Carnavalul Mardi Gras | Marțea Grasă – Tradiție și origini


Sărbătoarea Mardi Gras | Marţea Grasă poartă acest nume din cauza vechii tradiţii de a se purta pe străzile Parisului, în ziua de marţi dinaintea zilei “Vinerea Cenuşie”, un bou gras, având rolul de a le aminti oamenilor că nu au voie să mănânce carne în timpul Postului Paştelui. 

Vinerea Cenuşie reprezintă, în creştinismul occidental, (inclusiv la româno-catolici), prima zi a Postului de Paşti, având această denumire că urmare a obiceiului credincioşilor de a-şi mânji frunţile cu cenuşă, în semn de îndurerare şi pocăinţă faţă de Domnul Iisus Cristos.


Mardi Gras este ziua în care se desfăşoară un festival anual, între 3 februarie şi 9 martie, depinzând de data Paştelui. 

Se spune că sărbătoarea Mardi Gras îşi are originea în vechea tradiţie romană a festivalului Lupercalia, celebrat în onoarea lui Lupercus, un zeu pastoral asociat cu Faunus sau cu satirii) sau a sărbătorii Saturnalia. 


Atunci când creştinismul a început să se impună în Roma, conducătorii bisericii au considerat ca e mult mai prudent să nu interzică această festivitate tradiţională, ci să o încorporeze credinţei creştine, carnavalul de Mardi Gras devenind, astfel, o vreme de distracţii şi voioşie precedând perioada ascetică a Postului de Paşti. 

Sărbătoarea de la Roma s-a răspândit în mai multe ţări europene, în Evul Mediu, având loc festivităţi asemănătoare cu Mardi Gras din zilele noastre la curţile unor monarhi care, cu acest prilej, organizau ceremonialuri de investire a cavalerilor. De asemenea, nobilii mergeau în satele de pe domeniile lor, dăruind ţăranilor prăjituri, monede şi alte mici daruri. 

Paștele în Franta - Tradiții și obiceiuri 
Paștele în Anglia - Tradiții și obiceiuri 

Paștele în Italia - Tradiții și obiceiuri - diane.ro

Paștele în Spania - Tradiții și obiceiuri - diane.ro

Ouăle de Paști - simbol, legendă și semnificație

Mardi Gras în alte părți ale lumii


În Germania, există până în zilele noastre o sărbătoare asemănătoare cu Mardi Gras din New Orleans, cunoscută sub numele de “Fascing”. 
Acest festival este celebrat în prezent în Franţa şi Spania. 
În aceeaşi perioada a anului, în Anglia, a avut loc, până în secolul al XIX-lea, un carnaval ce marca o reînnoire a lumii, şi includea ritualuri de fertilitate. Cu acest prilej erau organizate concursuri între sate, urmate de petreceri la care erau aşezate la loc de cinste clătitele. 
De altfel, pregătirea şi consumul de clătite în “marţea iertării sau marţea confesiunii păcatelor” (Shrove Tuesday), poreclită şi "Pancake Day" -Ziua clatitelor ori "Pancake Tuesday"- Marţea clatitelor, este încă o tradiţie în Marea Britanie, în care concursurile de alergat cu tigăi de clătite (în decursul cărora clătita trebuie să fie aruncată în aer de mai multe ori), sunt extrem de populare. 
Una din cele mai vestite competiţii de acest fel, desfăşurate la Olney, Buckinghamshire, se spune că datează din anul 1445. 

În general, este acceptat faptul că, sărbătoarea Mardi Gras a ajuns în America în anul 1669, graţie exploratorului francez Sieur d'Iberville. 
Nu trebuie uitat că Mardi Gras era celebrată în Franţa, şi mai ales la Paris, încă din Evul Mediu. 
Iberville a navigat până în Golful Mexic şi, de acolo, a lansat o expediţie de-a lungul fluviului Mississippi. 
Pe 3 martie 1699, el a aşezat o tabăra pe malul stâng al apei, la circa 60 de mile sud de actualul oraş New Orleans, din statul Louisiana. 
Întrucât în acea zi avea loc în Franţa sărbătoarea Mardi Gras, Iberville a numit acel loc Point du Mardi Gras -Punctul Mardi Gras. 

Oricum, potrivit unor surse, carnavalul Mardi Gras a început să fie ţinut în New Orleans odată cu anul 1827, când un grup de studenţi întorşi din Franţa au început să danseze pe străzi îmbrăcaţi în nişte costume foarte ciudate pentru acele locuri. Se spune că locuitorii din New Orleans au fost atât de încântaţi de această manifestare, încât s-au alăturat, plini de entuziasm, sărbătorii studenţilor. 
După o altă sursă, festivalul Mardi Gras a fost adus pe în statul Louisiana de către cei dintâi colonişti francezi. Ce se ştie cu certitudine este că Mardi Gras a devenit tot mai popular între 1827 şi 1833, culminând în acea perioada cu un bal organizat special cu ocazia acestui eveniment. 

Culorile tradiţionale ale carnavalului Mardi Gras din New Orleans sunt violetul (simbol al dreptăţii), verdele (simbolizând credinţă) şi auriul (simbol al puterii. 
Se spune că onoarea de a alege aceste culori i-a fost încredinţată Marele Duce Alexei Romanoff al Rusiei, în anul 1827, atunci când acesta venise în oraş pentru a o întâlni pe o actriţa pe nume Lydia Thompson.

Copyright © diane.ro. 2012

Carnavalul Mardi Gras | Marțea Grasă – Tradiție și origini Carnavalul Mardi Gras | Marțea Grasă – Tradiție și origini Reviewed by Diana Popescu on februarie 20, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.