De ce imi pierd lucrurile?

"Nu pierdem niciodata lucrurile la care tinem cu adevarat". Aceasta este explicatia data de Freud naravului de a rataci obiecte ce ni se par a fi, totusi, extrem de importante. De exemplu, daca iti pierzi cheile de la masina, asta ar putea insemna ca nu vrei sa te duci intr-un loc unde ti se cere prezenta, nu iti este pe plac masina ta, esti deranjat de ceva in legatura cu masina, sau incerci sa nu pleci cu automobilul proprietate personala pentru a evita sa te intalnesti cu niste oameni care nu iti sunt tocmai agreabili. In plus, masina ta poate fi o reprezentare simbolica a unui cu totul alt lucru sau a unei amintiri de care incerci sa te descotorosesti. Asadar, potrivit lui Freud orice eroare, orice obiect pierdut, are un inteles nu intotdeuna ajuns in zona constienta a fiintei noastre.

O alta interpretare, cea a psihologiei cognitive, ne ofera doua motive diferite a pierderii unor lucruri. Intr-o prima varianta, se poate sa fii distrat, sa nu dai o mare atentie la ceea ce faci. De exemplu, poti intra in casa preocupat de familie ori de o problema ingrijoratoare de la serviciu. Sau, exista posibilitatea sa fii cu totul absorbit de ceea ce se petrece acasa atunci cand pasesti pe usa de la intrare. Poate ca esti cu gandul la necesitatea de a prepara masa, sa ai grija de caine, sa raspunzi la telefonul ce suna imperios, sa fii nevoit sa pui la punct unul din aspectele urgente ale vietii tale de zi cu zi. Atunci cand te concentrezi asupra unui alt lucru, poti uita unde ai lasat cheile de la masina, chiar daca au ramas in buzunarul hainei tale (ceva ce nu obisnuiesti sa faci, de obicei).

Intr-o alta teorie psihologica, ascundem, fara sa ne dam seama,  unele lucruri de noi insine. Se intampla astfel de cazuri mai ales cu obiecte pe care nu le folosim frecvent, precum un  pasaport, un  certificat de nastere, sau niste bilete la teatru ori la un concert. In alte situatii, unii oameni ascund lucrurile de apropiati ai lor (poate fi vorba, sa zicem, despre droguri, sau un jurnal "prea" intim). Ei incerca sa gaseasca locuri neobisnuite ori ingenioase pentru a-si piti "secretele", gandindu-se ca , in acest fel, le va fi usor sa isi aduca aminte unde le-au pus. Din nefericire, tindem sa ne amintim cu precadere de locuri obisnuite si nu de unele ce ni s-au parut nemaipomenit de inedite la un moment dat. Un pasaport poate fi mai usor regasit intr-o mapa cu documente importante decat intr-o geanta de voiaj. Atunci cand ascundem lucrurile in locuri neobisnuite, nu facem decat sa le dosim fata de noi insine intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.

Eu am o metoda personala, deloc originala, pentru a pierde cat mai putine obiecte personale. Am incercat sa imi formez niste obiceiuri! Atunci cand ajung acasa sau la serviciu imi asez lucrurile in unul si acelasi loc. La un moment dat nici nu ma mai gandesc la acest aspect. Totul devine un automatism, dar unul benefic, intrucat stiu mereu de unde sa-mi iau ceea ce imi trebuie. O a doua metoda consacrata este sa nu imi ascund obiectele. Incerc sa le amplasez in zone cat mai la vedere, cat mai obisnuite. Daca, in pofida acestor masuri de siguranta, pierd totusi ceva important, nu pot decat sa ii dau dreptate lui Freud si sa incerc sa intrezaresc ce se intampla in lumea mea subconstienta!


 Copyright © diane.ro  . 2011

Articole din acelasi domeniu :

De ce fetelor le place culoarea roz ?

Vrei sa zbori sau sa fii invizibil ? | Un mic test psihologic

De ce ne este frica de paianjeni?
De ce imi pierd lucrurile? De ce imi pierd lucrurile? Reviewed by Diana Popescu on iulie 12, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Mie mi se intampla sa cred ca mi am pierdut un lucru si el sa fie chiar la mine in mana.

    RăspundețiȘtergere
  2. mie mi se intampla sa uit cheia in usa de la bloc , nu odata a trebuit sa ma intorc dupa ea ca sa pot intra in casa

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.