Ingerul Gabriel - Simbol si semnificatie

Unul din cei mai de seama ingeri din crestinism (alaturi de Mihail si Rafael) , Gabriel este purtatorul unor adanci simboluri si semnificatii in islamism si iudaism.Numele Gabriel inseamna "eroul lui Dumnezeu" sau "cel atotputernic".Gabriel este ingerul revelatiei, intelepciunii , iertarii , salvarii si promisiunilor.El sta la dreapta lui Dumnezeu si este mentionat in Biblie ca mesager al unor vesti de mare importanta.Gabriel este identificat printre ingeri ca ingerul mortii , ingerul bunului sfat , ingerul pacii , ingerul rugaciunii , ingerul adevarului si este unul dintre ingerii pamantului , ai Dumnezeului duhurilor , ai implinirii , ai milei si unul din ingerii distrugerii , trimisi sa rada de pe fata pamantului Sodoma si Gomora.De asemeni, Gabriel este ingerul lunii ianuarie , al Lunii, al planetei Marte , al iernii si al zodiei Varsatorului.

In Vechiul Testament , Gabriel este unul dintre vizitatorii frecventi ai lui Daniel , aducandu-i acestuia viziuni profetice despre apocalipsa.Misiunea de mesager a ingerului Gabriel a inspirat probabil prezenta lui in literatura apocrifa si de sorginte Mekaba , unde apare in povestirile despre creatia lui Adam , pedepsirea ingerilor cazuti si inmormantarile lui Adam , Abel si Avram.

Gabriel apare , de asemeni , in folclorul ebraic , intr-o serie de povesti din Midras si in legenda pietrei magice care isi are inceputurile odata cu Avram.Avram este lasat singur intr-o pestera de catre mama sa , pentru a fi ferit de macelul baietilor nou nascuti pus la cale de regele Nimrod.Dumnezeu il trimite pe Gabriel pentru a avea grija de micut , si a-l hrani prin degetul sau mare cu lapte si miere.Acest lucru il ajuta pe baiat sa creasca in mod spectaculos de la o zi la alta .Arhanghelul vorbeste , de asemeni, cu Avram asa ca , atunci cand mama revine in pestera , ea ramane amutita de uimire descoperind ca fiul ei are putinta de a vorbi.In cea de-a treia zi petrecuta in pestera , Avram gaseste o piatra stralucitoare, pe care Gabriel i-o aseaza la gat.Aceasta piatra este Zoharul , ("lumina" sau "fereastra") , lumina gradinii Edenului pastrata de Dumnezeu dupa alungarea lui Adam si a Evei.Ingerul Raziel daruise Zoharul lui Adam care , la randul sau , il daduse fiului lui , Set , care il folosise pentru a deveni un mare profet.In cele din urma , piatra ajunsese la Enoh , care ii utilizase lumina pentru a citi Torahul Ceresc in calatoria lui spre ceruri.Enoh a inmanat piatra fiului sau , Metusala , iar acesta i-a oferit-o fiului lui , Noe, care a luat-o in arca sa.Dupe ce Noe a ajuns pe muntele Ararat , a petrecut cu vin , s-a imbatat si a scapat piatra in ocean. Dupa multa vreme, iata ca magica piatra ajunge in posesia lui Avram , care o pastreaza toata viata si ii vindeca pe oamenii care se uita , pur si simplu, la ea. Avram i-a transmis piatra lui Iacov, care a purtat-o atunci cand a avut vestitul lui vis despre ingerii urcand si coborand scara cerurilor.Iacov i-a dat piatra fiului sau , Iosif, fara a-i dezvalui insa nimic despre puterile ei.Atunci cand Iacov a fost aruncat de fratii sai in intunecimea gropii din pustiu , piatra a inceput deodata sa straluceasca si Iosif a ajuns , ca prin minune , intr-un palat incandescent.Gabriel, o fiinta luminoasa , i-a spus ca acest palat ii apartine lui , si ca va ramane aici atata timp cat trupul sau va fi in groapa.Ingerul Gabriel i-a tesut din lumina pietrei o haina si apoi l-a condus pe Iosif la o fereastra , de unde acesta a putut zari generatiile din viitor.Iosif a ramas in palat vreme de trei zile si trei nopti, studiind Torahul si viitorul poorului lui Israel.La finalul celei de-a treia zi , Iosif a fost descoperit si scos din groapa , fiind, dupa aceea, vandut ca sclav. El a tinut Zoharul intr-o cupa de argint , si a facut profetii si a interpretat visele cufundu-se cu privirea asupra lui. La moartea lui Iosif, piatra a fost ingropata impreuna cu trupul sau , dar a fost recuperata de Moise , care a impodobit cu ea chivotul.
Palatul lui Gabriel apare si intr-o alta legenda mistica din traditia orala germana.Potrivit acesti povestiri , rabinul Meir din Rothenburg este intemnitat si refuza sa fie eliberat printr-o rascumparare, dar cere sa ii fie aduse cele necesare scrisului , astfel incat sa isi astearna pe hartie gandurile despre Torah.Intr-o noapte, sufletul sau se inalta pana la palatul stralucitor al lui Gabriel , iar ingerul ii spune ca a fost adus aici pentru a primi un Torah.De fapt, Meir primeste cel de-al treisprezecelea Torah , scris de Moise inainte de a muri .Odata trezit din somn , rabinul descopera ca respectivul Torah exista material in celula lui.El urmeaza sfaturile lui Gabriel si il citeste cu glas tare , pentru a fi auzit pana in ceruri.Ori de cate ori face acest lucru, celula lui se umple cu o lumina sfanta.In acest fel, Meir isi dezvaluie numeroase adevaruri din cereasca carte.Rabinul copie Torahul si , imediat ce termina aceasta lucrare , Gabriel vine in mijlocul noptii si ia inapoi in ceruri originalul.Meir isi aseaza copia intr-o mica ambarcatiune de lemn , astfel incat sa nu fie patrunsa de apa , si o slobozeste in apele Rinului.In acest fel, Torahul ajunge in localitatea Worms .El nu poate fi atins de crestini si , dupa ce ajunge in posesia evreilor, crestinii nu au cum sa il ia in maini si sa il deschida. Torahul a ramas in acest oras timp de mai multe generatii.

Gabriel / Gavriil in traditia crestina

In Noul Testament, Gabriel isi dezvaluie numele atunci cand isi face aparitia in fata lui Zaharia , pentru a-i vesti nasterea lui Ioan Botezatorul : " Eu sunt Gabriel care stau inaintea lui Dumnezeu; am fost trimis sa-ti vorbesc si sa-ti aduc aceasta veste buna. " (Luca 1:19).El este , totodata, identificat drept ingerul care ii anunta Fecioarei Maria nasterea lui Iisus (Luca 1:26 - 38).Gabriel apare in fata ei, ii spune ca Dumnezeu i-a daruit un mare har si ca va da nastere unui fiu pe care il va numi Iisus.Atunci cand Maria se minuneaza de cele aflate intrucat era virgina , Gabriel ii marturiseste ca Sfantul Duh se va pogori peste ea , iar copilul ei va fi Fiul Lui Dumnezeu.Dupa ce Maria isi da acordul ( "Iata, roaba Domnului; faca-mi-se dupa cuvintele tale!”) , ingerul se face nevazut.Ingerul care le vesteste pastorilor (Luca 2:8-14) de pe camp despre nasterea lui Iisus , este numit "inger al Domnului" , o titulatura consacrata in catolicism pentru ingerul Gabriel.
Gabriel / Sfantul Gavriil este , in acelasi timp , considerat drept unul din ingerii avand un rol major in ceea ce il priveste pe Iisus.El i-a aparut in vis lui Iosif, avertizandu-l sa isi duca familia in Egipt , pentru a evita prigoana lui Herod contra sfantului nou nascut (Matei 2:13), el a fost , se spune, ingerul care l-a intarit pe Iisus , in gradina Ghetsimani, in vederea viitoarelor lui chinuri (Luca 22:43) , si tot el ar fi dat deoparte piatra de la usa mormantului lui Iisus si s-a asezat apoi pe ea (Matei 28:2). In plus , se crede ca arhanghelul Gabriel / Gavriil este cel pomenit in Tesaloniceni 4:16 , cel care suna din trambita lui Dumnezeu , vestind invierea celor morti.
Ziua Sfantului Gavriil / ingerului Gabriel este consacrata pe data de 8 noiembrie in crestinismul ortodox si pe 24 martie in catolicism.El este ocrotitorul lucratorilor din telecomunicatii , postasilor, preotilor si diplomatilor .
Gratie rolului pe care il are in Buna Vestire , alte legende despre arhanghelul Gavriil / ingerul Gabriel spun ca el ar fi cel care calauzeste sufletele din paradis catre sarcina femeilor gravide , invatandu-le despre viata de-a lungul celor noua luni dinaintea nasterii.In pictura , el este infatisat adeseori purtand un crin , un simbol consacrat al puritatii.

Gabriel in legendele musulmane

In angeologia islamica , Gabriel este vazut ca avand 140 de perechi de aripi , este identificat drept Sfantul Duh si este ingerul care i-a dictat Coranul lui Mohamed.Gabriel este ingerul cunoasterii si revelatiei , catre care se focalizeaza filozofii , in straduinta lor de a dobandi inteligenta si cunoastere.Pe de alta parte, Gabriel este considerat ca un Sfant Duh aplecat asupra fiecarui om , un tovaras si un ghid celest al fiecarui individ.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Superstitii de Sfintii Mihail si Gavriil – Traditii si obiceiuri

Mesaje de Sf. Mihail si Gavriil | Felicitari ,urari si SMS-uri

Ingerii zodiilor
Ingerul Gabriel - Simbol si semnificatie Ingerul Gabriel - Simbol si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 04, 2011 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Povestea lui Mihail o stiam dar pe ce-a a lui Gabriel nu o stiam.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt crestin ortodox. Dar vreau sa aduc o rectificare la cele scrise de tine despre ingerul Gabriel.Si anume :In religia musulmana NU ingerul Gabriel i-a dictat scrierea Coranului profetului Mohamed ! Te rog citeste cu atentie Coranul asa cum presupun ca ai citit si Tora si Biblia.
    I

    RăspundețiȘtergere
  3. As dori sa stiu ce inseamna daca il visezi pe ingerul Gabriel. Eu m-am visat inconjurata de rele si din cer a coborat el exact in spatele meu, si-a desfacut aripile, care erau imense si puteau cuprinde lumea toata, m-a cuprins cu ele si le-a infasurat in jurul meu ca si cum m-ar lua in brate si mi-a spus sa nu ma tem caci el ma protejeaza. Apoi l-am intrebat cine este..mi-a raspuns: "Gabriel".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mallena. Un astfel de vis iti poate confirma ca esti sub o protectie divina, ca intelepciune ingerului gabriel iti este aproape si te poate ajuta in clipe de restriste.

      Ștergere

Un produs Blogger.