Ţânţarii între superstiţii şi realitate

Sunt atâta de iritată, chiar terorizată de ţânţari, mai ales când mă duc în deltă, încât nu m-am putut împiedică să studiez îndeaproape superstiţiile legate de ei, dar şi realitatea lor, fapte concrete despre aceste gângănii sâcâitoare.

Din cauza înţepăturilor şi bâzâitului lor, pot constitui un simbol al dificultăţilor minore din vieţile noastre, al situaţiilor deranjante care ne macină nervii fără încetare. Pielea pe care ne-o atacă reprezintă prima noastră protecţie, de suprafaţă, cea dintâi redută de apărare faţă de adversităţile exterioare.
Superstitii tantari

Numai ţânţarii femelă ne pişcă, pentru a extrage din sângele nostru proteinele necesare progeniturilor lor. Din acest punct de vedere, sunt asociaţi cu simbolismul continuării, menţinerii ciclului vieţii. Vampirismul "ţânţăroiacelor" evocă totodată sentimentul matern care poate fi împins până spre ferocitate în cazuri extreme. Nu trebuie să fie neglijat faptul că în intervalul a 24 de ore după o înţepătură, tantarul femelă îşi

depune ouăle şi apoi moare! Acest lucru poate să ne dea o lecţie despre autosacrificiul matern.

Fluturele în simboluri, legende şi superstiţii

Ca şi simbol, ţânţarii ne îndrumă către spre o transformare interioară şi exterioară, către focalizarea energiei înspre noi înşine, investigarea atentă a lumii înconjurătoare, observarea cu acuitate, prin toate simţurile, a ceea ce se petrece în jurul nostru.

Superstiţii despre ţânţari 


Când un ţânţar este prins într-o plasă de păianjen, se zice că o navă de pe mare este în pericol să naufragieze.

Dacă un ţânţar îţi aterizează pe piele, încordează-ţi muşchii şi opreşte-ţi respiraţia pentru că, în acest fel, nu va mai putea să-şi ia zborul şi vei avea şansa să-l omori cu o lovitură de palmă.

Potrivit indienilor Kootenay din Canada, ţânţarii ar fi apărut pe lume pe malurile răului Fraser, unde îşi ducea traiul o femeie bătrână, rea, ce răpea copii pentru a-i mânca, purtându-i într-un coş împletit de şerpi de apă. Într-o zi a prins mai mulţi copii pe care i-a ascuns în coşul său într-un tufiş. Prichindeii au văzut-o apoi cum săpa o groapă şi înfierbânta în ea cu foc pietre, aşa cum obişnuiau indienii să-şi inceapă pregatirile pentru gătit, şi au plănuit ce să facă pentru a scăpa cu viaţă. Din când în când, cotoroanţa scotea copilaşii din coş, îi punea să danseze prin iarbă în jurul ei, şi încerca să le lipească ochii astfel încât să nu-i poată deschide. Cei mici au profitat de această oportunitate, au împins-o în flăcările aprinse de ea şi au lăsat-o să ardă până s-a făcut scrum. Spiritul său rău a supravieţuit însă, s-a înălţat din cenuşă şi s-a preschimbat într-o droaie de ţânţari.

Dacă mănânci legume verzi în Joia Mare sau îţi face o saltea de pat din fânul proaspăt recoltat nu vei mai fi pişcat de ţânţari un an întreg!

Cum sunt în realitate ţânţarii 


Sunt printre cele mai periculoase insecte. Poartă şi transmit tot felul de boli precum febra denga, malaria, encefalita, febra galbenă, virusul Nilului de vest.

Nu sunt capabili să transmită SIDA întrucât, de fapt, o " îngurgitează" împreună cu sângele.

Nu suportă Citronella, pentru că această plantă le irită picioarele.

Sunt atraşi într-o mai mare măsură de persoanele blonde decât de cele brunete, mai mult de copii decât de adulţi.

Dacă femelele se hrănesc cu sânge, masculii se înfruptă cu nectar.

Gărgăriţa în simboluri, legende, superstiţii

Există un semnal chimic care le indică ţânţarilor când sunt sătui şi să se oprească din hrănit. În decursul unor teste de laborator, acest semnal a fost anulat, ceea ce a determinat aceste insecte să se hrănească până când au plesnit, au "explodat."

Autoproclamata capitală a ţânţarilor este localitatea canadiană Komarno, Manitoba.

Ţânţarii dau din aripi de 300-600 de ori pe secundă!

Zboară cu o viteză de numai 1,6-2,4 kilometri pe oră, una foarte lentă pentru insectele zburătoare.

Ţânţarii au o durată de viaţă de 5-6 luni.

Sunt capabili să detecteze cu uşurinţă dioxidul de carbon, se pare chiar de la o distanţă de 23 de metri.

Pentru a se înmulţi au nevoie de apă, în care îşi depun ouăle.

"Dacă te crezi prea neînsemnat pentru a atrage atenţia cuiva, încearcă să petreci o noapte împreună cu un ţânţar." 
Dalai Lama 

Surse: 
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World 
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need 
- Vincent H. Resh, Ring T. Cardé: Encyclopedia of Insects 

De ce te muşcă ţânţarii ? | Cum ne apărăm de ţânţari?
Ţânţarii între superstiţii şi realitate Ţânţarii între superstiţii şi realitate Reviewed by Diana Popescu on iulie 07, 2017 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Avand in vedere ca provoata pagube insemnate in Africa, e clar ca sunt mici criminali.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred în superstitii, mai ales in cele cu tantari. Cert este ca sunt niste insecte care nu isi au o utilitate anume ...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.