Stephen Hawking: Citate, maxime, aforisme

Am ales astăzi să va prezint aceste citate, maxime, aforisme, cugetări, fiindcă aparţin unei personalităţi remarcabile a vremii noastre. Viaţa lui Stephen Hawking iese din comun prin mai multe feluri. În primul rând, întrucât este un fizician strălucit şi a făcut descoperiri cruciale despre cosmos, găurile negre şi alte aspecte neexplorate ale universului în care trăim. În al doilea rând, deoarece a supravieţuit, a rezistat bolii de neuron motor (ALS) ce i-a fost diagnosticată la vârsta de 21 de ani. I s-a spus atunci că mai avea câţiva ani de trăit, şi în prezent, la peste 70 de ani, este încă în viaţă şi la fel de activ ca întotdeauna. A fost imobilizat de când avea douăzeci de ani şi ceva, şi apoi şi-a pierdut capacitatea de a vorbi, astfel încât acum poate să vorbească numai prin intermediul unui sintetizator computerizat.

Iată, aşadar, câteva din cele mai semnificative gânduri, citate, maxime, aforisme, cugetări ale lui Stephen Hawking:

Aminteşte-ţi să te uiţi spre stele şi nu în jos, către picioarele tale. Încearcă să înţelegi ceea ce vezi şi întreabă-te ce face universul să existe. Fii curios! Şi, oricât de rea ţi se pare că este viaţa, întotdeauna, există mereu ceva ce poţi face pentru a reuşi să-ţi depăşeşti dificultăţile. Tot ce contează este doar să nu te dai bătut.
Citate Stephen Hawking

Oamenii tăcuţi au cele mai zgomotoase minţi.

O caracteristică a oamenilor deştepţi este că par să fie nebuni pentru cei proşti.

Inteligenţa este abilitatea de adaptare la schimbare.

Cred în cea mai simplă explicaţie, aceea că Dumnezeu nu există. Nimeni nu a creat universul şi nimeni nu ne influenţează soarta. Acest lucru mă conduce la revelaţia profundă că probabil nu există nici rai, nici viaţă de apoi. Avem numai această viaţă pentru a aprecia măreţia arhitecturii universului şi, pentru asta, sunt extrem de recunoscător.

A face o treabă bună de prima oară asigură treaba făcută. A face o treaba greşită de 14 ori la rând îţi asigură securitatea locului de muncă.

Am observat oameni care pretind că totul este predestinat şi că nu putem face nimic pentru a schimba ceva din destinul nostru. Uită-te în stânga şi în dreapta, înainte ca ei să traverseze o stradă!

Aşadar, când oamenii mă întreabă dacă Dumnezeu a creat universul le răspund că însăşi întrebarea lor nu are sens. Timpul nu a existat inainte de Big Bang, aşa că Dumnezeu nu a avut la dispoziţie timp pentru a plămădi universul. Este ca şi cum ai întreba cum să ajungi la marginea pământului; pământul este însă o sferă care nu are cum să aibă o margine...

Cele mai importante realizări ale omenirii au apărut prin luarea lor în discuţie, iar cele mai mari eşecuri prin ignorarea lor.

Citate de şi despre Lao Tzu

Este în regulă să faci greşeli; orice om nu este perfect întrucât, dacă ar există perfecţiunea, noi nu am mai exista.

Oamenii nu au timp pentru tine atunci când eşti mânios şi te plângi de orice.

Este logic să te întrebi cine sau ce a creat universul, dar dacă răspunsul este Dumnezeu, atunci întrebarea pusă nu te poate îndrepta decât către alta, adică cine l-a creat pe Dumnezeu.

Este foarte important pentru tineri să-şi mentină simţământul de explorare şi să continue să se întrebe "de ce."

Rasa umană nu este decât spuma chimică de pe o planetă de dimensiuni modeste, orbitand în jurul unei stele medii, în suburbia uneia dintre cele 100 de miliarde de galaxii. Suntem atât de neînsemnaţi încât nu cred că universul există pentru beneficiul nostru.. Ar fi ca şi cum aş spune că pentru ca tu să dispari, nu este nevoie decât ca eu să-mi închid ochii.

Nu cred că rasă umană va supravieţui în următoarea mie de ani decât dacă nu se va răspândi în univers. Există prea multe accidente care pot distruge viaţa pe o singură planetă. Sunt însă optimist! Vom ajunge la stele!

Nu suntem decât custozii temporari ai particulelor din care suntem alcătuiţi. Ele vor pleca să-şi găsească viiitorul în universul enorm care le-a creat.

Milioane de ani, oamenii au trăit numai ca animalele. Apoi, s-a intamplat ceva care a eliberat puterea noastră de imaginaţie. Am învăţat să vorbim şi să ascultăm.

Încă din zorii civilizaţiei, oamenii nu au fost satisfăcuţi să vadă evenimentele ca inexplicabile şi neconectate între ele. Ei au năzuit să înţeleagă substratul ordinii din lume. Astăzi continuă să aspire să îşi dea seama de ce suntem aici şi de unde venim. Dorinţa cea mai arzătoare a umanităţii penru cunoaştere este o justificare de a ne continua căutarea.

Partea proastă a celebrităţii mele este că nu pot merge nicăieri în lume fără să fiu recunoscut. Nu este îndeajuns că port ochelari de soare şi o perucă? Că numai scaunul cu rotile îmi permite mobilitatea.

Agresivitatea, viciul cel mai mare al omenirii, va distruge civilizaţia.

Sfatul meu pentru alţi oameni cu dizabilităţi este să se concentreze pe lucrurile pe care dezabilitatea lor nu îi împiedică să le facă şi să nu regrete lucrurile care interferează cu acestea. Nu va permiteţi să fiţi să fiţi dezabilitaţi în spirit, la fel ca şi din punct de vedere fizic.

Nu este bine să te enervezi când te blochezi. Ceea ce fac eu este să continui să mă gândesc la o problemă, dar să lucrez la altceva. Uneori, trec ani până să găseşti o soluţie. În cazul pierderii de informaţie şi a găurilor negre mi-au trebuit 29 de ani.

Suntem cu toţii diferiţi, dar împărtăşim acelaşi spirit uman. Poate că este în natura umană să ne adaptăm şi să supravieţuim.
Stephen Hawking: Citate, maxime, aforisme

Dacă aş opta să fiu un supraerou, l-aş alege pe Superman. El este tot ceea ce nu sunt eu.

Sunt doar un copil care nu a crescut niciodată. Continui să-mi pun aceste întrebări, "cum" şi "de ce." Uneori, le găsesc răspunsul.

Am trăit cu perspectiva unei morţi apropiate în ultimii 49 de ani. Nu-mi este frică de moarte dar nu sunt grăbit să mor. Trebuie să fac atâtea lucruri pe care mi le doresc mai întâi!

Am pierdut o grămadă de timp enervându-mă cu privire la dezabilitatea mea. Oamenii trebuie să continue să înainteze în viaţă, iar eu nu m-am descurcat rău.

Suntem în pericol să ne distrugem noi înşine din cauza lăcomiei şi stupidităţii. Nu putem să ne mai uităm, pur şi simplu, la noi înşine pe o planetă mică, tot mai poluată şi mai suprapopulată.

A-mi menţine o minte activă a fost vital pentru supravieţuirea mea, la fel ca şi a-mi menţine simţul umorului.

Am atâtea lucruri pe care vreau să le fac. Urăsc să irosesc timpul.

Dalai Lama: Citate, aforisme, maxime
Stephen Hawking: Citate, maxime, aforisme Stephen Hawking: Citate, maxime, aforisme Reviewed by Diana Popescu on octombrie 07, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.