22 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 22 iune sunt comemorati Sfantul Grigorie, Dascalul, Mitropolitul Tarii Romanesti, Sfantul Mucenic Eusebie, Episcopul Samosatelor, Sfintii Mucenici Zenon, Zina si Galaction, Sfantul Paulin de Nola, Episcop, Sfantul Ioan Fisher, Episcop, Sfantul Thomas Morus, Mucenic, se desfasoara Sarbatoarea crinilor (Festa dei Giglio) din Italia, si se sarbatoreste Ziua Sfantului Alban in Anglia. In vremea stravechilor azteci, pe aceasta data avea loc Sarbatoarea zeitei Xilonen.
Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 22 iunie

Sfantul Grigorie, Dascalul, Mitropolitul Tarii Romanesti

Sfantul Grigorie Dascalul a vazut lumina zilei la Bucuresti, in anul 1765, si a purtat numele de mirean Gheorghe Miculescu. A studiat in cadrul unor prestigioase scoli bucurestene, si a devenit ucenic al Sfantului Paisie Velicicovschi.
Dupa ce s-a calugarit la Manastirea Neamt, a trait o vreme la Muntele Athos. La intoarcerea in tara, s-a statornicit la manastirea Caldarusani.
Domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica l-a numit in 1823 mitropolit al Tarii Romanesti, Sfantul Grigorie Dascalul ramanand in aceasta demnitate pana in anul 1834. In acest rastimp, a fondat scoli teologice si a ales ierahi la Arges, Buzau si Ramnic.
Sfantul Grigorie Dascalul a duc o viata exemplara si s-a remarcat prin marea sa grija fata de orfani, vaduve si oamenii sarmani.
Dupa instaurarea administratiei ruse in Principatele romane, a plecat din scaunul episcopal, fiind exilat, vreme de patru ani, la Chisinau, Buzau si Caldarusani.
Sfantul Grigorie Dascalul a fost preocupat indeaproape de cultura si arta bisericeasca, lucru dovedit de faptul ca s-a ingrijit de traducerea si tiparirea in romaneste a Vietii Sfintilor si de restaurarea catedralei mitropolitane din Bucuresti.
Si-a dat sufletul Domnului in anul 1834. Moastele sale au fost ingropate in apropierea zidului manastirii Caldarusani, mutate dupa sapte ani in gropnita acestui locas, fiind aflate in prezent in pridvorul bisericii de la Caldarusani.

Sfantul Mucenic Eusebie, Episcopul Samosatelor

Sfantul Mucenic Eusebie, Episcopul Samosatelor, l-a sprijinit pe Sfantul Meletie pentru a accede in rangul de Episcop al Antiohiei si a luptat cu darzenie impotriva ereziei ariene.
Pe vremea imparatului Iulian Apostatul, a umblat in straie simple de soldat in Siria, Fenicia si Palestina, pentru a vedea situatia bisericilor si crestinilor de acolo. Se stie despre Sfantul Eusebie ca a hirotonisit citeti, diaconi, preoti si chiar ierarhi.
Ascultand de sfaturile lui Eusebie, Sfantul Meletie a organizat in anul 361, dupa moartea lui Iulian Apostatul si inscaunarea lui Iovian, sinodul de la Antiohia, avand drept scop condamnarea ereziei arienilor.
Dupa savarsirea din viata a imparatului Iovian, urmasul acestuia, Valens, a reluat prigonirea crestinilor, Sfantul Meletie fiind exilat in Armenia, iar Sfantul Eusebie in Tracia. Cei doi au fost readusi din exil dupa urcarea pe tron a imparatului Gratian.
Se spune ca Sfantul Eusebie a murit in anul 379, lovit in cap cu o tigla de un eretic, in timp ce sfintea un episcop.

Sfintii Mucenici Zenon, Zina si Galaction

Sfinti din Filadelfia Arabiei, Zenon, Zina si Galaction si-au recunoscut credinta crestina in fata guvernatorului Maxim, fiind din aceasta cauza groaznic schingiuiti, pana cand s-au savarsit intru Hristos.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 22 iunie

Sfantul Ierarh Chiril, patriarh al Alexandriei; Sfintele mucenite fecioare Tecla, Mariamni, Marta, Maria si Enata; Cuviosul Alexandru; Cuviosul Chiril, Egumenul manastirii Iezerul Alb.
Vezi Traditii si sarbatori din 9 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 22 iunie

Sfantul Paulin de Nola, Episcop

Episcop de Nola si scriitor, Sfantul Paulin (354 – 431), al carui nume complet era Pontius Meropius Anicius Paulinus, s-a nascut intr-o instarita familie romana la Bordeaux, in Galia. Tatal sau, prefect pretorian al Galiei, i-a asigurat o educatie aleasa. Sfantul Paulin a studiat retorica si poezia, luand lectii de la vestitul poet Ausonius, si a devenit apoi un binecunoscut om al legii. A ocupat postul de prefect al Romei, si s-a casatorit cu fiica unor nobili spanioli, ducand o viata de lux si placeri. In anul 390, ca urmare a mortii fiului sau, la numai o saptamana dupa ce se nascuse, s-a retras din lume si a fost botezat crestineste de Sfantul Delphinus in Aquitania. Impreuna cu Therasia, sotia lui, si-a daruit averile celor saraci si bisericii, ducand apoi un trai de austeritate si ascetism. In preajma anului 393 a fost ales impotriva vointei sale drept episcop de Barcelona. Curand dupa aceea, si-a mutat locuinta langa mormantul Sfantului Nola, din apropiere de Napoli, Italia, ajutand acolo la infiintarea unei comunitati de calugari. A sprijinit, de asemeni, construirea unei biserici la Fondi, a unei bazilici din apropierea mormantului Sfantului Felix, a unui spital pentru saraci si a unui apeduct. In anul 409 a fost numit episcop de Nola, ramanand in aceasta demnitate pana la sfarsitul vietii. Sfantul Paulin a fost prieten si a corespondat cu Sfintii Augustin, Jerome, Ambrose, Martin de Tours, si papa Anastasie I.

Sfantul Ioan Fisher, Episcop

Sfantul Ioan (John) Fisher s-a nascut la Beverly, Yorkshire, in anul 1469, si a fost educat la Cambridge, unde a obtinut titlul de Maestru in arte in anul 1491. A ocupar vicariatul din Northallerton (1491-1494), devenind apoi proctor al Universitatii Cambridge. In 1497, a ajuns confesor al Doamnei Margaret Beaufort, mama lui Henry al IV-lea. La Cambridge, Sfantul Ioan Fisher a instituit burse scolare, a introdus ca obiecte de invatatura greaca si ebraica, si a l-a adus ca profesor acolo pe vestitul Erasmus.
In anul 1504 a devenit episcop de Rochester si cancelar de Cambridge, in aceasta calitate indrumandu-l pe printul Henry, ajuns mai apoi regele Henry al VIII-lea. Incepand cu anul 1527, s-a opus divortului regelui de Catherine, sotia sa intru Domnul, si a rezistat cu darzenie abuzurilor regelui fata de biserica. A refuzat sa ii recunoasca pe Henry si Anne drept urmasi legitimi la tron, fiind, din aceasta cauza, intemnitat in Turnul Londrei in anul 1534. In urmatorul an a fost numit cardinal de Papa Paul al III-lea, Henry hotarand  dupa aceea sa fie decapitat, lucru intamplat in anul 1535.

Sfantul Thomas Morus, Mucenic

Sfantul Thomas Morus s-a nascut la Londra in anul 1478. Dupa ce a fost educat potrivit culturii clasice si religiei crestine, a studiat dreptul la Universitatea Oxford. S-a implicat apoi intr-o cariera juridica, care l-a propulsat pana in parlament. In anul 1505, s-a casatorit cu Jane Colt, impreuna cu care a avut patru copii. Dupa moartea timpurie a sotiei sale, pentru a asigura buna crestere a copiilor sai, s-a insurat cu o vaduva, pe nume Alice Middleton. Cunoscut pentru intelepciunea si spiritul sau reformator, Sfantul Thomas Morus a fost prieten cu numerosi episcopi si invatati, si a scris, in jurul anului 1656, vestita carte “Utopia”. A atras atentia lui Henry al VIII-lea, care l-a numit in inalte ranguri, incununate cu cel de Lord cancelar in anul 1529. In 1932, atunci cand regele a insistat sa isi impuna punctul de vedere asupra casatoriei sale si a inlaturarii suprematiei papei, Thomas Morus a demisionat din functia sa. In 1534, impreuna cu prietenul sau John Fisher, s-a opus instituirii regelui drept cap al bisericii Angliei, fiiind inchisi amandoi in Turnul Londrei. Cincisprezece luni mai tarziu, la noua zile dupa moartea lui Ioan Fisher, a fost judecat si condamnat pentru tradare. Ajuns pe esafod, Sfantul Thomas Morus a spus multimii adunate acolo ca este “un bun slujitor al regelui, dar mai presus de rege, unul al lui Dumnezeu”. A fost decapitat pe 6 iulie 1535.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 22 iunie

Sfantul Episcop Mucenic Eusebiu; Sfantul Paulin de Nola

Alte traditii si sarbatori din 22 iunie

Sarbatoarea crinilor (Festa dei Giglio)

Pe 22 iunie incepe la Nola, Napoli, Italia, sarbatoarea crinilor, dedicata Sfantului Paolino (sfantul Paulin), patronul orasului. Legenda spune ca aceasta celebrare a inceput in secolul al IV-lea, ca o sarbatorire a revenirii acasa, din Africa, a lui Paolino, ce devenise sclav de buna voie in schimbul eliberarii fiului unei vaduve. Cu acest prilej, opt negustori l-au intampinat aruncand flori la picioarele sale.
De-a lungul timpului, cei opt negutatori au fost simbolizati prin stalpi (gigli) impodobiti cu crini, din ce in ce mai inalti si mai bogat ornati. In zilele noastre, acesti stalpi ajung la o inaltime intre 23 metri si 30 de metri. Din cauza marii lor greutati, sunt necesari circa 40 de oameni pentru a purta fiecare stalp. Dupa o traditionala binecuvantare, oamenii arunca flori in aer si pornesc, costumati, intr-o procesiune ce strabate strazile inguste ale orasului, avand inainte un car purtand o statuie a Sfantului Paulin si cei opt stalpi impodobiti cu crini, fiecare dintre ei inconjurat de propria-i orchestra.

Ziua Sfantului Alban

Sfantul Alban este cel dintai si cel mai cunoscut dintre martirii si sfintii englezi. A fost un ostas pagan, ce traia in orasul Verulamium, probabil in secolul al III-lea, atunci cand un preot pe nume Amphibalus, urmarit de prigonitorii romani, i-a cerut refugiu in casa sa. Alban l-a gazduit si, curand dupa aceea, a fost convertit la crestinism si botezat de catre preot. Atunci cand nu a mai putut sa il ascunda in casa sa, Sfantul Alban a schimbat hainele cu el, investamantandu-se ca un preot. Aceasta inselaciune a fost descoperita dupa putina vreme, iar Sfantul Alban a fost adus in fata guvernatorului, condamnat la moarte si decapitat.
Exista mai multe legende despre executia Sfantului Alban. Intr-una din ele, se spune ca multimea adunata pentru a asista la decapitare era prea mare pentru a putea trece peste un mic pod ce ducea la locul de executie, asa ca Sfantul Alban a rostit o rugaciune, iar apele peste care trecea podetul au scazut, permitandu-le oamenilor sa treaca prin vadul raului.
Intr-o alta legenda, Sfantul Alban a cerut o gura de apa, si, pe loc, un izvor a tasnit chiar in fata sa. Se zice ca soldatul ce trebuia sa il omoare a refuzat sa faca acest lucru, taindu-se din aceasta pricina si lui capul.
Mai tarziu, s-a construit un altar in Verulamium, iar orasul a fost rebotezat Sfantul Alban. Catedrala din aceasta localitate gazduieste anual, in weekendul cel mai apropiat de ziua Sfantului Alban,  o sarbatoare la care se aduna pelerini din toate colturile Angliei pentru a asista la o slujba speciala, o procesiune si alte evenimente religioase.

Sarbatoarea zeitei Xilonen

Un festival aztec cuprinzand opt zile incepand cu 22 iunie, in onoarea lui Xilonen, zeita porumbului, numita si Chicomecoatl. Asemeni altor ceremonii aztece, aceasta sarbatoarea includea sacrificii umane. In fiecare noapte, fetele nemaritate formau o procesiune ce se indrepta catre templul lui Xilonen, purtand stiuleti fragezi de porumb, oferiti drept ofranda zeitei. O fata sclava era alesa pentru a o reprezenta pe zeita, ea fiind sacrificata in ultima noapte de celebrare a lui Xilonen.


Copyright ©diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu  :

Nascut pe 22 iunie – Horoscop general Profil astrologic

20 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

21 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
22 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 22 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 21, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.