14 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 14 mai este marcata de celebrarea Sfantul Mucenic Isidor din Hios, Sfantului Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului, Sfantului Apostol Matia, si de sarbatoarea filipineza Carabao.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 14 mai

Sfantul Mucenic Isidor din Hios

Dedicat credintei in Iisus Cristos inca de mic copil, Sfantul Isidor a fost rapit din locurile natale din Hios, fiind incorporat in armata romana. Atunci cand si-a declarat deschis convingerile crestine, comandantul sau i-a poruncit sa aduca jerfe idolilor.
Intrucat a refuzat ferm sa faca acest lucru, a fost batut cu bice din fier si i s-a taiat limba. Chiar si asa, printr-o minune divina, Sfantul Isidor reusea sa cuvante si sa isi proclame cu claritate adeziunea la invataturile lui Cristos, in vreme ce comandantul sau a fost lovit de o neinduratoare mutenie. In cele din urma, Isidor a fost decapitat. Aceste fapte s-au petrecut in vremea imparatului Decius.

Sfantul Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului

Sfantul Terapont a primit cununa de mucenic in circul roman, pe timpul imparatului Diocletian. Sfintele sale moaste au fost trimise din Cipru la Constantinopol, unde au fost venerate gratie a numeroase minuni si vindecari miraculoase.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 14 mai

Pomenirea sfantului prooroc Ieremia; Pomenirea cuvioasei Isidora; Pomenirea cuviosului Pafnutie; Pomenirea sfantului mucenic Macarie; Pomenirea sfintei Tamara Imparateasa
Vezi traditii si sarbatori din 1 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 14 mai

Sfantul Matia, Apostol

Cea dintai grija a apostolilor dupa Inaltarea lui Iisus a fost aceea de a gasi un al doisprezecelea apostol, care sa il inlocuiasca pe Iuda. Numarul 12 era extrem de important pentru ca reprezenta cele 12 triburi ale lui Israel. 120 de credinciosi se adunasera in incaperea de sus, atunci cand Sfantul Petru s-a ridicat si a propus felul in care urma sa fie ales cel de-al douasprezecelea apostol. El trebuia sa fie un ucenic prezent alaturi de Iisus inca de la inceputuri, de la botezul Sfantului Ioan si pana la inaltare. Doi oameni se potriveau acestei descrieri : Matia si Barsaba. Numai Domnul stia ce se afla in inima acestora, asa ca apostolii au horatat ca Mantuitorul sa faca alegerea printr-o tragere la sorti. In acest fel, Matia a fost ales drept cel de-al douasprezecelea apostol.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 14 mai

Sfantul Mucenic Isidor din Chios

Alte traditii si sarbatori din 14 mai

Sarbatoarea Carabao

Un festival in onoarea lui San Isidro Labrador (Sfantul Isidor fermierul), patronul taranilor si fermierilor din Filipine, ce se desfasoara in localitatea Pulinan, din provincia filipineza Bulacan. De asemeni, aceasta sarbatoare il celebreaza pe “carabao”, sau bivolul de apa, un animal de povara traditional in Filipine. Cu aceasta ocazie, taranii isi curata bivolii si ii decoreaza cu flori, pentru a lua parte la parada lui San Isidro. In ziua de 14 mai se organizeaza o cursa a bivolilor, aceste animale ingenunchiind apoi in fata preotului parohial, care le binecuvanteaza. Festivalul este marcat de focuri de artificii si dansul bambusului, de-a lungul caruia dansatorii intruchipeaza pasarile ce ameninta recoltele de grane.


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 14 mai – Horoscop general Profil astrologic

12 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

13 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
14 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 14 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 13, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Ce frumoase sunt traditiile astea si povesteile..superbe!

    RăspundețiȘtergere
  2. Misto povestea lui Isidor din Hios.
    La multi ani tuturor care si-au serbat astazi ziua de nastere.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.