26 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 26 august sunt praznuiti Sfintii Mucenici Adrian si Natalia, sotia sa, Sfintii Mucenici Atic si Sisenie, si Sfantul Cezar de Arles, episcop.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 26 august

Sfintii Mucenici Adrian si Natalia, sotia sa

Tineri casatoriti vreme de 13 luni inainte de mucenicia lor, Adrian era un pagan guvernator din Praetorium, iar Natalia o  credincioasa crestina ce isi ascundea convingerile. Atunci cand pacatosul imparat Maximina a vizitat Nicomedia, a poruncit sa fie intemnitati si schingiuiti toti crestinii de acolo. 23 de credinciosi ascunsi intr-o pestera din apropierea orasului au fost dati de gol, batuti cu bice si maciuci, si aruncati in inchisoare.
Mai tarziu, au fost dusi in fata pretorului, pentru a li se consemna numele. Adrian s-a uitat la acesti oameni, torturati dar neinfranti, senini si modesti, si le-a cerut sa declare sub juramant ce i-a indemnat sa sufere intr-o asemenea masura pentru Dumnezeul lor. Dupa ce acestia i-au marturisit despre dreptatea si mantuirea cereasca, Adrian s-a adresat scribului :”Scrie-mi numele alaturi de cele ale acestor sfinti. Si eu sunt crestin”. Auzind aceasta declaratie, imparatul l-a intrebat :”Ti-ai pierdut mintile?” Masurandu-si bine cuvintele, Adrian i-a raspuns :”Am fost pierdut, dar iata ca m-am regasit”. Vorbele sotului ei au bucurat-o din plin pe Natalia, iar atunci cand Adrian a fost legat in lanturi si intemnitat alaturi de ceilalti crestini, ea a venit sa ofere alinare si incurajare atat lui, cat si tovarasilor sai.
Dupa multe alte suferinte, imparatul a ordonat sa li se sfarme mainile si picioarele crestinilor cu baroasele, in acest fel dandu-si sufletul cu totii. Natalia a luat moastele lor la Constantinopole, ingropandu-le acolo. Dupa cateva zile, Adrian, inconjurat intr-o aura de lumina si frumusete, i-a aparut in fata, si a chemat-o la Domnul. In acest fel, nu a durat mult pana cand Sfanta Melania a pasit si ea in ceruri.

Sfintii Mucenici Atic si Sisenie

Sfintiii Atic si Sisenie au primit cununa de mucenici ucisi fiind prin sabie.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 26 august

Cuviosul Maxim Marturisitorul; Sfantul Ierarh Tihon;
Sfintii Mucenici Ipolit, Irineu, Avundie, Concordia; Icoana Maicii Domnului "Despietrirea inimilor invrajbite"; Imparateasa Irina, ctitora a cinstitei Manastiri a Pantocratorului Mantuitorului Hristos; Cuviosul Dositei ascultatorul; Cuviosul si purtatorului de Dumnezeu Parintele nostru Dorotei de Gaza; Sfanta Evdochia imparateasa; Parintele  nostru Serida, egumenul Manastirii din Gaza; Sfantul Mucenic Coronat.
Vezi Traditii si sarbatori din 13 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 26 august

Sfantul Cezar de Arles, episcop

Arhiepiscop si cleric, cel dintai din Europa occidentala ce a primit vestamantul bisericesc numit pallium din partea unui papa, Sfantul Cezar de Arles s-a nascut in Chalons, din Burgundia Frantei, in anul 470. A petrecut putina vreme ca si calugar in Lerins, dar a fost silit sa plece din comunitatea monahala din cauza starii sale proaste de sanatate. Unchiul sau, episcopul de Arles, l-a hirotonisit si i-a dat misiunea de a reforma manastirea din localitate. Sfantul Cezar i-a urmat unchiului sau pe scaunul episcopal in anul 503, fiind cunoscut apoi drept initiator al multor reforme bisericesti si intemeietor al unei manastiri de calugarite, in fruntea careia a numit-o pe sora lui, Sfanta Cezaria. In anul 505 a fost expulzat de regele Alaric al II-lea din cauza unor calomnii, dar a revenit curand in rangul de episcop. Atunci cand Teodoric cel Mare, regele ostrogotilor, a reusit sa cucereasca orasul Arles, Sfantul Cezar a fost arestat, insa Teodoric l-a iertat dupa scurta vreme. A mers dupa aceea la Roma, unde Papa Symmachus i-a daruit palliumul si l-a numit delegat apostolic pentru Franta. Dupa ce francii au cucerit Arles in anul 536, Sfantul Cezar s-a retras la manastirea Sfantului Ioan. A murit pe 27 august 543.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 26 august

Sfintii Mucenici Adrian si Natalia


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

24 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

25 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 26 august – Horoscop general Profil astrologic

26 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 26 august  – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 25, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Am citit ceva interesant pe blogul lui Nastase insa sunt curios, el chiar a sarbatorit in penitenciar?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.