Rugaciune catre Sfanta Varvara

Rugaciunile catre Sfanta Varvara ori sfintele ei moaste facatoare de minuni sunt menite a alunga boala si moartea, a aduce vindecare ori tamaduire de suferinte, a alunga pacatele din minte si suflet, si a curata credinciosii, ajutandu-i sa traiasca intru Dumnezeu. Iata doua dintre rugaciunile catre Sfanta Varvara consacrate in credinta crestin-ortodoxa romaneasca:

Rugaciune catre Sfanta Mare Mucenita Varvara

Catre tine ca la un adevarat izvor de vindecari si grabnica tamaduitoare si mult-minunata, Sfanta fecioara Mare Mucenita Varvara, eu, ticalosul scap si catre Sfantul tau chip cu nevointa cazand, ma rog: vezi neputinta sufletului meu si pe acesta cu obisnuita invatatura a milosardiei tale si cu buna silinta vindeca-l degraba.

Ia aminte la glasul rugaciunii mele, nu trece cu vederea suspinul adus din ticaloasa mea inima si asculta strigarea mea, ca una ce esti singura mea scapare, care ai inchipuit prin trei ferestre pe Preasfanta cea de o fiinta si nedespartita Treime in baia parinteasca ce ti se zidea; pe Aceea roag-o pentru mine, ticalosul si netrebnicul robul tau, ca sa ma miluiasca acum si in ziua mortii mele. Inchina-te Parintelui ceresc, ca pe mine, cel cazut sub povara pacatului, sa ma ridice spre cuvantarea slavei Sale si sa ma indrepteze, ca totdeauna sa am sus inima, sa gandesc la cele de Sus, iar nu la cele pamantesti. Roaga pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care in temnita ruga ta cea muceniceasca a auzit, ca si pe mine lenesul, cel ce sed in trandavie ca intr-o temnita, degrab sa ma intoarca spre rugaciune si spre alergarea la poruncile lui Dumnezeu; si sa-mi dea inima ca sa doresc a ma ruga neincetat.

Cheama si pe Sfantul Duh, Izvorul care te-a intarit pe tine, fecioara curata, la lupta muceniciei si te-a acoperit cu aripile Sale, ca si mie, rusinatului si necuratului, sa-mi zideasca inima curata si duh drept sa innoiasca intru cele dinlauntru ale mele; si mai vartos sa ma cheme si sa-mi dea osardie ca sa ma nevoiesc in viata curate si sa ma intareasca spre facerea faptelor bune.

Cred, Sfanta Mare Mucenita Varvara, ca la toate acestea poti sa-mi ajuti mie, si de vei vrea, puternica esti sa mijlocesti la Sfanta Treime, ca una ce ai proslavit pe Dumnezeu intru madularele tale cele mucenicesti si stiu, Sfanta fecioara, ca nimic nu este cu neputinta tie, de aceea nu trece cu vederea lacrimile si suspinurile mele.

Pentru aceasta cad catre cinstita racla a Sfintelor tale moaste cele facatoare de minuni, si tie, celei ce petreci in cer cu sufletul ma inchin, indraznind prin rugaciuni a grai, ca sa fie urechile tale luand aminte la glasul rugaciunii mele; trupul tau cel mult chinuit sa tamaduiasca patimile cele multe ale sufletului si ale trupului meu; capul tau cel plecat sabiei sa dea capului meu apa curatirii pacatului; parul tau cel rupt fara mila sa ma lege de dragostea lui Dumnezeu; buzele tale cele cinstite sa impiedice gura mea a grai in desert si sa o deschida ca sa vesteasca totdeauna lauda Domnului; ochii tai, cei ce vad Lumina Treimii, sa vada si a mea buna dorire, ca si eu sa-mi intorc ochii mei, ca sa nu vada desertaciuni, ci totdeauna sa caut spre fericirea cea cereasca; mana ta cea taiata sa ma scrie in Cartea vietii si sa ma invredniceasca ca totdeauna sa ridic mainile catre Cel de sus si sa nu impletesc cu dansele inselaciuni; sanii tai, cei taiati fara mila, sa-mi fie turn tare in fata vrajmasului; picioarele tale, cele ca niste faclii luminoase, degrab alergand catre Mirele ceresc, in camara cea dumnezeiasca, sa ma faca si pe mine cu picioarele mele sa calatoresc catre tot lucrul bun, ca legea Domnului sa fie facile picioarelor mele si lumina cararilor mele. Ranile tale sa ma slobozeasca din ranile pacatelor; sangele tau, cel ce de chinuri s-a varsat, sa curete sufletul si trupul meu de toata spurcaciunea; moartea ta sa nu-mi dea mie sa mor fara de spovedanie si fara de pocainta, caci in fiecare facere de bine esti preamarita, si mai vartos intru aceasta, ca tot cel ce are nadejde la tine si pururea te cheama spre ajutor, de moartea cea grabnica scapa; de care si pe mine, ticalosul, ma izbaveste, fecioara curata, Mare Mucenita Varvara; si cu rugaciunile tale cele puternice invredniceste-ma a sta de-a dreapta lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, si sa aud glasul ce va zice: “Sluga buna si credincioasa, intra intru bucuria Domnului tau.” Amin.

Rugaciunea Sfintei Mari Mucenite Varvara inainte de moarte

Dumnezeule Cel fara de inceput, Care ai intins cerul ca un acoperamant si pamantul l-ai intemeiat pe ape, Cela ce rasari soarele tau spre cei buni si spre cei rai si dai ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti. Tu si acum auzi-ma pe mine, roaba Ta, care ma rog catre Tine. Asculta-ma, o, Imparate, si da Darul tau la tot omul care ma va pomeni pe mine si patimirile mele. Sa nu se apropie de unul ca acela boala naprasnica si moarte neasteptata sa nu-l rapeasca pe el. Pentru ca stii, Doamne, ca trup si sange suntem si lucrul Preacuratelor Tale maini.

In siteul CrestinOrtodox.ro puteti gasi Acatistul Sfintei Varvara


In practicile catolice, rugaciunile ce se adreaza Sfintei Varvara / Barbara sunt oarecum conventionale, neavand de a face cu apararea fata de fulgere sau protectia in manuirea munitiilor ori explozivelor (In biserica catolica, Sfanta Barbara fiind asociata cu ocrotirea fata de acestea).
Iata, mai jos, cateva astfel de rugaciuni catolice:

Rugaciune catre Sfanta Varvara / Barbara

O, minunata Sfanta Barbara,
Inspira-ma cu exemplul tau
De curaj si castitate.
Ajuta-ma sa obtin al tau dar al credintei,
Si adu catre mine,
Prin rugaciunile tale,
Harul de a duce o sfanta viata,
Astfel incat, intr-o zi, sa ma alatur tie
In Imparatia Cerurilor.
Amin.

Rugaciune in onoarea Sfinte Varvara / Barbara

O, Doamne, Care ai impodobit-o
Pe Sfanta Fecioara si Mucenita Barbara
Cu o nemaivazuta putere
In marturisirea Credintei,
Si ai consolat-o
In cele mai mari suferinte;
Da-ne noua prin mijlocirea ei
Perseverenta in indeplinirea legii Tale
Si harul de a fi puternici inaintea sfarsitului nostru
Prin Sfintele Sacramente, si o moarte fericita.
Intru Domnul Nostru Hristos. Amin.

Invocatie catre Sfanta Barbara

Cutezatoare Fecioara si Mucenita, Sfanta Barbara,
Prin mijlocirea ta
Vino sa ma ajuti in toate nevoile sufletului meu.
Obtine pentru mine harul
De a fi ferit de o brusca si neprevazuta moarte;
Fii alaturi de mine in agonie,
Atunci cand simturile mele sunt amutite
Si sunt cuprins de chinurile mortii.
Atunci, o preaputernica ocrotitoare a muribunzilor,
Vino in ajutorul meu!
Alunga de la mine toate atacurile si ispitele celui rau,
Si daruieste-mi harul de a primi inainte de moarte
Sfintele Sacramente,
Astfel incat sa imi dau sufletul adeverit
Intru credinta, speranta si mila,
Si sa fiu vrednic de a intra in eterna stralucire. Amin.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei :

4 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase

Sfanta Varvara in superstitii , traditii si legende
Rugaciune catre Sfanta Varvara Rugaciune catre Sfanta Varvara Reviewed by Diana Popescu on decembrie 03, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.