Babadook, cel bun film horror din 2014

Jennifer Kent, regizorul peliculei Babadook a declarat ca aceasta "nu este un film horror sau, daca este, e unul bun." Intr-o vreme in care "horror-ul a devenit sinonim cu o porcarie," asa cum crede (pe buna dreptate) Kent, decizia sa de a se distanta de cliseele acestui gen si a-i gasi o noua abordare cinematografica a dus la o reusita de zile mari. Filmul Babadook este captivant, cutremurator si, nu in ultimul rand inspaimantator! A fost apreciat, de altfel, si de William Friedkin, regizorul premiat cu Oscar pentru "Exorcistul," care a declarat ca este cel mai terifiant film pe care l-a vazut vreodata.

Posterul filmului Babadook
Posterul filmului Babadook
Intr-adevar, Babadok nu ne aduce in prim plan vreun zombie de duzina, vreo fantoma de doi lei sau vreun monstru ridicol. Filmul ne-o infatiseaza pe vaduva Amelia (Essie Davis) care se straduieste sa faca fata baiatului ei de sase ani Samuel (Noah Wiseman), terorizat de monstri imaginari. O ciudata carte pentru copii, pe nume "Mr. Babadook," il face pe Samuel sa cada prada unei fantezii si mai inspaimantatoare. Treptat, Ameia incepe sa ii impartaseasca frica, ajungand sa creada ca monstrul Babadook ii persecuta familia.

O tactica eficienta filmelor horror este sa porneasca de la o situatie obisnuita, din viata de zi cu zi, ce se transforma gradual intr-un cosmar. Astfel, la inceputul filmului, regizorul australian Jennifer Kent ne face sa credem ca avem de a face cu un copil precum altii, obsedat de monstri sau de "Omul negru," care, din aceasta cauza, tulbura viata parintilor sai si propria sa existenta.

Micutul actor Noah Wiserman este o adevarata forta a naturii, interpretand unul din cei mai vulnerabili si mai iritanti copiii intalniti vreodata, care nu o lasa pe mama sa sa se odihneasca noaptea, facand o criza de tipete inimaginabila in masina condusa de Amelia, si dand de necaz la scoala din pricina faptului ca isi aducea acolo armele confectionate special pentru lupta impotriva monstrilor. Trebuie precizat ca sotul Ameliei murise intr-un accident de masina in timp ce o ducea pe aceasta, gravida, la spital, pentru a da nastere fiului lor, Samuel.

Prezenta crescanda a lui Babadook in casa Ameliei si a fiului sau se face simtita nu numai in exterior, ci si in interiorul mamei ce ajunge sa fie posedata de mostru, dar care, gratie dragostei baiatului ei, reuseste sa il infranga si sa il alunge din sufletul ei pe Babadook. Maiestria regizorala se simte pas cu pas, in crearea unei atmosfere din ce in ce mai incarcate, astfel incat, atunci cand monstrul isi face, in cele din urma aparitia, tindem sa rasuflam usurati!

Pentru a intra cu adevarat in atmsfera filmului, imagineaza-ti ca ajungi sa-i citesti copilului sau nepotului tau dintr-o carte pe care nu ai mai rasfoit-o pana atunci cuvintele (vezi si clipul video de mai jos):

"If it’s in a word, or it’s in a look
You can’t get rid of the Babadook.
A rumbling sound then 3 sharp knocks
Ba-BA-DOOK! DOOK! DOOK!
That's when you'll know that he's around.
You'll see him if you look.
This is what he wears on top,
 He's funny, don't you think?
See him in your room at night,
And you won't sleep a wink.
I'll soon take off my funny disguise,
 (Take heed of what you've read)...
And once you see what's underneath,
YOU'RE GOING TO WISH YOU WERE DEAD."


In traducerea in limba romana, textul cartii despre Babadook ar suna cam asa:

"De e intr-o vorba ori o privire, nu-i truc,
Nu mai poti sa scapi de Babaduc.
O bubuiala, apoi trei ciocaneli ca-n uluc,
Ba-ba-ba-duc! Duc! Duc!
Atuncea vei sti ca te pandeste prin preajma.
Il vei zari de vrei si vei ramane nauc.
Astfel de haine poarta el,
E nostim, nu-i asa, sau e slut?
De-l vezi in camera ta intr-o noapte,
Nu vei putea sa mai dormi un minut.
Curand, imi voi da jos nostima deghizare,
(Atentie la ce-ti spun, fa un efort)...
Si-atunci cand vei zari ce-i dedesupt,
AI SA-TI DORESTI SA FII MORT."


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Serialul Penny Dreadful sezonul 2 - Trailer

Copilului diavolului ataca! - O farsa video anticipand filmul "Devil's Due"

Halloween intr-o casa bantuita - Video horror
Babadook, cel bun film horror din 2014 Babadook, cel bun film horror din 2014 Reviewed by Diana Popescu on decembrie 30, 2014 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Am un monstru in pantaloni si ma gandeam sa-i pun numele Babadook. Ce credeti?

    RăspundețiȘtergere
  2. Phidas, eleganta gandurilor tale lasa de dorit. Inceputul de an nu a fost foarte prietenos cu fragilitatea ta emotionala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Phidas, am fost mai mult decat tentata sa-ti sterg comentariul nesimtit, dar ceea ce ti-a aspuns anonimul mai de sus m-a determinat sa ti-l pastrez.

      Ștergere
  3. Phidas,felicitări,ai făcut o glumă așa de inteligenta!Mor de râs.Vorba aia,dacă tăceai,filozof rămâneai

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.