Cum este bine să treci peste un pod | Superstiții despre poduri

Întrucât este adeseori suspendat între două zone înalte sau deasupra apelor, podul a inspirat o serie de superstiții semnificative în lume. Din punct de vedere simbolic, el poate indica o tranziție sau o călătorie. Poate reprezenta stabilitatea ori, dimpotrivă, dorința de schimbare.

Din vremuri străvechi, se crede că dacă cineva îndrăznește să-și ia la revedere de la un prieten pe când se află pe un pod sau îl traversează, cei doi nu se vor mai regăsi vreodată! În același timp, nu era de bun augur să te oprești și să vorbești cu cineva sub un pod.

Această superstiție pare să fi izvorât din simbolismul podurilor de trecere de la viață la moarte.

Grecii din antichitate aveau credința că un om, un muritor, poate deveni un "stoicheion", adică un "stâlp spirit" pentru orice construcție sau pod.
Cum este bine să treci peste un pod | Superstiții despre poduri

Se  zice că poți să îți pui o dorință înainte de a trece peste un pod. Ca să ți se îndeplinească, ar trebui să ajungi la celălalt capăt al lui ținându-ți respirația și având ochii închiși!

Constructorii de poduri obișnuiau să adauge vin, o monedă ori o bucățică de fier în mortarul folosit la amplasarea pietrei de temelie a acestora, pentru a asigura stabilitate sau noroc viitorului pod.

Într-o legendă de demult, diavolul clama, înșfăca sufletul primei ființe  are trecea peste un pod nou-nouț. Din această cauza, pe un astfel de pod era mânat mai întâi un animal!

Unii oameni nu cutezau să meargă pe un pod în spatele unui sicriu ori al unui cortegiu funerar, iar alții nu pășeau pe sub unul pe care se întâmpla să treacă chiar atunci un tren. Pe de altă parte, era cu noroc să parcurgi un pod chiar în clipele când un tren mergea pe sub el!

Se pretindea că trebuie să-ți ții capul în sus în vreme ce umblai peste un pod, astfel încât acesta să nu se prăbușească.

Chiar și în prezent, în Occident, sunt oameni care claxonează atunci când intră cu mașina pe un pod, ca un semn de respect față de sufletele pierdute acolo. Ei cred că dacă nu procedează așa, vor fi bântuiți de spiritele podului!

Surse principale:
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
- Diagram Group: Superstitions
- Cora Linn Morrison Daniels, Charles McClellan Stevens: Encyclopaedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World

Podul bunătății Feng Shui | O poveste cu tâlc
Cum este bine să treci peste un pod | Superstiții despre poduri Cum este bine să treci peste un pod | Superstiții despre poduri Reviewed by Diana Popescu on august 06, 2018 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.