Miercurea după Paște, în tradiții, superstiții și obiceiuri



Miercurea după Paște, cea de-a treia zi din Săptămâna Luminată, era dedicată, în tradiția populară româneasăa Sfântului Mercurie, despre care se spune ca s-a născut în aceasta vreme, precum și Nuntii șoarecilor și Paparudei.

Se credea, odată, că era bine a se respecta această zi, pentru a nu-i supăra pe șoarecii aflați în nunțire, care, în caz contrar, se răzbunau mâncându-ți cu îndărătnicie lucrurile din casă.
Deși, în unele regiuni românești, nu se recomandă a lucra în miercurea dupa Paște, pentru a nu suferi din pricina puricilor, în alte zone, bărbaților le era îngăduit să meargă la câmp, în timp ce, femeile se opreau a munci pentru a nu cade peste ele vreo boleșniță, cu dureri de picioare.

Paparuda, obicei numit uneori Paparuga ori Dodoloiu, era consacrată celor tineri, ce se duceau, cu acest prilej, în pădure pentru a aduna flori și bețe de alun (buciumei).
Tradiția cerea fiecăruia dintre ei să revină acasă cu nouă buciumei.

Conform unei alte superstiții, cenușa cu care se făcea focul în miercurea Paștelui era potrivită a fi aruncată peste straturi, pentru a asigura roade bune și bogate.


Copyright © diane.ro. 2013

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Lunea alba (dupa Paste) - Traditii, superstitii si obiceiuri

Martea Alba (dupa Paste) in traditii, superstitii si obiceiuri

Miercuri in citate, aforisme, maxime, proverbe
Miercurea după Paște, în tradiții, superstiții și obiceiuri Miercurea după Paște, în tradiții, superstiții și obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on mai 07, 2013 Rating: 5

4 comentarii:

  1. buna. m-am visat cu un bebelusi in brate. se facea ca e al meu, era baiat. si ii era foame dar il leganam sa adoarma ca sa ii dau cand ajungeam acasa. mai era o fata cu mine care mi-a cerut telefonul. a vorbit apoi la aruncat si nu il mai gaseam. ce inseamna asta ? :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ps. ma numesc maria

      Ștergere
    2. Este posibil sa fii strabatuta subconstient de indoieli legate de posibila incepere a relatiei cu un baiat (din aceasta cauza bebelusul din vis este un baiat) si sa amani luarea unei decizii fata de acest lucru (incerci sa adormi bebelusul ca sa ii dai de mamai tarziu) . Sau/si ai probleme de comunicare vizavi de acesta posibila relatie (telefonul aruncat de fata din vis), sa nu vrei sa ii dai inca nici un semn posibilului tau partener despre inceperea unei relatii cu el.

      Ștergere

Un produs Blogger.