Alfa: Origine, simbol si semnificatie

Alfa este prima litera a alfabetului grecesc (Άλφα / Álpha, cu majuscula A, si litera minuscula α), avandu-si originea in litera feniciana Alef / Aleph, reprezentata grafic sub forma unui unghi strabatut de o linie verticala si avand semnificatia de "bou/bivol."
Litera alfa
Alfa: Origine, simbol si semnificatie
La randul lor, fenicienii au preluat si stilizat litera Alef dintr-un semn pictografic proto-sinaitic derivat la randul sau dintr-o hieroglifa egipteana infatisand un bou. In imaginea alatura, poti vedea cum a evoluat imaginea boului intr-o litera, de-a lungul timpului, de la egipteni si pana la romani.

Este interesant felul cum s-a format cuvantul alfabet. Literei grecesti alfa i s-a adaugat semiticul "beth", avand intelesul de "casa." De aici a rezultat semnificatia etimologica putin cunoscuta a alfabetului de "casa a boului," ce poate fi interpretata si drept "casa literei A/casa primei litere," sau, generalizand, "casa literelor."

Conform "Etyomologicum Magnum" , alfa provine etimologic din grecescul "alpho" , un verb cu semnificatia "a inventa." Din aceasta perspectiva, alfa poate avea intelesul de "prima litera inventata." Termenii  grecesti cei mai apropiati de "alpha" sunt verbul "alphano" (a aduce castig /venit / profit) sau substantivul "alphe" ( profit, castig, beneficiu).

In a sa opera "Moralia," Plutarh descrie o discutie despre motivul pentru care alfa a ajuns sa fie cea dintai litera din alfabet. Se spunea ca fenicienii o asezasera in prima pozitie intrucat boul reprezentat de aceasta constituia pentru ei nici al doua, nici a a treia, ci prima dintre toate necesitatile. Plutarh il citeaza in conversatie pe Lamprias, bunicul sau, care era de parere ca cel dintai sunet articulat era alfa pentru ca era foarte simplu si comun, aerul care iesea din gura la pronuntia acestuia nu necesita nici o miscare a limbii, fiind, din acest motiv, primul sunet scos de copii.
De asemeni, potrivit lui Plutarh, in ordinea naturala a asocierii vocalelor cu corpurile ceresti, alfa era conectata cu luna. Probabil ca nu intamplator, in simbolismul religios egiptean si cel sumerian, din cauza formei acesteia in crestere, boul era asociat tot cu luna.

Atat ca simbol, cat si ca termen, alfa se refera la un inceput, la prima sau cea mai semnificativa aparitie a unui lucru, fenomen, a unei fiinte / fiintari. In Apocalipsa 1:8, se spune:  "Eu sunt Alfa si Omega, zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era si Cel ce vine, Atottiitorul." De aici provin expresiile aflate in DEX: "de la alfa la omega" = de la inceput pana la sfarsit; "(A fi) alfa si omega" = (a fi) inceputul si sfarsitul, "(a fi) atotcunoscator", "(a fi) factorul esential."

Ca si adjectiv, alfa denumeste cea mai inalta pozitie a unui animal intr-o ierarhie a puterii mascul / femela alfa), sau cea mai dominanta, puternica, indrazneata persoana dintr-un grup de oameni.

Aceasta litera este regasita in undele cerebrale alfa, insa reprezinta si diferite concepte din fizica si chimie, inclusiv radiatia alfa, particulele alfa, carbonul alfa, coeficientul de dilatare termica. Totodata, acest simbol este frecvent folosit in algebra si geometrie. In astronomie, alfa desemneaza cea mai stralucitoare stea ori steaua principala dintr-o constelatie. In acelasi timp, litera alfa este utilizata pentru a numi un stadiu de testare timpurie a unui produs de software sau hardware ("versiune alfa").


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Femeia alfa - O prada sau un pradator?

Alfabetul ebraic - Simboluri si semnificatii

Masculul Alfa
Alfa: Origine, simbol si semnificatie Alfa: Origine, simbol si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 19, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.