Nunta in mai - Ghinion sau superstitie ?


Superstitia despre nenorocul casatoriilor incepute in  luna mai isi are originea in timpurile imperiului roman, aceasta luna fiind considerata nefasta, intrucat, in decursul ei aveau loc atat festivalul mortii, cat si cel dedicat zeitei castitatii.
Totodata, in vremurile pagane, luna mai era ocolita de cei ce voiau sa se casatoreasca, pentru ca,  in aceasta perioada, avea loc sarbatoarea Beltane, celebrata cu orgii, in aer liber, ce nu se potriveau cu unirea destinelor unei perechi de tineri.
Potrivit lui Gh. F. Ceausu, in Franta- Haute-Bretagne, estul Angliei-Witshire, Scotia- la waloni, greci , evrei, aromani, dar si unii romani din Valcea, se considera ca nunta in luna mai nu poate aduce decat nefericire si intristare.



In Anglia, aceasta superstitie a ajuns, probabil, la o mare raspandire din cauza reginei Victoria, care le interzisese copiilor ei sa se casatoreasca in  luna mai, incredintata ca aceasta luna este rezervata exclusiv nuntilor zeilor.

Irlandezii au o zicala ce s-a raspandit cu precadere in lumea anglo-saxona:
"Marry in May and you'll live to rue the day ",  care in traducere ar insemna asa:
"Casatoreste-te in luna mai si vei regreta cate zile vei avea ".

Potrivit traditiei, in Rusia, nuntile nu se celebrau in mai, pentru ca mariajul sa nu fie urmarit de nenoroc.
De fapt, aceasta luna era vazuta drept ghinionista in mai multe privinte, aceasta credinta avandu-si izvorul in asemanarea in limba rusa a pronuntiei cuvintelor "mai" si "a suferi".

In unele tari catolice, o veche superstitie spune ca mai este o luna cu ghinion pentru nunti, deoarece ea este dedicata Fecioarei Maria, "regina lunii mai" si, implicit, este o luna a castitatii.

Etnologul Doina Istfanoni, de la Muzeul Satului, considera ca superstitia despre ghinionul casatoriei in luna mai a aparut in secolele XVI-XVII, in Franta catolica , sub efectul unei legende despre un incest cosmic din aceasta perioada a anului, consumat prin casatoria dintre Drac si Mama Dracului.

Desi exista o opinie precumpanitoare, conform careia in Romania aceasta superstitie este imprumutata din lumea occidentala, unii sunt de parere ca ea poate fi atribuita ielelor, personaje mitologice, din unele regiuni ale tarii.
Potrivit folcloristilor, ielele se preumbla pe pamant timp de cinci saptamani dupa Paste, o perioada nefasta pentru nunti, mai ales ca aceste fapturi magice obisnuiesc sa ii farmece pe flacai si "acestia uita de fetele si femeile din sat, alearga nauci dupa umbrele zanelor, ziua namiaza mare prin poiene  si noaptea in bezne pe la raspantii, unde de freamatul pasiunii se imbolnavesc fara leac."


Sursa : Romulus Vulcanescu - Mitologie romana.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Ritualul daruirii trandafirului
Aniversarea casatoriei – Cadouri si simboluri
Simboluri si traditii de nunta in Anglia
Superstitii germane despre nunta si casatorie
Nunta in mai - Ghinion sau superstitie ? Nunta in mai - Ghinion sau superstitie ? Reviewed by Diana Popescu on aprilie 30, 2015 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Eu nu prea cred in superstitii. Eu cred ca un mariaj depinde de cei doi si de cum isi organizeaza viata impreuna si de modul in care il primesc pe Dumnezeu in viata lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna! Am o curiozitate: ce surse ai folosit pentru a afla despre toate superstitiile astea? Internetul sau carti? Te intreb pentru ca planuiesc sa-mi fac lucrarea de disertatie pe superstitii si mi-ar folosi niste surse bune. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Nutty. Atat internetul, cat si cartile.

    RăspundețiȘtergere
  4. Începând de astăzi, nu te mai gândi la altceva decât la realizările pe care le vei obţine în viitor şi care vor fi infinit mai mari decât tot ce ai realizat vreodată până în prezent. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email paul_kometh@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Tot ceea ce dăruim se întoarce mai devreme sau mai târziu la noi. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: rodica98827@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.