Aceasta lume nu e decat un scurt popas | O poveste cu talc

Adevarata ta casa este acel loc in care te intorci sau ramai cu statornicie.Tocmai de aceea, lumea aceasta nu are cum sa fie casa ta, fiind doar un fel de a te amagi ca ai un loc numit acasa.

Intr-o noapte, regele din Bagdad a fost trezit din somn de zgomotele facute de cineva care mergea pe acoperisul palatului sau. Iritat de harmalaie, a strigat cu naduf:"Cine este acolo? Ce faci pe acoperis?"

poveste cu talc
Aceasta lume nu e decat un scurt popas
Se pare ca omul care se preumbla pe casa nu era totusi un hot, intrucat el i-a raspuns regelui: "Nu face atata larma! Nu trezi oamenii din somn. Ce fac eu aici nu este deloc treaba ta. Incerc doar sa imi gasesc camila. Am pierdut-o si si nu imi pot afla linistea pana cand nu dau de ea."

Desigur, regele s-a gandit ca numai un nebun de legat putea umbla noaptea pe acoperisuri in cautarea camilei sale. Asadar, si-a chemat de indata garzile si le-a trimis deasupra palatului, dar acestea nu au gasit acolo nici urma de om. A doua zi, in vreme ce statea pe tronul sau, ascultand pasurile supusilor, monarhul a auzit din nou vocea de peste noapte. De fapt, acel glas razbatea pana in palat pentru ca devenise foarte strident intr-o cearta cu paznicii portilor, cerand ospetire in caravanserai. Paznicii ii spusesera posesorului vocii ca acel loc nu era facut pentru a gazdui calatorii aflati in drum cu camilele: "Acesta este palatul regelui , si nu un caravanserai."

Omul le-a raspuns: " Stiu bine ca acesta este un caravanserai, iar voi nu sunteti decat niste gardieni, asa ca nu ma mai plictisiti si lasati-ma sa intru. Vreau sa discut despre acest lucru cu insusi regele. Daca el ma poate convinge ca aici nu este un popas, un caravanserai, atunci voi pleca fara nici o alta vorba."

Chiar in acel moment, s-a auzit mesajul regelui transmis de catre unul dintre curtenii sai:" Lasati-l sa intre. Regele vrea sa discute cu el."

Omul, care era de fapt un intelept sufi, a pasit in sala principala a palatului, iar regele i s-a adresat:"Pari sa fii o persoana foarte ciudata.Ti-am recunoscut imediat vocea. Tu te-ai preumblat azi noapte peste acoperisul meu cautandu-ti camila, iar acum ai venit aici pretinzand ca acest palat nu ar fi casa mea, ci doar un caravanserai."

Barbatul a ras zgomotos si a raspuns:"Dupa vorbele tale, mi se pare ca esti un om inteligent, cu care se poate discuta. Da, eu eram acela care isi cauta camila pe acoperisul tau. Nu te gandi ca sunt nebun. Daca ti se pare ca iti poti gasi fericirea stand pe un tron de aur, daca esti de parere ca Domnul iti daruieste bucurie prin cucerirea altor tari, prin uciderea si maltrarea altor fiinte umane, de ce ar fi absurd ca cineva sa isi caute camila pe acoperisul unui palat? Poti sa imi spui care este diferenta? Daca eu sunt un nesabuit, nici tu nu dai dovada de o mare intelepciune. Si ce drept ai sa pretinzi ca aceasta este casa ta, pentru ca eu am mai trecut pe aici, cu ceva vreme in urma, si pe acest tron era un alt om. Ce-i drept, semana cu tine, dar era mult mai batran ..."

Regele a stat putin pe ganduri si a zis: " Da , acela era tatal meu. Acum este mort."

Inteleptul sufi i-a spus:" Am fost prin aceste locuri si mai inainte, si am gasit un alt rege, semanand de asemeni cu tine, dar fiind si mai in varsta."

Regele i-a raspuns: " Ai dreptate. Acela era bunicul meu."

Omul sfintit l-a intrebat: " Si ce s-a intamplat cu el ?"

"Este mort " , i-a zis regele.

Inteleptul a continuat: " Nu cumva vei muri si tu? Inaintasii tai credeau si ei ca aceasta este casa lor. Am incercat sa ii explic asta bunicului tau si acum este in mormant. Acum ma straduiesc sa iti demonstrez tie lucrul acesta si probabil ca, intr-o zi, voi face la fel si cu fiul tau, atunci cand vei fi ajuns si tu in mormant. Asadar, ce fel de casa este aceea care isi schimba mereu proprietarii? Nu poate fi decat un caravanserai. Este un loc de popas pentru o noapte, unde oricine se poate opri pentru a-si relua drumul a doua zi."

Inmarmurit de aceste cuvinte, regele a ramas cufundat in tacere. Curtenii erau si ei amutiti. Omul avea dreptate. In cele din urma, inteleptul sufi a spus: " Daca vrei cu adevarat sa stii unde este casa ta, mergi la mormantul care te asteapta, in locul unde se afla bunicul si tatal tau. Acela este intr-adevar locul unde esti acasa si nu acest palat. Asadar, am de gand sa stau aici la fel ca si intr-un caravanserai."

Regele nu era deloc un om obisnuit, asa ca s-a ridicat in picioare si i-a declarat inteleptului:"Iarta-ma, am gresit. Ai dreptate. Poti sa ramai aici atata timp cat iti doresti, in timp ce eu voi pleca sa imi caut adevarata mea casa. Aceast palat nu este casa mea. Nu este altceva decat un caravanserai."

Nota : In limba urdu, carvanseraiul semnifica un loc de odihna sau o casa de oaspeti aflata in calea unui calator. In DEX, caravanseraiul este definit drept un han mare la care poposesc caravenele.


Dupa o povestire sufi, preluata si tradusa din cartea lui Osho, "Bodhidharma: Marii maestri Zen".



Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Tot ce ni se intampla este spre binele nostru | O poveste cu talc

Ingerii printre noi | O poveste cu talc

Cat iti valoreaza viata ? | O poveste cu talc
Aceasta lume nu e decat un scurt popas | O poveste cu talc Aceasta lume nu e decat un scurt popas | O poveste cu talc Reviewed by Diana Popescu on mai 10, 2011 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Cu totii alergam sa ne facem o casa pe pamant, dar in aceasi timp ar trebui sa fim preocupati sa ne cladim si o casa in "ceruri".

    RăspundețiȘtergere
  2. Viata este efemera si din aceata lume pamanteasca nu ne alegem cu nimic. Important este sa ne cladim o relatie pozitiva cu divinitatea.

    RăspundețiȘtergere
  3. ca bine spuneti,mai sus!si ce frumos titlul art,,acesta lume nu e decat un popas,,este atat de adevarat si real,ca ne doare!dar suntem atat de preocupati de,,MATERIE,,in toate formele ei,ca habar n avem de fapt,ce rost are OMUL,pe planeta asta?sa evolueze,sa n vete din greseli,sa devina tot mai bun,mai uman,mai intelept si tolerant,zic eu!sa cladim SPIRITUAL,ceea ce facem pt.bunastarea personala,materiala!sa iubiti si fiti iubiti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa este,viata prin aceasta lume nu este decat un scurt popas,o calatorie pt.unii chiar prea scurta si de aceea ar trebui sa iubim mai mult,sa fim mai buni,sanatosi,sa ajutam cat putem,sa nu traim numai pt.noi caci ,ce ducem de aici cu noi....dincolo?Nimic,asa ca averile pamantesti pt.care se omoara,se fura,se minte,se tradeaza,in final n au nici o valoare,dar oamenii sunt materialisti (in general)si le place cat traiesc sa traiasca,,bine,,in viziunea materiei(bani,mancare,sex,lux,etc).Problema este ca am de a face cu clienti de diferite statuturi sociale si ma mira faptul ca cei cu bani ,cu situatii bune sunt cei mai nefericiti,mai tristi si nemultumiti tot timpul.Nu i multumeste nimic!Hrana sufletului,evolutia spirituala si multumirea pt.tot ce primim este =pacea sufleteasca,liniste launtrica!O prefer miilor de euro,vilelor,luxului exorbitant,pt.ce?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.