k rar intalnesti pe cineva care sa te faca sa suferi....e greu sa atingi idealul iubirii

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt de parere ca....Dragostea e cel mai frumos lucru care ni se intampla vreodata.E poate ceva inca neexplicabil.Toti suntem menti sa avem o persoana speciala inimii noastre.Suferi in dragoste din prostia greseli tale.Exista in lumea o persoana care este special aleasa pt tine,o persoana ce se completeaza cu tine la caracter.E o alta poveste cand,tu te-ai grabit si ai facut alegeri proase si din cauza alegerilor tale va trebui sa strangi constetintele ce ti se las pe umerii tai.Dar nu poti spune sa nu te insragostesti,dragostea nu este o greseala,noi suntem greseala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parerea mea e ca dragostea acum se creaza pe baza banilor nai bani in buzunar nu esti iubit punct

      Ștergere
  3. Die liebe ist eine von das schönste was es gibts auf diesem Welt!
    Verliebt zum sein echt es passiert nur einmal in Leben!
    Ich Lebe füR Liebe und bin sehr gelibte!
    P.S.I love you

    Sandra*

    RăspundețiȘtergere
  4. Un articol foarte interesant. Va felicit pentru abordaraea din acest punct de vedere.
    Psihoterapeut Bacau

    RăspundețiȘtergere
  5. chiar acum scriu o carte despre psihologia dragostei iar din punctul meu de vedere este sentimentul cel mai complex care ne satisface din orice punct de vedere dar ar trebui sa stim cum sa il controlam astfel incat sa nu devina o obsesie si sa ii facem pe cei din jur sa sufere.Voi scrie aceasta carte cu ajutorul multor oameni si sper ca ea sa fie citita de voi iar din ea sa va afca sa realizati ca a fi indragostiti este doar o ramura din acest sentiment complex.Daca ar fii sa spun ce se intampla cand devii constient de acest sentiment si il controlezi as spune ca esti matur.Ne indragostim de o persoana pe care o iubim nespus dar trece,apoi ne indragostim de un animal dar trece si acel sentiment,ne indragostim de copilul nostru care s-a nascut si nu putem sta fara el il iubim mai mult decat iubim partenerul de viata si mai mult decat pe noi insine nu?intrebarea mea este,care este sentimentul de dragoste sau de iubire care este mai intens?eu zic ca sunt exact lafel,depinde de noi cat de mult il intensificam iar uneori unii oameni il intensifica pana ce nu il mai pot controla si devin victimele propriilor sentimente.Va salut cu drag

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apreciez faptul ca ai placerea si perseverenta de a scrie o carte despre un atat de incitant si complicat subiect. Daca ne poti impartasi cate ceva din invatamintele tale, si te pot ajuta sa iti promovezi cartea, te astept cu placere sa revii pe blogul meu! Mult succes!

      Ștergere
  6. Este supremul sentiment uman(dragostea),pe care n ar trebui s o bagatelizam atat de usor,pt.ca nimic altceva nu are implinire sufleteasca,umana,sociala,familiala,de cuplu,spirituala.nimic nu ne inalta,nu ne onoreaza fiinta ,precum iubirea ,cu tot ce inseamna ea.sa fim iubiti!

    RăspundețiȘtergere
  7. Absolut accidental am dat peste unul dintre articolele tale și am rămas plăcut surprins. Vârsta te recomandă pt. ludicul stilului, profesia pt. sensibilitate, și tot pe seama celei dintâi aș pune și epifaniile ca lait-motiv al scrierilor. :) Se vrea o glumă, nicidecum o dojană.
    Bun articol, comportă amplă discuție; dacă ai disponibilitate, am plăcere.
    Te foarte felicit.

    RăspundețiȘtergere
  8. Un articol scurt, dar bine documentat. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.