Tamaia in traditii si superstitii

Tamaia este asociata cu numeroase si stravechi traditii spirituale, avand inca din antichitate un rol semnificativ atat in viata religioasa cat si in cea domestica, si prilejuind aparitia a numeroase superstitii si credinte. Cum am putea vreodata trece cu vederea povestea celor trei magi sau crai de la rasarit ce ce i-au adus nou nascutului Iisus daruri constand din aur, tamaie si smirna, acest cadouri avand, se spune, semnificatia simbolica de regalitate, preotie si moarte?

Grecii, romanii, egiptenii, evreii si multe alte popoare au folosit tamaia vreme de secole. Aceasta substanta rasinoasa a fost utilizata in scopuri medicinale pentru o larga paleta de afectiuni si boli, inclusiv pentru ulcer, greturi si ferba. Fumul produs prin arderea tamaii constituia un remediu contra insectelor, indepartand daunatorii tantari si reducand malaria in regiuni grav afectate de aceasta molima.

In plus, tamaia era un ingredient de baza in ritualurile de inmormantare, fiind folosita pentru imbalsamare, onorarea celor plecati din aceasta viata si ca mijloc de a alunga mirosurile neplacute emanate de cei morti.

Tamaia este mentionata in Biblie de numeroase ori. Iata cateva exemple:

"Caravane de camile te vor acoperi, si dromadere din Madian si Efa. Toate sosesc din Seba, incarcate cu aur si cu tamaie, cantand laudele Domnului." (Isaia 60:6)

"Cine este aceea care se ridica din pustiu, ca un stalp de fum, par-c-ar arde smirna si tamaie, par-c-ar arde miresme iscusit gatite?' (Cantarea cantarilor 3:6)

"Nard, sofran si scortisoara cu trestie mirositoare, cu felurime de copaci, ce tamaie lacrimează, cu mirt si cu aloe si cu arbusti mirositori." (Cantarea cantarilor 4:14)

"Apoi a zis Domnul catre Moise: "Ia-ti mirodenii: stacte, oniha, halvan mirositor si tamaie curata, din toate aceeasi masura, Si fa din ele, cu ajutorul mestesugului facatorilor de aromate, un amestec de tamaiat, cu adaos de sare, curat si sfant; Piseaza-l marunt si-l pune inaintea chivotului legii, in cortul adunarii, unde am sa Ma arat tie. Aceasta va fi pentru voi sfintenie mare. Tamaie, alcatuita in felul acesta, sa nu va faceti pentru voi: sfintenie sa va fie ea pentru Domnul. Cine isi va face asemenea amestec, ca sa afume cu el, sufletul acela se va starpi din poporul sau"." (Iesirea - A doua carte a lui Moise 30:34-38)

"Daca insa nu-i va da mana sa aduca nici o pereche de turturele sau doi pui de porumbel, atunci sa aduca pentru greseala sa a zecea parte dintr-o efa de faina buna de grau, ca jertfa pentru pacat, dar sa nu toarne pe ea untdelemn, nici tamaie sa nu puna pe ea, ca aceasta este jertfa pentru pacat." (Leviticul 5:11)

"Sa-si aduca barbatul femeia sa la preot si sa aducă jertfa pentru ea a zecea parte de efa de faina de orz, dar sa nu toarne deasupra untdelemn, nici sa puna tamaie, pentru ca acesta este dar de banuiala, dar de amintire, care aminteste vinovatia." (Numerii 5:15)

Prezenta mii de ani in templele de pe tot cuprinsul Asiei, este intrebuintata in slujbele si ceremonialurile bisericii ortodoxe si catolice. Fumul acesteia este adeseori inzestrat cu putinta de a duce rugaciunile catre ceruri. Se spune ca faciliteaza o respiratie profunda si stimuleaza mintea, fiind utilizata in practicile meditatiei si yoga. O superstie neconfirmat stiintific, afirma ca este un stimulent al glandei pineale sau al celui de-al treilea ochi. Oricum, printre beneficiile sale se numara producerea, prin ardere, a unui fum antiseptic, avand darul de a mentine credinciosii din biserici departe de contaminarea cu maladii molipsitoare.

In magie, tamaia este considerata a inspira curaj, veselie, putere, sanatate, succes, noroc, incredere in sine, efectul sau calmant atat asupra trupui cat si mintii recomand-o pentru exorcisme, purificari si vraji de protectie.

Tamaia in superstiile si traditiile populare romanesti

Zicala "A fugi ca dracul de tamaie" ilustreaza cel mai bine semnificatia tamaii in superstitiile si traditiile populare de la noi. Se spunea ca diavolului nu ii este de nimic teama precum este infricosat de tamaie. Tocmai de aceea, exista in satele romanesti o traditie adanc inradacinata de a se afuma cu ea nu numai interiorul ci si exteriorul casei. Cu ocazia sarbatorii Buneivestiri, se obisnuia a se afuma toata locuinta cu tamaie pastrata de ultimul Paste ori de la un alt mare praznic.

Pe de alta parte, exista credinta ca lui Dumnezeu nu ii place nimic mai mult decat mirosul de tamaie, din aceasta pricina afumandu-se cu ea prin sfintele locasuri. Potrivit unei legende populare, in vechime i se aduceau Domnului jertfe de foc (se facea prosfora inaintea lui Dumnezeu). Un baiat a gasit niste tamaie pe un copac si a aruncat-o in flacari, din acele vechi timpuri provenind obiceiul de a se aduce tamaia drept jerfa lui Dumnezeu.

Exista traditia sa se aseze in fundatia unei case tamaie (pentru sfintenie), o moneda de argint (pentru bogatie) si niste lana (pentru caldura).

Atunci cand oamenii se spovedeau, preotul le dadea, printre alte canoane, sa aduca tamaie la biserica. Ori de cate ori credinciosii daruiau bisericii bani de liturghie, ii insoteau cu lumanari, paine si tamaie.

In Vinerea Mare, in unele regiuni romanesti, se tamaiau pomii si casele ca mijloc de aparare impotriva traznetelor, bolilor, daunatoarelor si animalelor salbatice. Tamaia luata in Joia Mare de la biserica era inzestrata cu darul de a lecui si proteja locuintele de primejdie. De Sfintii Constantin si Elena, tamaiatul si stropitul cu agheazma erau practici atribuite femeilor, in scopul alungarii duhurilor rele si necurate.

In traditia populara, planta purtand numele de tamaita era considerata a fi buna pentru scaldat, spalatul si cresterea parului, pentru cinste, dragoste si alungarea ceasului rau.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Ce inseamna Amin?

Lumanarile in superstitii, farmece si vise

Busuiocul in legende, superstitii si farmece
Tamaia in traditii si superstitii Tamaia in traditii si superstitii Reviewed by Diana Popescu on august 27, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.