Ce inseamna Amin?

Amin este un cuvant ce a ajuns la noi prin limba latina si greaca, prin mijlocirea limbii aramaice, ce l-a preluat, la randul ei, din ebraica. Termenul ebraic amin / amen pare a deriva din verbul "aman", care inseamna "a aproba, a sustine, a ajuta". De asemeni, amin este asociat cu "emet", cuvantul "adevar" din limba ebraica, sugerand, din acest motiv, semnificatia de certitudine sau adeverire.

Amin este folosit pentru a semnala ca cineva este de acord, aproba sau accentueaza ceva spus anterior de o alta persoana. In slujbele, rugaciunile, imnurile si textele religioase crestine constitue o formula de incheiere, care inseamna "Asa sa fie!", "Adevarat!" Preluata din iudaism (unde apare inca din cele mai vechi scrieri religioase) de biserica crestina greceasca timpurie, aceasta expresie este intalnita si la musulmani (tot cu intelesul de "asa sa fie") dupa primul surah din Coran si la finalul rugaciunilor.

Ipoteza potrivit careia "Amin" ar proveni, de fapt, din numele zeului egiptean Amun (scris si Amen), a fost populara indeosebi printre unii teozofi, aderenti ai teoriei afrocentrice a istoriei si adepti ai unor forme de ezoterism crestin.

Acest cuvant apare pentru intaia data in Vechiul Testament in Numerii 5.22, atunci cand un preot se adreseaza unei femei suspecte de adulter, ce ii raspunde "Amin, Amin." Intru totul, aceasta expresie este regasita de 30 de ori in Vechiul Testament. In Noul Testament, Amin este prezent de 52 de ori in Evangheliile Sinoptice (cele ale lui Matei, Marcu si Luca) si de 25 de ori in Evanghelia dupa Ioan.

In limbajul familiar, Amin este echivalent cu "Gata", "S-a terminat!", "Adio!". "A spune amin" inseamna a pune capat la ceva, a incheia un lucru sau a admite, a recunoaste. In acelasi timp, intalnim expresiile romanesti "Cat aminu" (cu semnificatia "niciodata" sau "cat este lumea") si "nici / pana la amin" (insemnand "nicicand, niciodata").


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Ce inseamna un suflet pereche ?

Ce inseamna Rusaliile | Semnificatia Rusaliilor

Ce inseamna BOGDAPROSTE?
Ce inseamna Amin? Ce inseamna Amin? Reviewed by Diana Popescu on iulie 13, 2013 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Se poate deduce ce inseamna "Amin" insa niciodata nu am cautat si nici nu am fost sigura de intelesul sau. Pur si simplu imi spuneam ca se preteaza cu un final.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.