Regula de 2 minute | Cum scapi de lene si iti creezi bune obiceiuri

Am descoperit recent pe net o metoda senzational de rapida pentru a nu ne mai lasa in voia amanarilor, a renunta la proaste obiceiuri si a ne apuca de lucruri bune pentru trupul, mintea si inima noastra: Regula de doua minute! Deja am pus-o in aplicare in cateva aspecte aparent marunte din viata mea de zi cu zi, iar rezultatele ei m-au bulversat! V-o recomand cu caldura, cu atat mai mult cu cat este la indemana oricui si nu cere mari batai de cap. De fapt, nu cred ca s-a imaginat vreodata vreo tehnica atat de simpla si usor de pus in aplicare!

Cum sa nu mai amani nimic cu ajutorul regulii celor 2 minute

Aceasta regula te sprijina sa nu mai lasi balta lucrurile pe care trebuie sa le faci si te sprijina sa incepi a le face cat mai lesne. Cele mai multe din sarcinile ori activitatile pe care le amanam nu sunt de fapt foarte dificile. Avem capacitatea sau abilitatea de a le face insa evitam sa ne apucam de ele din diverse motive. Regula celor 2 minute infrange amanarile si leneveala indemnandu-te sa treci la actiune fara a-ti solicita vreun mare ori covarsitor efort. Ea este alcatuita din doua parti...

Partea I - Iti ia numai 2 minute, asa ca apuca-te de ea chiar acum

Cea dintai parte este inspirata de cartea bestseller a lui David Allen, "Getting Things Done" ("Cum sa ne terminam treburile"). Este surprinzator cat de multe lucruri pe care le amanam nu ne pot lua decat 2 minute, sau chiar mai putin timp, pentru a le duce la bun sfarsit. De exemplu, spalatul vaselor imediat dupa terminarea mesei, punerea rufelor in masina de spalat, ducerea gunoiului la pubela, punerea in ordine a biroului, trimiterea unei email, etc.

Asadar, daca o treaba iti solicita numai 2 minute pentru a duce pana la capat, de ce nu am urma regula de mai sus si nu ne-am apuca de indata sa ne conformam ei?

Partea a II-a - Ai nevoie de mai putin de 2 minute pentru a-ti forma un nou obicei

Pot fi indeplinite obiectivele noastre in mai putin de 2 minute? Desigur ca nu.

Inceperea drumului spre orice tel iti propui poate dura insa numai 2 minute sau chiar mai putin. Acesta este si substratul micutei reguli despre care va vorbesc.

Chiar daca ti se pare ca acesta strategie este elementara, prea simplista pentru marile aspiratii ale vietii tale, mai acorda-mi doua minute pentru a ti-o explica! Ea este eficienta pentru ca se bazeaza pe "fizica" realitatii cotidiene!

Fizica realitatii cotidiene

Asa cum ne invata cu mult timp in urma Sir Isaac Newton, obiectele nemiscate tind a ramane in nemiscare, iar cele in miscare au tendinta de a ramane in miscare. Acest principiu este la fel de mult recunoscut de oameni ca si cel al merelor ce cad din pomi.

Regula de 2 minute da rezultate atat pentru marile cat si pentru micile noastre obiective din cauza inertiei vietii. De indata ce incepi sa faci ceva iti este usor sa continui a face acel ceva. Imi place aceasta regula pentru ca se asociaza cu ideea ca toate lucrurile bune se pot intampla din momentul in care te-ai apucat de ele. Iata cateva exemple:

- Vrei sa devii scriitor? Scrie numai o fraza (regula de 2 minute) si adeseori te vei surprinde ca nu te mai poti opri din scris vreme de o ora.

- Iti doresti sa te hranesti mai sanatos? Mananca doar o jumatate de mar (regula de 2 minute) si vei fi inspirat sa iti faci si o sanatoasa salata de fructe.

- Vrei sa-ti faci din citit un obicei? Citeste numai prima pagina a unei noi carti (regula de 2 minute) si, inainte sa-ti dai seama, vei fi citit trei capitole fara a-ti da seama cum a trecut timpul.

- Aspiri sa alergi de trei ori pe saptamana? In fiecare luni, miercuri si vineri, nu face altceva decat sa iti incalti pantofii de sport si sa te duci pana la usa (regula de 2 minute) si vei sfarsi prin a alerga un kilometru in loc de a-ti umple burta cu popcorn.

In regula de 2 minute nu este vorba despre rezultatele pe care le obtii printr-o activitate, ci, mai curand, chiar de implicarea in acea activitate. Nu este vorba de mari performante, ci despre luarea startului intr-o promitatoare cursa.

Nu iti pot garanta ca regula de 2 minute iti va fi cu adevarat de folos, dar te pot asigura ca nu vei sti nicicand daca functioneaza  in cazul in care nu o pui la incercare. Ai altceva de facut chiar in aceasta clipa? Pune-o acum in aplicare! Nu ai de pierdut decat 2 minute... 120 de secunde...

Sursa: http://jamesclear.com/


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Citate motivationale pentru examene

Puterea atitudinii si gandirii pozitive

Gandirea pozitiva in citate, aforisme, maxime
Regula de 2 minute | Cum scapi de lene si iti creezi bune obiceiuri Regula de 2 minute | Cum scapi de lene si iti creezi bune obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on septembrie 11, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.