Frica de a fi parasit - Cauze , simptome , vindecare

Esti cuprins mereu de panica la gandul ca persoana iubita te va parasi ? Te incearca un sentiment de tulburare sau gelozie atunci cand cineva se apropie prea mult de fiinta indragita ? Aceste reactii sunt aproape obisnuite in dragoste , dar atunci cand devin prea intense sau obsesive , poate fi vorba despre ceva mai grav , adica despre o tulburare psihologica numita frica de a fi parasit, teama de abandon ori autofobie.

Autofobia este o frica patologica de a fi lasat singur , o problema oarecum comuna dar foarte subtila , care isi poate face loc si se poate amplica pe nesimtite in viata ta , aducandu-te aproape de limita unei extreme tensiuni mentale ori afective.Uneori , lucrurile se intampla cam asa ...

"Irina era o fata normala.Avea multi prieteni si o familie care tinea la ea.Era inteligenta , activa si foarte draguta , astfel incat nu i-a trebuit mult timp pentru a deveni populara la scoala. La varsta de 15 ani, Andrei , verisorul Irinei , a fost vistima unui accident auto.Irina si Andrei erau foarte apropiati , aveau aproape aceeasi varsta si erau cei mai buni prieteni.Fata a avut nevoie de mult timp pentru a isi reveni dupa moartea varului ei dar, chiar si dupa aceea , ea nu a mai fost aceeasi persoana. A inceput sa se teama in continuu ca oamenii apropiati ar putea sa o paraseasca , a devenit extrem de posesiva cu prietenii ei , pretinzandu-le mereu sa o asigure ca tin la ea. Nu mai putea suporta solitudinea , iar intr-o zi cand ramasese singura acasa a incercat sa se sinucida. A devenit foarte inconstanta in relatiile intime, schimbandu-si iubitii unul dupa altul , preferand sa provoace o despartire pentru a nu fi ea cea parasita."

Irina reprezinta un caz clasic al unei persoane care sufera de teama de abandon. Pornind de la acest exemplu, puteti intelege mai lesne motivele suferintei ei. Iata alte cateva cauze ce pot da nastere fricii de a fi parasit ...

- Autofobia apare cu precadere atunci cand cineva este lasat de izbeliste de catre o persoana draga. Acest lucru se poate intampla prin moartea respectivei persoane sau printr-o alegere facuta de aceasta.In ambele cazuri , este inradacinata in minte frica de abandon.
- Atunci cand inchizi un copil singur intr-o camera , pentru a-l pedepsi sau din alt motiv , acesta poate trece printr-o experienta amara ce este pe punctul de a-l marca prin teama de a fi parasit. Nu se intampla intotdeuna, dar este o posibilitate.
- Amintirea persistenta a disconfortului simtit de o persoana atunci cand a fost in mod repetat lasata singura poate fi o alta sursa a autofobiei.

Simptomele Irinei nu au fost luate in seama de catre familie din cauza ignorantei.In acest fel , nu s-a actionat din timp pentru a se inlatura raul de la radacina. Simptomele principale ale autofobiei sunt :

- Nevoia de a fi mereu inconjurat de oameni. In aparenta , acest comportament pare a fi datorat firii prietenoase sau extrovertite , dar uneori este un semn al faptului ca o persoana incearca mereu sa se asigure ca nu este singura. Adeseori, acest simptom este insotit de nevoia de a se "agata" de oamenii apropiati, de a-i sufoca prin insistenta de a fi tot timpul impreuna cu ei , un lucru ce ii determina adeseori pe acestia sa se indeparteze de respectiva persoana.
- Panica.Cineva afectat de autofobie devine panicat de cea mai mica eroare de comunicare , de faptul ca nu a raspuns unui apel telefonic sau unui SMS.In acest caz, persoana repectiva se grabeste sa ajunga la concluzia ca ceva nu este in regula, ca cel/cea care a cautat-o o va parasi, nu ii va mai pasa de ea si nu o va mai contacta.
- Santajul. O persoana obsedata de frica de a nu fi parasita recurge uneori la santaje sentimentale sau de alt fel, chiar si atunci cand este vorba despre lucruri sau evenimente marunte. Replica "daca ma parasesti , ma voi sinucide" este caracteristica cuiva marcat de autofobie , care ar spune aproape orice pentru a impiedica despartirea de cineva apropiat.
- O persoana autofoba este intotdeuna foarte indatoritoare ori serviabila. Ea ar face aproape orice , chiar lucruri pe care le uraste , pentru a tine aproape de ea pe cineva indragit.
- Schimbarea frecventa a partenerilor de cuplu este un alt inselator simptom al fricii de a fi abandonat. In acest caz , pesoana marcata de aceasta teama prefera mai curand sa paraseasca decat sa fie parasita.In acest fel , se evita o legatura sentimentala sau un atasament emotional.
- Cineva obsedat de frica de a fi parasit are nevoie in mod constant sa fie asigurat , sa i se confirme ca oamenii apropiati o iubesc. Adeseori, o astfel de persoana pune fiintelor indragiste intrebari de genul : "De ce ma iubesti ?" , ori "Cat de mult tii la mine ?"
- Complexul de inferioritate sau o foarte slaba incredere in propria valoare . Oamenii autofobi se indoiesc mereu de abilitatile ori capacitatile lor si se bazeaza pe altii in aproape tot ceea ce fac. Ei sunt nesiguri pe judecata lor si nehotarati in cazurile critice , avand nevoie sa li se sugereze sau confirme o idee sau o decizie.

Teama de abandon este o tulburare anxioasa. O persoana afectata de aceasta fobie are nevoie de consiliere si tratament , dar si de vointa de a-si depasi temerile. De obicei, este necesar sa incerce a se angrena in activitati individuale , in decursul carora trebuie sa ramana singura , dar avand avand tot timpul o ocupatie care sa nu ii lase timp si spatiu pentru a cade prada temerilor.Discutiile regulate cu persoana iubita pot si ele fi de mare ajutor.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Complexul de inferioritate - Cauze , simptome si vindecare

Ce este depresia ? | Simptomele depresiei

De ce te simti bine dupa ce plangi ? | Lacrimile si sanatatea

Puterea atitudinii si gandirii pozitive
Frica de a fi parasit - Cauze , simptome , vindecare Frica de a fi parasit - Cauze , simptome , vindecare Reviewed by Diana Popescu on martie 20, 2011 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.