23 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 23 februarie sunt comemorati Sfantul Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei si Cuvioasa Gorgonia, in aceeasi zi avand loc in Roma antica sarbatoarea Terminalia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 23 februarie


Sfantul Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei


Sfantul Policarp
Sfantul Policarp
Sfantul Policarp s-a nascut la Efes, in jurul anului 70. Sfantul Ireniu din Lyon, ucenicul sau, spunea ca Sfantul Policarp a fost unul din discipolii Apostolilor si un apropiat al celor care il vazusera pe Domnul Iisus Cristos. Parintii sai au murit ca mucenici, iar Sfantul Policarp a fost dat in grija unei femei piose pe nume Calista. Inca din frageda copilarie, a fost atat de dedicat invataturii lui Iisus, incat golea adeseori camara mamei sale adoptive pentru a-i hrani pe cei infometati.
Atunci cand a crescut, Sfantul Policarp a devenit ucenicul Sfantului Ioan Teologul, ajungand, dupa un timp, episcop de Smirna. L-a cunoscut pe Sfantul Ignatiu din Antiohia, pastrand apoi legatura cu el prin epistole.
Sfantul Policarp si-a condus, cu sfintenie, biserica vreme de 50 de ani, iar in anul 154 a mers la Roma pentru a se sfatui cu Papa Anacletus in privinta apararii credintei crestine.
La scurt timp dupa ce s-a intors la Smirna, a fost pornita o aspra persecutare a crestinilor din Asia Mica, Sfantul Policarp fiind arestat impreuna cu alti mucenici. El i-a primit cu voiosie pe soldatii veniti sa il ia de acasa si a poruncit sa li se pregatesca o masa aleasa.
Inainte de a fi luat, i s-a acordat un scurt timp, in decursul caruia sfantul s-a rugat pentru toti cei pe care ii cunostea si pentru biserica crestina din intreaga lume. Ajuns in fata proconsolului, i s-a sugerat sa isi renege credinta in Dumnezeu pentru a-si salva viata, insa Sfantul Policarp a replicat : “Timp de 86 de ani am fost servitorul Sau; cum pot sa imi reneg Regele si Mantuitorul ?” Dupa ce i s-a spus ca va muri prin foc, el a raspuns : “ Ma amenintati cu un foc care arde scurta vreme si apoi se stinge, dar nu stiti nimic despre focul judecatii ce va sa vina si de chinurile vesnice care ii asteapta pe cei pacatosi. De ce sa mai asteptam ? Faceti-va voia”.
Asezat pe rug, Sfantul Policarp si-a ridicat ochii spre ceruri si i-a multumit lui Dumnezeu pentru cinstea de a impartasi soarta sfintilor martiri ce au sorbit din cupa lui Cristos. Martorii la executie au povestit ca au zarit cum focul l-a inconjurat ca o perdea, in timp ce el statea in mijlocul vapailor stralucind precum aurul, emanand o mireasma dulce de tamaie. Vazand ca focul nu ii face rau, calaii l-au ucis prin sabie. Sangele sau s-a revarsat atat de bogat incat a stins flacarile, iar sfantul si-a dat, in cele din urma, sufletul Domnului. Moastele sale au fost ingropate de catre prigonitori, insa cativa crestini au salvat cateva bucati de oase, ce au fost venerate multe generatii.

Cuvioasa Gorgonia

Sfanta Gorgonia a fost fiica Sfantului Grigorie Nazineanul cel Batran si a Sfintei Nona, si sora mai mare a Sfantului Grigorie Teologul. S-a maritat cu Alipius, un cetatean din localitatea Iconium, impreuna cu care a avut trei fete. A calauzit numerosi oameni catre crestinism, fiind mereu o dovada vie a virtutilor dreptei credinte si ingrijindu-se necontenit de cei orbi, ologi, precum si de copiii orfani.
A primit sfantul botez la o varsta inaintata, asa cum se obisnuia in acele timpuri, avand imediat dupa aceea o viziune despre ziua cand va muri. Atunci cand i-a venit vremea proorocita, si-a adunat familia si prietenii in jurul sau, daruindu-le ultimele sfaturi, dupa care s-a odihnit in pace.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 23 februarie


Pomenirea sfantului sfintitului mucenic Haralambie, si a celor ce au crezut si s-au savarsit impreuna cu el: Porfiriu si Vaptos; Pomenirea sfintelor mucenite si fecioare: Enata si Valentina si a mucenicului Pavel; Pomenirea Cuviosului Longhin; Pomenirea Cuviosului Prohor


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 23 februarie


Sfantul Policarp, episcop mucenic

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 23 februarie


Sf. M. Policarp al Smirnei


Alte traditii si sarbatori din 23 martie


Terminalia

In vechea Roma, ziua de 23 februarie marca sfarsitul anului, fiind considerata drept potrivita pentru a aduce onoruri lui Terminus, zeul granitelor si al pietrelor de hotar. “Terminus”-ul , piatra indicand limitele exterioare ale Romei, era amplasata intre cea de-a cincea si cea de-a sasea borna de demarcatie de pe drumul spre Laurentum. Aici se adunau proprietarii de terenuri (sau la pietrele de hotar ale pamanturilor lor) pentru a aseza ghirlande si a aduce jertfe. 



Nascut pe 23 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

21 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

22 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
23 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 23 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 22, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.