4 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 4 noiembrie sunt celebrati Cuviosul Ioanichie cel Mare, Sfintii Mucenici Nicandru Episcop si Ermeu preot, si Sfantul Carol Borromeu, Episcop.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 4 noiembrie

Cuviosul Ioanichie cel Mare

Sfantul Cuvios Ioanichie cel Mare s-a nascut intr-o familie de tarani si, dupa ce a lucrat ca pastor, a ajuns ofiter in armata romana, unde gratie meritelor sale din razboiul impotriva bulgarilor, imparatul Constantin al VI-lea l-a luat in serviciul sau personal. Vederea masacrelor si ororilor razboaielor l-a facut sa isi dea seama, in cele din urma, de zadarnicia vietii sale, asa ca i-a cerut imparatului sa il lase la vatra. In urmatorii ani a ratacit dintr-un loc in altul, traind fie ca pustnic, fie in manastiri, intemeind, in timp, mai multe comunitati monastice. Oriunde a ajuns, a dus o viata de liniste, solitudine si aspru ascetism. A fost vestit pentru sfaturile sale, profetiile sale si multele minuni de vindecare a bolilor trupesti si spirituale, precum si pentru prietenia sa cu animalele.
Odata, un calugar s-a indoit de miracolele Sfantul Ioanichie cel Mare. In vreme ce statea la masa cu el, un urias urs a dat buzna in odaia lor. Ioanichie a chemat ursul la el, i-a poruncit sa se aseze la picioarele calugarului inspaimantat si a spus:” Vezi tu, atunci cand au fost zamislite, animalele se uitau cu veneratie la oameni, care sunt facuti dupa asemanarea Domnului, iar oamenii nu aveau de ce sa se teama de ele. Am ajuns sa ne fie frica de animale pentru ca am incalcat poruncile lui Dumnezeu. Daca il iubim pe Domnul Iisus, impreuna cu poruncile sale, nici un animal nu ne poate face vreun rau”.

In ultimii sai ani de viata, dupa ce depasise varsta de 90 de ani, Cuviosul Ioachim cel Mare a fost chemat de imparatul Teofil, pentru a-i cere sfat si indrumare despre venerarea sfintelor icoane. Raspunsul sfantului a fost clar si concis:”Oricine refuza sa onoreze imaginile lui Hristos, ale Maicii Domnului si tuturor sfintilor, nu va fi primit in regatul cerurilor, chiar daca a dus o viata fara de prihana”.
S-a intamplat ca atunci cand Sfantul Ioachim cel Mare s-a intors de la Ierusalim, unde il sfatuise pe patriarh cu privire la ordinea din biserica, sa isi gaseasca ermitajul in flacari, focul fiind pus de niste calugari rauvoitori. Fara a le spune vreo vorba rea, el i-a invitat sa se aseze la masa cu el, dupa ce a reusit sa stranga din incendiu niste bucate. Nu a mai incercat sa reconstruiasca locul sau de pustnicie, ci, vazand focul ca un semn al plecarii sale de pe aceasta lume, a calatorit pana la manastirea din Antidion, unde isi facuse debutul in viata monahala, dandu-si acolo sufletul in mainile Domnului. In clipa mortii sale, calugarii de la manastirea de pe muntele Olimp au vazut un stalp de foc inaltandu-se de pe pamant pana la cer.
Moastele Sfantului Ioachim cel Mare au izvodit numeroase minuni. Capul sau se afla la Manastirea Maicii Domnului de la muntele Athos.

Sfintii Mucenici Nicandru Episcop si Ermeu preot

Sfintii Nicandru si Ermeu au fost adusi catre credinta si pusi la incercare de catre Sfantul Apostol Tit. Dupa ce au convertit la crestinism multi elini, au fost arestati si adusi in fata guvernatorului Livatie, care le-a cerut sa il renege pe Hristos. Vazand ca acesti sfinti nu se leapada in nici un fel de credinta lor, guvernatorul a poruncit sa fie legati si tarati peste tarina de niste cai pana cand s-au savarsit intru Domnul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 4 noiembrie

Icoana Maicii Domnului din orasul Kazan; Sfantul întocmai cu apostolii Averchie; Sfintii sapte tineri din Efes: Maximilian, Iamvlih, Martian, Dionisie, Antonin, Exacustodian si Constantin; Sfantul Mucenic Alexandru episcopul si Iraclie Mucenicul, Anna si Elisaveta, Teodota si Glicheria.
Vezi Traditii si sarbatori din 22 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 4 noiembrie

Sfantul Carol Borromeu, Episcop

Sfantul Carol Borromeu, fiu al contelui Gilbert Borromeo si al Margaretei Medici, sora papei Pius al IV-lea, s-a nascut la castelul familiei sale din Arona, in Italia, pe data de 2 octombrie. A primit tonsura clericala la varsta de 12 ani si a fost trimis la studii la manastirea benedectina Sfintii Gratian si Felinus din Arona.
In anul 1559, unchiul sau a fost ales papa, acesta numindu-l dupa un an pe Sfantul Carol Borromeu secretarul sau de stat si acordandu-i titlul de cardinal si administrator al Sfantului Scaun la Milano. A slujit ca delegat al papei in numeroase misiuni diplomatice si a avut un rol de seama la Conciliul de la Trent din 1562. A refuzat sa devina capul familiei Borromeo dupa moartea contelui Frederich Borromeo, a fost hirotonist ca preot in 1563, si numit episcop de Milano in acelasi an.
In 1556, atunci cand a ajuns la Trent (oras ce fusese vaduvit de un episcop timp de 18 ani), a instituit reforme radicale, in ciuda unor mari opozitii, dupa aceea episcopatul sau ajungand sa fie considerat un model de organizare clericala. A luat masuri de ameliorare a moralei si comportamentului clericilor si laicilor, a organizat seminare pentru educarea clericilor, a fondat Cofraternitatea Doctrinei Crestine pentru educatia religioasa a copiilor si i-a incurajat pe iezuitii din episcopatul sau. A decis sa ii ajute intr-o mai mare masura pe cei sarmani, si a intemeiat asociatia Monahii Sfantului Ambrozie (in zilele noastre, Monahii Sfantului Carol) in anul 1578.
Sfantul Carol Borromeu a murit la Milano, in noaptea dintre 3 si 4 noiembrie 1584, si a fost canonizat in 1610. Este patron al invatarii si al artelor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 4 noiembrie

Cuviosul Ioanichie cel Mare; Sfantul Episcop Mucenic Nicandru; Sfantul preot Mucenic Ermeu; Sfantul Carol Borromeul


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

2 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

3 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 4 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
4 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 4 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 03, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.