Vremea innorata ne ajuta sa gandim mai clar

La fel precum melancolia, vremea inchisa a sufletului, ne impulsioneaza efluviile creatoare, la fel vremea innorata de afara tinde sa ne faca sa gandim mai clar, mai realist, mai pragmatic. Profesorul Adam Alter, care studiaza economia coportamentala, marketingul si psihologia luarii deciziilor, a declarat fara nici nici un fel de menajamente ca vremea insorita ne aiureste mintea si ne imboldeste spre riscuri si actiuni nesabuite.

Vreme innorata
Pentru a-si argumenta afirmatia, Adam Alter a citat rezultatele unui inedit studiu psihologic din Sydney. Cercetatorii australieni au ajuns la concluzia ca, in loc sa ne invigoreze mintea, vremea frumoasa ne "intuneca" functia cognitiva. In studiul lor, constand aparent dintr-un simplu test de memorie aplicat unor cumparatori la iesirea dintr-un mic magazin, oamenii de stiinta au amplasat pe tejgheaua de langa casa de marcat 10 jucarioare (diferite jucarii de plastic, masinute, si o pusculita porcusor) si le-au cerut oamenilor sa le identifice dintr-o lista cuprinzand 20 de obiecte. Experimentul a fost reluat vreme de mai multe zile, la diferite ore, timp de doua luni.

Rezultatul studiului: cumparatorii au fost capabili sa recunoasca de 3 ori mai multe obiecte in zilele innorate fata de cele insorite! Potrivit teoriei cercetatorilor, vremea rea ne strica buna dispozitie si ne determina sa privim in noi insine, sa gandim mai profund si mai clar. Profesorul Alter explica: " Fiintele umane sunt predispuse biologic sa evite tristetea, iar ele reactioneaza la starile de proasta dispozitie cautand oportunitati de a si le ameliora si a se proteja cu vigilenta de orice este in stare sa ii intristeze. In contrast, fericirea ne transmite in creier un semnal prin care ni se spune ca totul este bine, ca mediul inconjurator nu cuprinde nici o amenintare iminenta, si, din aceasta cauza, nu mai apare nevoia unei gandiri adanci si prudente."

Aceste stari mentale contrastante sunt motivul pentru care cumparatorii isi amintesc mai distinct cele zece jucarioare de pe tejghea in zilele ploioase. Vremea innorata ne induce o dispozitie in general negativa, pe care cumparatorii au incercat subconstient sa o invinga adunand mai multe informatii vizuale din mediul lor inconjurator, in scopul de a-si preschimba proasta dispozitie intr-una mai fericita. Pana la urma, starile noastre de dispozitie reprezinta adevarate instrumente de masurare care ne atrag atentia, la un moment dat, ca ceva din jurul nostru trebuie sa fie pus la punct. Cand suntem pusi in fata unor bariere emotionale majore - o mare ingrijorare, o ranire insotita de dureri groaznice, o manie oarba - semaforul nostru emotional trece pe lumina rosie si ne imboldeste sa actionam. In cea mai mare parte a timpului, navigam insa pe o mare linistita din punct de vedere emotional, permitandu-ne sa trecem cu vederea multe din lucrurile din preajma noastra, inclusiv niste mici jucarii asezate pe tejgheaua unui magazin.

Nu trebuie, desigur, neglijat nici faptul ca oamenii de stiinta au demonstrat, de asemeni, efectele devastatoare produse de o lumina naturala insuficienta asupra ceasurilor noastre interne, ce joaca un rol crucial in facultatile noastre cognitive si emotionale. Poate ca acest lucru nu face decat sa ne reaminteasca ca nimic din viata nu este intru totul frumos sau urat, rau ori bine, si ca extremele se regasesc adeseori in tot ceea ce facem sau traim.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Superstitii despre ploaie

Ploaia in citate, aforisme, maxime

Efectele vremii asupra sentimentelor noastre
Vremea innorata ne ajuta sa gandim mai clar Vremea innorata ne ajuta sa gandim mai clar Reviewed by Diana Popescu on decembrie 16, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.