5 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 5 martie este marcata de celebrarea Sfantului Mucenic Conon din Isauria, Sfantului Mucenic Conon Gradinarul, Sfintei Mucenite Iraida, Sfintilor episcopi Romeo si Teofil, Sfantului Adrian din Cezareea, Sfantului Gherasim, sarbatoarea misionarilor (Polinezia Franceza) si sarbatorea revenirii insectelor (China si Coreea).

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 5 martie


Sfantul Mucenic Conon din Isauria


Sfantul Conon
Sfantul Conon
Nascut in satul Bidane din Isauria, in Asia Mica, avandu-i drept parinti pe Nestor si Nada, Sfantul Mucenic Conon a trait pe vremea sfintilor apostoli. A fost indrumat pe calea credintei si botezat de insusi arhanghelul Mihail, care, se spune, a fost alaturi de el toata viata. Parintii l-au casatorit cu o fata pagana pe nume Ana. In noaptea nuntii, Sfantul Conon a luat o lumanare, a pus-o sub un vas, si si-a intrebat proaspata sotie : “Ce este mai buna, lumina sau intunecimea?”
Ea i-a raspuns “Lumina”, iar Sfantul Conon i-a marturisit despre credinta crestina si bucuriile vieti spirituale. Ana a imbratisat calea lui Cristos, cei doi cazand de acord sa traiasca impreuna fara a se intina trupeste. Conon a adus multi pagani spre dreapta credinta, inclusiv pe parintii sai. Dupa cativa ani, si-au dat sufletul pe rand parintii (Nestor murind ca un mucenic) si sotia sa,  el dedicandu-se intru totul rugaciunii, postirii si contemplarii lui Dumnezeu. A ajuns sa fie cunoscut drept facator de minuni si atotputernic peste spiritele rele.
In timpul unei persecutii indreptate contra crestinilor, Magnus, guvernatorul din Isauria, l-a intemnitat pe Sfantul Conon, poruncind sa fie batut si injunghiat cu cutitele. Credinciosii au obtinut o parte din sangele lui, ce avea puteri vindecatoare asupra oamenilor bolnavi. O mare multime de crestini s-a adunat in jurul palatului guvernatorului, cerand eliberarea lui Conon, iar Magnus, inspaimantat, i-a dat drumul.  Sfantul Conon a mai trait doi ani in caminul sau, dupa care s-a odihnit in pace.

Sfantul Mucenic Conon Gradinarul


Sfantul Mucenic Conon Gradinarul, contemporan cu imparatul Decius, a plecat din Nazaret, stabilindu-se la Carmila, din Panfilia, unde isi castiga traiul ingrijind o gradina cu legume si zarzavaturi. Desi nestiutor de carte, era bun la suflet si neatins de pacate, bucurandu-se zi de zi de viata de credinta inchinata Domnului. Puplius, guvernatorul regiunii, a pus sa fie arestat si silit sa aduca jertfe zeilor pagani. Sfantul Conon a ramas insa neclintit in credinta sa, asa ca fost schingiuit batandu-i-se piroane de fier in picioare, dupa care a fost pus sa alerge in fata carului guvernatorului pana cand, stors de puteri, a ingenuncheat, s-a rugat lui Dumnezeu si si-a dat astfel ultima suflare.

 Sfanta Mucenica Iraida


Sfanta Iraida a fost o mucenica egipteana condamnata la moarte la Antinoe, in Egipt, in vremea prigonirii crestinilor de catre imparatul Diocletian, in secolul al IV-lea.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 5 martie


Cuviosul Timotei; Sfantul Ierarh Eustatie, patriarhul Antiohiei; Sfantul Ierarh Gheorghe, episcopul Amastridiei

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 5 martie

Sfintii Romeo si Teofil, episcopi


Episcop de Cezareea, Sfantul Teofil este cunoscut mai ales pentru opozitia sa fata de cuartodecimani, o secta crestina ce avea credinta ca Pastele ar trebui sarbatorit odata cu Pastele evreiesc, si nu neaparat intr-o zi de duminica. A murit in anul 195.

Sfantul Adrian din Cezareea, mucenic


Misionar si mucenic ce si-a aflat moartea in vremea persecutiilor poruncite de imparatul Galerius. Impreuna cu tovarasul sau, Eubulus, a fost arestat in Cezareea, Israelul de astazi. Guvernatorul local, Firmilian, i-a judecat pe amandoi, poruncind sa fie torturati, si apoi executati.

Sfantul Gherasim


Eremit si ucenic al Sfantului Eutimie, nascut in Licia (Asia Mica), Sfantul Gherasim era un negustor ce ii vizita pe sihastrii din Egipt. La intoarcerea in Palestina, a intemeiat o lavra in Ierihon. Sfantul Gherasim a fost vestit gratie austeritatii si minunilor sale.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 5 martie


Cuv. m. Conon


Alte traditii si sarbatori din 5 martie


Sarbatoarea revenirii insectelor


Cunoscuta sub numele de Kyongchip sau Gyeongchip in Coreea, si Ching Che in China, sarbatoarea revenirii insectelor face tranzitia de la iarna la primavara. Pe 5 martie se spune ca insectele revin la viata dupa ce au stat in amortire toata iarna. In China, in aceasta zi, se zice ca “dragonii isi inalta capetele”, vestind insectele sa se trezeasca, oamenii practicand diverse ritualuri avand drept scop asigurarea fertilitatii pamantului.

Ziua misionarilor


In Polinezia Franceza, are loc in fiecare an celebrarea sosirii pe aceste meleaguri a primilor misionari englezi protestanti, pe data de 5 martie 1797.




 Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Nascut pe 5 martie – Horoscop general | Profil astrologic
 
3 martie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

4 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
5 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 5 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 04, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Apreciez faptul ca cineva doreste sa faca cunoscute sarbatorile,traditiile si obiceiurile religioase in conditiile in care tot mai putini oameni acorda importanta acestui aspect.
    Ar fi foarte interesant de aflat si interpretarile,traditiile si obiceiurile populare ale fiecarei sarbatori

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru feedback. Este o idee foarte interesanta, pe care o voi studia.

      Ștergere

Un produs Blogger.