Top 10 colegi răi de serviciu

Poţi să-ţi alegi prietenii, dar nu şi familia, poţi să-ţi alegi (uneori) un job, dar nu şi oamenii cu care lucrezi. Printre cei mai răi colegi de serviciu se remarcă: Vorbăreţul, Colegul supradedicat, Ratatul, Nonconformistul, Pilosul, Bârfitorul, Parvenitul, Pupincuristul, Mimul şi Informatorul.

Top 10 colegi răi de serviciu
În rândurile de mai jos am schiţat ce anume îi caracterizează şi care sunt cele mai indicate căi de a te feri de acţiunile lor nocive, de comportametul lor sâcâitor sau obstructiv. Ordinea în care i-am prezentat nu este un clasament, aşa că te invit să ne spui care sunt, după părerea ta, cei mai răi! În acest fel, am putea ajunge la un top cât mai reprezentativ.

Vorbăreţul 

Această persoană nu îşi dă seama, pur şi simplu, că atunci când îi adresezi o întrebare de complezenţă, ceva de genul "ce mai faci?" nu eşti dispus să-i asculţi în amănunt biografia şi toate problemele personale. Îţi iroseşte timpul şi îţi pune la încercare nervii cu o polologhie interminabilă despre lucruri de care nu-ţi pasă nici cât negru de sub unghie. În mod frecvent, te loveşte sub centură prin gândirea sa negativă şi printr-o autocompătimire adusă la extrem. Ori de câte ori încearcă să te abordeze, dă-i impresia că eşti ocupat până peste cap sau aranjează din timp cu un alt coleg să te cheme la telefon de îndată ce Vorbăreţul încearcă să-şi facă mendrele cu tine.

Colegul supradedicat

Deşi, aparent, nu este nimic rău ca cineva să-ţi pună sare pe coadă şi să-ţi stârnească spiritul competitiv, este al naibii de greu să lucrezi cu un om gata oricând să meargă până în pânzele albe pentru a dovedi că nu eşti la fel capabil ca şi el. Ţine cu tot dinandinsul să te pună într-o lumină proastă şi, mai mult decât atât, din cauza lui poţi fi nevoit să faci degeaba ore suplimentare, deşi el nu străluceşte nicidecum prin eficienţă. Pentru a te pune la adăpost de tendinţele sale păguboase, străduieşte-te să nu te ocupi de acelaşi sarcini ca şi el, să nu ai vreo lucrare comună cu el, şi convinge-ţi şeful să ţină cont de rezultate concrete şi nu de orele şi eforturile consumate pentru un proiect anume.

Ratatul 

Este oaia neagră de la serviciu, colegul care mereu nu se poate împiedica să nu-şi dea cu stângul în dreptul, şi să se situeze pe primul loc pe lista eventualelor concedieri. Compătimirea îţi dă ghes să-i dai o mână de ajutor, dar nu ai cum să-ţi neglijezi propria muncă pentru a-i fi tot timpul alături şi a-i îndrepta gafele. Din păcate, este nevoie să fii cumva cinic, şi să-ţi pui interesele personale pe primul loc.

Nonconformistul

Îţi este simpatic întrucât destramă monotonia de la serviciu şi încalcă din principiu toate regulile, însă poate avea o influenţă de rău augur asupra ta. Nu are nici o problemă să vină puţin cherchelit la muncă şi le răspunde cu impertinenţă şefilor atunci când i se fac observaţii. Este "greieraşul" consacrat, şi nu se sfieşte să arate asta luând peste picior "albinuţele" care îşi dau silinţa să facă faţă responsabilităţilor lor. Cu toate acestea, pare să fie acceptat de superiori şi să-şi facă de cap în continuare fără să fie mustrat prea tare pentru asta. Poate că abilităţile sale profesionale sunt ieşite din comun, şi de aceea este tolerat, poate că farmecul său îi deschide toate uşile, sau poate că face din următoarea categorie, Pilosul. Nu îi refuza prietenia, dar păstrează o oarecare distanţă faţă de el, având în vedere că nu ai cum să-i împărtăşeşti stilul.

Pilosul 

Desigur, ştii că dacă nu ar fi taică-său ori unchiu-său, ar face sluj înaintea ta pentru a-ţi cerşi îndrumarea şi nu te-ar întreba cu nonşalanţă, "Colega, poţi să-mi termini tu lucrarea asta?" Pe de altă parte, eşti conştient că pilele sale îi permit să urce pe scara ierarhică profesională mai rapid decât colegi de-ai voştri mai performanţi. Pilosul nu trebuie să te demobilizeze! Poţi să-ţi spui că fiecare are norocul sau, iar că al tău este să fii mai competent decât el. Probabil că, în cele din urmă, acesta o va atât de tare în bară încât relaţiile sale nu vor mai avea cum să-l scoată la liman!

Bârfitorul

Deşi se spune că numai femeile sunt înclinate să se ocupe cu aşa ceva, bârfa de la serviciu este adeseori apanajul bărbaţilor. Chiar dacă te cobori să-ţi placă lucrurile răutăcioase puse pe seama unui coleg sau altul, nu trece cu vederea că, în absenţa ta, aproape sigur devii protagonistul principal al telenovelelor Bârfitorului. În plus, dacă te apropii prea mult de el, rişti să fii împroşcat şi mai tare de noroiul vorbelor sale! Trebuie să fii în relaţii bune cu Bârfitorul, dar nu foarte bune. Foloseşte-l ca să-ţi răspândească nişte secrete pretinse şi alimentează-i curiozitatea cu subiecte incitante, dar mărunte. Nu îi mărturisi niciodată năzuinţele tale tainice şi ceea ce este cu adevărat important pentru tine.

Parvenitul 

Un astfel de coleg este înzestrat cu o combinaţie rară de abilităţi, graţie cărora avansează mai repede decât tine. Competenţa lui se împleteşte adeseori cu aroganţa şi, întrucât se percepe ca un viitor lider, le dă peste nas cu impertinenţă colegilor mai în vârstă. Ambiţia sa nemăsurată îl face să-şi însuşească deviza, "În dragoste, în război şi la serviciu totul este permis!" Fereşte-te pe cât posibil să îi stai în cale. Asigură-te că este conştient de valoarea ta profesională! Îţi poate fi în viitor un contact util, dar nu uita nicicând că nu are cum să-ţi fie un prieten veritabil şi că atuurile sale profesionale sunt însoţite de un caracter îndoielnic.

Pupincuristul 

Există puţine lucruri mai puţin dezgustătoare decât să-ţi vezi un coleg ridicând osanale superiorilor, mai ales celor cărora le place aşa ceva! Uneori, este posibil ca astfel de şefi să fie prea încântaţi de flatările Pupincuristului pentru a-ţi aprecia cu obiectivitate meritele, mai cu seamă dacă îţi păstrezi o atitudine sobră, ce poate echivala pentru ei cu o crasă indiferenţă faţă de calităţile lor de lideri. Acest caz este totuşi rar... La urma urmei, aproape oricui îi place să fie complimentat, dar Pupincuristul poate fi tratat în orice fel de un superior, dar nu cu respect. Vezi-ţi de treabă cu seriozitate şi ignoră-i pe cei care îşi substitue profesionalismul cu umilinţa de a fi măscărici.

Mimul

Dotat cu instinct nemaipomenit de fin, cu talentul de a detecta când este observat sau verificat de un superior, ştie să simuleze că face mai multă treabă decât orice alt coleg de-al sau. Dacă lucrează într-un birou, îşi înalţă în jur metereze de hârtii şi dosare, iar dacă are o muncă manuală, îl descoperi murdar din cap până la picioare încă de la prima oră de program. Într-o altă variantă, este omul în continuu ocupat, dar care luat la bani mărunţi, nu poate să-şi justifice timpul petrecut la serviciu. Este extrem de frustrant să ai pe cineva ca el prin preajma, dar soarta sa este pecetluită! Mai devreme sau mai târziu, se va demasca de unul singur!

Informatorul 

Unii zic că meteahna acestui tip de coleg îşi are rădăcinile în nostalgia după vremurile apuse ale comunismului! O groază de şefi sunt totuşi amatori să aibă ochi şi urechi pretutindeni, iar informatorul (sau şulfa) profită de acest lucru pentru a-şi compensa lipsa de competenţă sau chiar lenea. Fii cât se poate de vigilent nu numai când stai de vorbă cu el, ci şi atunci când discuţi cu alţii, întrucât nu poţi şti niciodată dacă nu-i ascuns sub o masă ori într-un colţ umbrit. Dacă îţi spui că vorbele tale sunt inofensive, greşeşti! Nu uita că Informatorul este frecvent un romancier ratat, şi că are îndemânarea să-ţi răstălmăcească spusele şi să te prezinte şefului drept un conspirator foarte periculos! Cu toate că traseul său profesional este mai îndelungat decât cel al Mimului, aproape nimic nu poate echivala cu dispreţul faţă de el, afişat sau nu, al celor împreună cu care lucrează!


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Felul cum mergi îţi dezvăluie personalitatea 

Ce să nu faci la un interviu pentru un job 

Agresiunea psihologică | Cum ţi se dă cu parul în suflet
Top 10 colegi răi de serviciu Top 10 colegi răi de serviciu Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 02, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.