De ce ti-e frica nu scapi ?

Ce anume te face sa iti tremure genunchii , sa iti sara inima sara din piept si iti taie , fara sa vrei, respiratia ? Care este frica ta cea mai profunda, obsesiva si atotstapanitoare ? Nu putem niciodata de fricile ori temerile noastre ?

Fiecare dintre noi are propria-i slabiciune si pana si cel mai curajos dintre oameni ascunde in sufletul sau temeri ce il fac sa se gandeasca de doua ori inainte de a se avanta intr-o actiune .Lupta impotriva inhibitiilor si infrangerea temerilor noastre nu sunt lucruri deloc usoare si nu pot fi infaptuite peste noapte.Da vrei, cu adevarat, sa stii mai multe despre fricile tale si modul cum le poti face fata , citeste mai departe … Daca nu cumva iti este frica …

Frica se manifesta in nenumarate feluri.Ea poate lua forma unei aversiuni fata de insecte precum paianjenii sau gandacii , dar te poate afecta si in alte circumstante, cum ar fi gandul ca te-ai putea bloca intr-un lift (mai ales daca ai oroare de spatiile mici ori inguste) , ca ai sta la marginea acoperisului unei cladiri foarte inalte sau de a fi pus in situatia de a te adresa unei multimi.Multi oameni sunt panicati de ideea de a muri , a cade prada unei boli incurabile ori a fi torturati de singuratate.Unele persoane au temeri care nu se leaga in mod direct de ele insele.Indragostitii se pierd cu firea in fata gandului ca ar putea pierde fiintele iubite, iar o mama poate fi mereu traversata de grija de a nu-si vedea copilul rapit sau lovit de o masina.


Chiar nu putem scapa de aceste simtaminte negative , mai ales atunci cand ne fac mult rau si nu au vreo indreptatire ?
Marea problema este ca multi oameni se agata de frica lor , intrucat aceasta a devenit o parte integranta a fiintei lor.Daca nu esti pregatit si convins sa iti infrangi frica , probabil ca nu o vei face niciodata.Pe de alta parte , nu este nimic rau ori anormal in a-ti fi frica.Este vorba despre un simtamant pe care il incerca oricine, indiferent daca recunoaste sau nu.Atunci cand devine obsesiv , acest sentiment are capacitatea de a ne rapi , insa, bucuria de a trai si a ne simti bine alaturi de cei dragi.Sper ca randurile de mai jos iti vor oferi cateva sugestii utile pentru a te dezbara de acest inamic care te pandeste mereu din locurile cele mai intunecate ale mintii tale …

Cum incepi sa scapi de frica ?

1. Constientizarea. Inainte de a porni sa lupti impotriva fricii , trebuie sa iti dai seama ca exista ceva care provoaca cutremurele din viata ta. Uneori, ne atasam atat de mult de gandurile si sentimentele noastre , incat nu mai suntem in stare sa discernem care sunt sursa lor .
2. Identificarea. Priveste-ti frica in fata, fara nici un fel de ezitari.Urmareste din afara situatiile in care esti coplesit de temeri.Ce se intampla atunci ? Care sunt radacinile ingrijorarilor tale ? Incearca sa devii un observator detasat al lumii tale interioare.
3. Curiozitatea . Chiar daca curiozitatea a omorat pisica, ea nu are cum sa iti faca vreun rau in cazul cand iti investighezi temerile. Intreaba-te ce anume iti genereaza frica , in ce fel se instaleaza ea in muschii si emotiile tale , si cum anume reactionezi atunci cand esti patruns de temere .
4. Traieste , dar si analizeaza-ti clipa ! Atunci cand te centrezi in prezent , ai putinta de a intelege ce se intampla, iti poti simti respirarea si trupul , impulsurile constiente si subconstiente.
5. Fii recunoscator. Ori de cate ori te simti prins in ghearele fricii , fii recunoscator pentru faptul ca ti s-a daruit de fapt o oportunitate. De exemplu, daca iti teama sa vorbesti in public , incearca sa fii recunoscator pentru oportunitatea de a putea comunica unui numar foarte mare de oameni , care sunt gata sa asculte cu simpatie si interes ceea ce ai de spus.
6. Scrie un jurnal. Daca reusesti sa iti asterni pe hartie temerile , ai posibilitatea de a nu le scapa din vedere si a le analiza. In caz contrar, subconstientul este gata sa iti joace feste , antrenandu-te intr-un cerc vicios .
7. Impartaseste-ti frica. Cat de des ramanem in zona intunecata a negativismului nostru pentru ca ne facem griji ca nu am putea fi bine intelesi ? Adreseaza unor persoane de incredere , care te apreciaza si tin la tine.
8. Citeste. Lectura unei carti bune avand ca subiect teama ce te bantuie iti poate deschide portile catre infrangerea acestei metehne.
9. Actioneaza ! Daca nu esti adeptul pasivitatii , poti deveni constient ca temerile nu sunt decat temeri.Ele nu sunt decat niste fantasme create de imaginatie , determinandu-te sa vezi realitatea mult mai infricosatoare decat este ea cu adevarat. Atunci cand actionezi si iti infrunti frica , ea devine mai slaba si se dizolva, asemeni unei Fete Morgana din desert.
10. Gandeste pozitiv. Ori de cate ori frica isi face simtita prezenta , da-i peste nas cu dezinvoltura. In loc de a te gandi la lucrurile rele ce ti se pot intampla , descopera partea pozitiva a lucrurilor.Cum iti poti invinge teama intr-un mod pozitiv ? Daca , desi esti pregatit, esti terorizat de gandul la un examen , imagineaza-ti ca il vei trece cu brio.
11. Gandeste in perspectiva. Pentru a alunga temerile , este necesar sa iti asezi gandurile negative intr-o perspectiva cat mai larga. Daca reusesti sa iti minimalizei frica de a face ceva, vazand cat de neinsemnata este ea fata de marile evenimente ale existentei tale , iti vei da seama ca acest simtamant nu este decat un balon de sapun.
12. Nu esti stapanul absolut al vietii tale. De cele mai multe ori, ne dorim din rasputeri sa ne controlam intru totul existenta si sa ii dam o turnura cat mai predictibila , chiar daca aceasta aspiratie a noastra nu este altceva decat o “misiune imposibila”.Atunci cand pierdem controlul asupra unui aspect al vietii noastre , frica ni se alatura degraba, fara a fi invitata.Chiar si un foarte bun inotator se poate ineca. Uneori, chiar si cel mai experimentat ghitarist ajunge sa dea rateuri.Scapa de iluzia ca iti poti controla in amanunt fiinta si te vei elibera de frica.
13. Ajuta-ti aproapele. Daca esti timid , focalizeaza-te asupra sprijinirii altor oameni in loc de a fi excesiv de grijuliu fata de modul cum arati sau vorbesti.Indreapta-ti atentia catre altii si te vei simti , in mod sigur, mai bine.
14. Semnificatia destinului. Poate ca orice conjunctura prin care trecem nu este deloc intamplatoare si totul are un motiv sau un sens .Poate ca temerile nu sunt decat niste bariere asezate special in fata noastra, astfel incat sa le invingem , sa ne insusim o lectie si sa pasim astfel pe o noua treapta a evolutiei sau soartei noastre.
15. Rugaciunea. Nu sunt o adepta infocata a religiei, insa cred ca rugaciunea ne poate calauzi pe calea infrangerii temerilor noastre cele mai profunde.
16. Intelegerea esecului. Daca realizezi ca o nereusita de-a ta nu este sfarsitul lumii si nici al vietii tale, ai sansa de a deveni liber.Esecul nu este decat un pas inapoi, capabil a ne asigura un sporit avant catre succes. Multe dintrre fricile noastre sunt asociate cu frica de a nu da gres, cu timiditatea ori nealinierea la standardele societatii.
17. Dieta. Stii ca ceea ce mananci poate avea un impact dramatic asupra felului cum te simti ? Toate dulciurile , substantele chimice, toti aditivii si indulcitorii din alimente poseda potentialul surprinzator de a ne dezechilibra atat din punct de vedere fizic cat si mental. Adopta o dieta potrivita varstei, greutatii si nevoilor tale energetice.
18. Alte metode de a scapa de frica : terapia psihologica , hipnoza, yoga .

Invingerea fricii nu se face cat ai bate din palme , fara nici un fel de efort.Acest articol se vrea doar un prim pas in acest proces de durata .Urmatorul pas ar putea consta in trecerea la actiune si aplicarea a cel putin una din tehnicile de mai sus.Increde-te in tine si in resursele tale interioare !


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Complexul de inferioritate - Cauze , simptome si vindecare

Ce este depresia ? | Simptomele depresiei

Despre timiditate | Cum iti tratezi timiditatea ?
De ce ti-e frica nu scapi ? De ce ti-e frica nu scapi ? Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 02, 2011 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.