22 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 22 septembrie sunt pomeniti Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de Manastirea Brazi, Sfantul Sfintit Mucenic Foca, Sfantul Mucenic Martin, Sfantul Mucenic Isac, Sfantul Toma din Villanova, Episcop, si Sfantul Mucenic Mauritius si insotitorii sai. In traditia populra romaneasca, in acesta zi nu se muncea, pentru ca oamenii sa nu fie pedepsiti de Sfantul Foca cu focuri napraznice.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 22 septembrie

Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de Manastirea Brazi

Nascut in prima jumatate a secolului al XVII-lea, in imprejurimile manastirii Brazi, intr-o familie de razesi piosi, Sfantul Mucenic Teodosie a fost invatat inca de mic sa ia parte la slujbele religioase, iar la varsta de 18 ani s-a calugarit la manastirea Bogdana si a fost primit in randul fratilor de la manastirea Brazi.
Gratie evlaviei si intelepciunii sale, a fost numit, in anul 1669, episcop al manastirii Putna, si in 1671, episcop al Romanului, pentru ca in anul 1674 sa i se incununeze recunoasterea meritelor prin alegerea drept Mitropolit al Moldovei, luandu-i astfel locul lui Dosoftei, ce plecase in Polonia.
Intrucat i-a reprosat lui Ioan Cantacuzino ca ii adusese in tara Moldovei pe tatari numai si numai pentru a-si pastra scaunul domnesc, asemanandu-l cu Antihristul, domnitorul l-a dat jos din demnitatea sa bisericeasca si l-a inchis la manastirea ieseana Sfantul Sava. Eliberat de Dosoftei, la intoacerea acestuia din Polonia, Sfantul Teodosie s-a intors apoi la manastirea Brazi, unde a inaltat biserica Sfantului Ghorghe si s-a ingrijit de manastirea Bogdana.

Intr-o Diata intocmita in anul 1691, Sfantul Teodosie mentioneaza ca a inaltat mai multe locasuri sfinte si hotaraste ca averea alcatuita din donatiile credinciosilor sa fie incredintata ucenicului sau, diaconul Laurentiu, pentru a cladi inca doua manastiri.
In anul 1694, o hoarda de tatari a navalit in manastirea Brazi si l-a schingiuit pe Sfantul Teodosie pentru a-l face sa marturiseasca locul de ascunzis al banilor si odoarelor. Intrucat nu le-a dat avutul manastiresc, tatarii i-au taiat capul. Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de Manastirea Brazi a fost desemnat drept sfant in ziua de 5 octombrie 2003.

Sfantul Sfintit Mucenic Foca

Sfantul Foca a fost un zelos, intelept si facator de minuni episcop in locul sau de nastere, Sinope, aflat in partea de sud a Marii Negre. Intrucat aduse pre multi idolatri la drepta credinta, era urat de catre pagani. Arestat de guvernatorul Africanus, a fost supus unor numeroase torturi, dandu-si, in cele din urma, sufletul dupa ce a fost aruncat intr-o baie fierbinte. Sfantul Foca a primit cununa de mucenic in vremea imparatiei lui Traian.

Sfantul Mucenic Martin

Sfantul Martin a murit pentru Hristos, sfartecat de sabie.

Sfantul Mucenic Isac

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 22 septembrie

Sfintii si dreptii Parinti Ioachim si Ana; Sfantul Mucenic Severian; Preacuviosul Parintele nostru Teofan Marturisitorul; Sfintii Parinti de la al treilea Sfant Sinod.
Vezi Traditii si sarbatori din 9 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 22 septembrie

Sfantul Toma din Villanova, Episcop

Nascut la Fuentellana, din Castilia, Spania, ca fiu al unui morar, Sfantul Toma Villanova (1488 – 1555) a studiat la Universitatea din Alcala, luandu-si licenta in telogie si dedicandu-se profesoratului la varsta de 26 de ani. A respins postul de conducator al catedrei de filozofie de la Universitatea din Salamanca pentru a intra in Ordinul Sfantului Augustin de la Salamanca, in anul 1516. Hirotonisit in 1520, a servit ca staret al catorva locasuri augustine din Salamanca, Burgos, si Valladolid, ca arhiepiscop al Andaluziei si Castiliei, si apoi drept capelan al curtii al imparatului Carol al V-lea. In vremea cat a fost arhiepiscop de Castilia, a trimis cei dintai misionari augustini in Lumea Noua, ce au ajutat la evanghelizarea Mexicului. A refuzat scaunul episcopal de la Granada, dar a acceptat numirea ca arhiepiscop de Valencia in anul 1544. S-a dedicat restaurarii materiale si spirituale a diocezei, i-a ajutat pe saraci si a fondat scoli pentru copiii noilor convertiti si sarmanilor, si a fost renumit pentru sfintenia si austeritatea traiului sau.

Sfantul Mucenic Mauritius si insotitorii sai

Sfantul Mauritius a fost ofiter in legiunea tebana a imparatului Maximian Herculis, legiune formata din crestini din Egiptul Superior. Impreuna cu camarazii sai, a refuzat sa se inchine idolilor, asa cum le poruncise imparatul, inaintea unei batalii. Legionarii crestini s-au retras in cele din urma din armata campata la Octodurum (Martigny),  din apropierea lacului Geneva, mergand la Agaunum (St. Maurice-en-Valais), fapt ce l-a infuriat pe imparat, determinandu-l sa ii condamne la moarte pe toti cei peste 6.000 de ostasi din legiunea tebana. Sfantul Mauritius, impreuna cu alti doi ofiteri, pe nume Exuperius and Candidus, si-au incurajat camarazii sa ramana neclintiti in hotararea lor pana la moarte. A fost, de asemeni, omorat atunci Victor, care a refuzat sa accepte vreunul din lucrurile ce apartinusera ostasilor ucisi. Ulterior, au fost executati alti ostasi crestini, intre care Ursus si un alt Victor la Solothurin, Alexandru la Bergamo, Octavius, Inocent, Adventor si Solutar la Turin, si Gereon la Cologne.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 22 septembrie

Sfantul Episcop Mucenic Foca


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

20 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

21 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 22 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
22 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 22 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 21, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Am avut un mare interes sa caut mai multe detalii despre Sf Mucenic Foca insa nu prea am gasit..interesante detalii!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.