Superstiţii despre porci

În superstiţiile, credinţele şi religiile lumii porcii sunt asociaţi cu norocul, belşugul, fericirea, dar şi cu ghinionul, teama, lăcomia, necurăţenia sau repulsia.

În creştinism, Evanghelia după Marcu (5: 1-16) face referire la un exorcism din ţinutul gadarenilor, în care Iisus a alungat o legiune de demoni dintr-un om, transferandu-i în aproape două mii de porci, pe care apoi i-a trimis să se înece în mare.

În Egiptul antic, porcii erau corelaţi cu Set, rivalul lui Horus, zeul Soarelui. Atunci când Set a căzut în dizgraţia egiptenilor, porcarilor le-a fost interzis accesul în temple. Conform lui Herodot, porcarii erau pe atunci o sectă ori o castă distinctă, şi se căsătoreau numai între ei. Egiptenii considerau că porcul era nevrednic pentru a fi jertfit altor zei decât Lunii şi lui Dionysius, astfel de sacrificii petrecându-se numai în vreme de luna plină.

Într-un ritual religios din Roma antică, numit, "Suovetaurilia," era sacrificat un taur, un berbec sau un porc.

Celţii venerau un zeu al porcilor, denumit Moccus care, sub ocupaţia romană, era identificat cu Mercur. De asemeni, în mitologia celtică, un cazan plin cu carne de porc era unul din atributele lui Dagda ( zeul-tată, soţul zeiţei Morrigan şi tatăl zeiţei Briggit).
Superstiţii  porci

În buddhism, zeitatea Marici, corelată cu lumina şi soarele şi vazută drept Mama Stelei Nordului, este adeseori înfăţişată într-un car tras de porci.

Divinitatea din voodoo-ul haitian, Ezili Dantor, veghiind asupra maternităţii, este asociată cu porcul creol de Haiti, animalul său favorit în jertfele rituale.

În legile alimentare ale iudaismului (Kashrut / Kosher), conform Leviticului 11:7, este scris, "Să nu mâncaţi porcul, care are unghia despicată şi copită despărţită, dar nu rumegă: să-l priviţi ca necurat." Interdicţia aceasta este repetată în Deuteneromul 14: 6-8, " Să mâncaţi din orice dobitoc care are copita despicată, unghia despărţită în două şi rumegă. Dar să nu mâncaţi din cele ce rumegă numai, sau care au numai copita despicata şi unghia despărţită în două. Astfel, să nu mâncaţi cămila, iepurele şi iepurele de casă, care rumegă, dar n-au copită despicata: să le priviţi ca necurate. Să nu mâncaţi porcul, care are copită despicata, dar nu rumegă: să-l priviţi ca necurat. Să nu mâncaţi din carnea lor şi să nu va atingeţi de trupurile lor moarte." O prohibiţie asemănătoare apare în Isaia 65: 2-5. Philo din Alexandria, un scriitor evreu din secolul I, considera că porcii erau animale leneşe care se hrăneau din hoituri inclusiv umane, oamenii trebuind să se abţină să se înfrupte din ei pentru a nu fi contaminaţi, infectaţi.

Şi în Islam, mâncarea cărnii de porc este un păcat. Coranul interzice acest lucru în nu mai puţine de 4 pasaje (2:173, 5:3, 6:145 şi 16:115). "Vã sunt oprite mortãciunea, sângele [scurs], carnea de porc, animalele cele asupra cãrora a fost pomenit numele altcuiva decât al lui Allah [la junghierea lor], ce a pierit înãbuşit, lovit, în urma cãderii." (Coranul 5:3).

Tăierea porcului de Ignat - Tradiţii şi obiceiuri

Carnea de porc este indezirabilă şi pentru biserica adventistă de ziua a şaptea. Cei mai mulţi creştini cred că este permisă ca hrană conform învăţăturilor din Noul Testament. În catolicism şi ortodoxismul oriental, porcii sunt asociaţi cu Sfântul Antonie cel Mare, cunoscut şi ca patron al acestor animale.

Porcii fătaţi în luna octombrie trebuie să fie înfometaţi şi să piară (superstiţie din Luxemburg).

În mitologia nordică, "ţeposul de aur" sau "coama de aur" era un porc de aur al zeului Freyr. Blana lui aurită se spunea că umplea cu lumina cerul, copacii şi marea."

Pentru hinduşi, un porc oferit drept ofrandă zeilor din care se mănâncă aduce ghinion şi sărăcie lucie celui care se încumetă să facă asta.

Credinţa din Germania de astăzi potrivit căreia porcul este un animal cu noroc provine probabil din superstiţia teutonilor că acesta era una din creaturile cele mai valoroase ale lui Dumnezeu. Totodată, aceştia obişnuiau să sacrifice porci pentru a se bucura de noroc, dar şi pentru a încuraja fertilitatea femeilor. Această credinţă din urmă îşi poate avea originea în mitologia din Grecia antică, potrivit căreia Zeus se hrănea cu laptele unor scroafe. În prezent, în Germania se păstrează tradiţia de a dărui porcuşori norocoşi din marţipan, îndeosebi cu ocazia celebrării Anului Nou.

În China şi Coreea, porcul este conectat cu norocul, prosperitatea şi fericirea. De altfel, el este una din cele 12 zodii din astrologia chinezească, una considerată a fi de bun augur în afaceri, mai cu seamă în cele de familie.

Oricum, în unele superstiţii occidentale este cu ghionion să pronunţi cuvântul "porc" atunci când pescuieşti sau navighezi pe mare, deoarece acest animal are copita despicata la fel că şi diavolul. Un marinar din Marea Britanie care întâlnea în drumul către nava sa un porc era în stare să se întoarcă acasă şi să nu mai plece într-un voiaj pe ape din cauza temerii că se putea îneca.

Pe de altă parte, exista credinţa că dacă un porc tăia calea unor miri, acesta era un semn bun!

Dacă iei de la cineva un porc fără să-l plăteşti, acesta va guiţa fioros până când dai banii pentru el!

În anii 1880, În New York, s-a înfiripat tradiţia de a se face cadou între membrii familiei, cu prilejul Crăciunului, acadele în formă de porc cu aromă de mentă, în speranţa că acestea vor asigura prosperitate, bunăstare în noul an!

Care e diferenţa dintre găină şi porc? | Poveste cu tâlc

Porcii care se încăpăţânează să sape pământul prea adânc pot fi împiedicaţi să mai facă asta punându-le un inel în rât!

Conform unor vechi superstiţii europene, se spune că porcul se înspăimântă când i se pune o oglindă în faţă ori că, pentru a scăpa de negi, trebuie să îi freci cu un măr decojit şi să-l dai apoi de mâncare unui porc!

Credinţa că un porc cu paie în gură anunţă vreme rea, furtună sau ploaie este răspândită nu numai în folclorul românesc, ci în cel irlandez!

Când un porc nu încetează să guiţe foarte tare, se presupune că va veni o furtună sau un vânt foarte puternic.

Într-o superstiţie turcească, nu este bine să-i spui unui om că este un "porc" fiindcă poţi fi lipsit din această pricină de poftă de mâncare timp de patruzeci de zile.

Surse principale: 
Richard Webster - The Encyclopedia of Superstitions 
Cora Linn Daniels,C. M. Stevans - Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences 
Wikipedia
Superstiţii despre porci Superstiţii despre porci Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 28, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.