Superstiții despre mușețel

În superstițiile europene floarea de mușețel este asociată cu soarele și apa, și era utilizată în ritualuri magice pentru bani, dragoste, liniște, pace interioară, somn și purificare.

Potrivit lui Galen, cel din urmă mare medic al antichității, egiptenii aveau un atât de mare respect pentru mușețel încât ii închinau florile zeităților lor. De asemeni, erau convinși că această plantă era un remediu excelent contra febrei. Romanii considerau că avea proprietatea să vindece mușcăturile de șarpe.

Chamomilla, una din denumirea latinească a mușețelului, se spune că derivă din grecescul "Chamaimelon",  însemnând "mărului pământului", datorat faptului că florile sale emană un miros de măr. Numele românesc de mușețel provine din cuvântul "mușat", unul având în dialectele meglenoromân și macedoromân semnificația de "frumos". La români i se mai zice și romaniță, roman, romonel, românică, mătrice, mătricea ori morună.
Superstiții despre mușețel

În Germania, se credea că florile de mușețel (numite "heermannchen") sunt ostași care, din cauza păcatelor lor, au murit blestemați.

La italieni, florile de mușețel acoperite cu rouă din ajunul zilei Sfântului Ioan Botezătorul aveau capacitatea să pună capăt crizelor nervoase și, dacă erau arse înainte de o furtună, aveau forța de a îndepărta grindina.

Șamanii din Peru de Nord alungau spiritele rele dintr-o persoană stropind-o, dezbrăcată, cu apă cu mușețel din gura lor.

Pentru a atrage către tine o persoană pe care o iubești sau a-ți alunga din suflet furia, supărarea, răni emoționale, se recomanda să faci o baie cu apă cu mușețel. Mai mult decât atât, există credința că cei pasionați de jocurile de noroc puteau atrage șansa de partea lor dacă făceau și ei o baie sau își spălau măcar mâinile cu apă cu mușețel.

Astfel de flori puse în pernă îți asigurau un somn senin. Puse în săculeți purtați asupra ta sau arse în ritualuri magice aveau, se zice, darul de a te face să fii norocos la bani. Presărarea lor, atunci când erau uscate, în grădină sau în preajma casei, avea, se pare, potențialul să te protejeze față de vrăji și blesteme.

Florile de mușețel erau renumite și pentru capacitatea de a alunga energia negativă dintr-o casă. Se împrăștiau în acest scop în toate camerele, inclusiv pe pervazele ferestrelor. Erau apoi măturate de pe podea în direcția ușii de la intrare și aruncate afară pe acolo.

Ceaiul de mușețel era indicat lehuzelor, femeilor care abia născuseră, ca să le purifice și să le aline durerile. Același ceai era întrebuințat seara și dimineața la spălarea ochilor, ca să înlăture durerilor acestora, ori ca remediu pentru otrăvirea sângelui.

Surse:
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Richard Folkard: Plant Lore, Legends, and Lyrics Embracing the Myths, Traditions, Superstitions and Folk-Lore of the Plant Kingdom
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Andrea Malossini: Italian Superstitions

Coada șoricelului: Superstiții și sursă de sănătate
Superstiții despre mușețel Superstiții despre mușețel Reviewed by Diana Popescu on mai 27, 2018 Rating: 5

Un comentariu:

  1. am auzit ca in romania se fac afaceri prin cultivarea florilor de musetel si menta

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.