De ce te trezesti chiar inainte de a suna alarma ceasului / telefonului?

Nu stiu cati din voi trec prin lucrul asta insa eu, adeseori, ma trezesc cu putin inainte (cu cateva secunde, minute?) inainte ca alarma telefonului mobil sau soneria ceasului sa inceapa a zbarnai... Care este explicatia?

Asemeni unor alarme destinate a ne aduce cu blandete din starea de somn in cea de trezie, corpul incearca sa ne trezeasca in mod treptat. Inainte de a incepe o noua zi, in organismul nostru, in timpul ultimelor etape ale somnului, sunt secretati niste hormoni asociati cu stresul, care incep "a ne dezmetici" atunci cand se apropie ora la care ne-am propus sa fim in picioare. Potrivit studiilor stiintifice,  in sangele oamenilor care dorm asteptandu-se sa fie treziti la o anumita ora, apare un astfel  hormon numit adrenocorticotropina (ACTH), ce are un nivel tot mai inalt pe masura ce ne propunem sa ne desteptam mai devreme.

Nu numai oamenii, ci si plantele, insectele si unele bacterii poseda un fel de ceas intern. Este vorba despre ritmurile circadiene, care se sincronizeaza cu ciclul lumina-intuneric al mediului inconjurator, ajutandu-ne sa ne trezim in fiecare dimineata si sa adormim in fiecare noapte. Pe de alta parte, nu toate ceasurile interne ale oamenilor functioneaza in acelasi fel. De exemplu, unele variatii ale genelor predestineaza cine dintre noi are tendinta de a se destepta mereu devreme. Gena  KDM5A, poreclita gena "soneriei / alarmei ceasului" apasa pe comutatorul nostru personal, aducandu-l in pozitia "E dimineata!" Ea face parte dintr-un sistem de gene care functioneaza precum un ceas. De fapt, gena KDM5A codeaza o proteina pe nume JARID1a sa creeze usoare variatii in modul cum se exprima gena alarmei ceasului, la fel cum un ceas desteptator mecanic functioneaza diferit in functie de cat de strans este arcul acestuia.

Asadar, avem inclinatia (unii dintre noi) sa ne trezim cu cateva momente inainte sa sune ceasul sau alarma telefonului din pricina efectelor combinate ale genei alarmei ceasului si ale nivelurilor ridicate ale hormonilor stresului.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

De ce casca oamenii?

10 mituri despre somn si dormit

Pozitia in care dormi si personalitatea
De ce te trezesti chiar inainte de a suna alarma ceasului / telefonului? De ce te trezesti chiar inainte de a suna alarma ceasului / telefonului? Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 20, 2014 Rating: 5

9 comentarii:

  1. La inceput de saptamana va lansez o invitatie greu de refuzat : un grup de dezvoltare personala gratuit. Grupul se adreseaza tuturor persoanelor interesate de propria evolutie si de autocunoastere. Sedintele vor fi in numar de 10 si se vor desfasura intr-un cadru sigur, prielnic intalnirilor cu sine. Singura conditie de a beneficia de aceasta oferta este disponibilitatea de a fi prezent saptamanal.

    In urma participarii la acest grup se urmareste :

    -deblocarea strategiilor naturale de a face fata stresului si schimbariilor din viata noastra
    -intelegrea relatiilor si a mediului interpersonal creat in societate, la locul de munca sau la scoala.
    -activarea resurselor creative in luarea deciziilor
    -cresterea nivelului de autoaceptare, autoincredere si afirmare
    -activarea capacitatilor de reinventare si autoschimbare
    -imbunatatirea relatiilor de comunicare si a abilitatilor de contact.

    Grupul are un numar limitat de 12 locuri ce se vor ocupa in ordinea inscrierilor. Prima sedinta va avea loc in data de 28.01.2013 de la ora 17.30.
    Inscrierile se vor face pe adresa smraluca@gmail.com printr-o mica descriere a motivatiei de participare la un astfel de program.

    Sedintele vor fi conduse de psihologul masterand in Psihoterapie Experiential Unificatoare, RALUCA SIMION

    https://www.facebook.com/events/1457006054520303/?fref=ts

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiu ke somn ai tu sau ce dim ai tu diane
    dar dim ptr mine e cosmar decat sa ma trezesc dim mai bine ma iei la bataie =)))

    RăspundețiȘtergere
  3. pai atunci,ar trebui sa fii trezit cu bataie direct!esti cumva zodie de apa sau foc?

    RăspundețiȘtergere
  4. da sunt zodia pesti 5.03.1990
    serios am o problema dim...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se poate sa fie o slabiciune a organis.lipsa unor vitamine importante(apatie,oboseala,nev.de odihna ),fumatul ,daca fumezi poate creea neplaceri cu sculatul greu dim!un corp sanatos ,in afara de lene nu ar trebui sa aiba probl.asta!ai o probl.poate fiziologica,poate medicala!din aceste 2zodii,am pacienti care au probl.de natura asta,de asta am intrebat!reflexoterapia sau masajul medical,te ajuta la asta!

      Ștergere
  5. Si ceasul nostru biologic de unde stie cat este ceasul ?

    RăspundețiȘtergere
  6. ne trezim inainte de a suna tel.pt.ca avem setat in creer,ora la care ne trezim zilnic!cu trezitul greu,aici in afara lenei,exista probleme de alta natura(medicale,probl.ale sistemului nervos-neurovegetativ,anumite dependente-sedative,droguri de orice fel chiar si tutun,carenta de vit.si minerale sau diverse boli de care stii sau nu)!persoanele reumatice,cu probl.avansate,de natura asta,au probleme cu trezitul dim!asa ca ROBERT,alege si vz.cam ce problema ai tu!se spune iar ca cei nascuti in ian.si feb.e posibil sa intampine astfel de probleme!nu ne place iarna,vrem soare,energie,sanatate,dar din pacate pt.capric.varsat.si pesti cam innoata in frig,umezeala,vreme,,inchisa,,dar asta e asa la modul general!WAKE-AP devreme!va pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. hei,robert cum stai cu trezitul dim?cam care crezi tu,ca e problema?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.