Casa: Simbol și semnificație

Casa este un simbol arhetipal, indicând un anume centru al lumii, un loc sacru, imaginea, reflectarea universului. În psihologia lui Jung, ceea ce se întâmplă în interiorul casei noastre are loc înlăuntrul nostru, iar în cea a lui Freud, casa este asociată cu principiul, aspectul feminin. În corespondență cu universul, acoperișul său este cerul, raiul, ferestrele sale sunt căi spre divinitate, iar corpul său este pământul. Totodată, e un simbol al înglobării, depozitării intregii înțelepciuni umane.

De obicei, casa simbolizează și reprezintă pe cei care stau în ea. Pe plan oniric, adeseori, o casă are mai multe etaje, ce personifică diferite perioade ori aspecte ale ființei celui care visează. De asemeni, poate avea mai multe "camere", unele familiare, altele necunoscute, așteptând să fie descoperite.
Simbol și semnificație casa

Într-un simbolism arhitectural, casa are semnificății deosebite nu numai în ansamblu, ci și în componentele sale. Ca și cămin, ca și "acasă", este asociată cu trupul uman și gândirea umană, așa cum au confirmat psihanaliștii. Ania Teillard (autoarea cărții "Sufletul și scrisul de mână: Un tratat despre grafologie bazat pe psihologia analitică") explica acest lucru arătând că în vise apelăm la imaginea casei pentru a descrie diverse straturi ale psihicului nostru.

Astfel, exteriorul unei case este corelat cu imaginea noastră exterioară, cu personalitatea noastră ori cu "masca" pe care o purtăm în societate. Diversele sale etaje sunt conectate cu un simboluri spațiale, verticale. Acoperișul și etajul său superior se identifică cu subconștientul nostru, cu instinctele noastre. Întrucât aici se pregătește, se transformă mâncarea, bucătăria semnifică uneori locul sau momentul unei transmutații psihice în sens alchimic. Scările sunt legături între variate planuri ale psihicului nostru.

În cartea sa, "Dincolo de cunoscut", artistul marțial vietnamez Tri Thong Dank aseamănă și el corpul omului cu o casă și părțile sale. De exemplu, spune el, structura de rezistență a casei aduce cu scheletul omenesc. Firele, cablurile sale electrice sunt aidoma nervilor și sinapselor. Țevile de apă sunt ca niște vase de sânge, artere, vene.

Casa din vise | Interpretare şi semnificaţie vise

Continuând aceste asocieri, putem vedea ventilația și aerul condiționat al unei locuințe ca sistemul respirator uman, soba sau centrală termică cu calorifele sale ca sistemul endocrin, dispozitivele de securitate ale casei ca sistemul imunitar omenesc, etc.

Simbolismul casei îl reflectă și pe cel al unui spațiu închis, protejat, asemeni pântecului matern. Casa, în special căminul, locuința percepută ca "acasă" simbolizează nostalgia locului originar, unul în care nu ne mai putem întoarce vreodată.

În lucrarea sa "Poetica spațiului", Gaston Bachelard scria, "dacă aș fi întrebat despre beneficiul principal al casei, aș zice: casa adăpostește visarea cu ochii deschiși, protejează visătorul, permite omului să viseze în pace". Totodată, Bachelard nota, "Acum îmi este clar țelul: trebuie să arăt că, în general, casa este una din puterile cele mai mari de integrare a gândurilor, amintirilor și viselor omenirii. Principiul său unificator, integrator, este visarea cu ochii deschiși. Trecutul, prezentul și viitorul dau casei diferite dinamici, care interferează frecvent, se opun câteodată unele altora, stimulându-se una pe cealaltă. În viața unui om, casa aruncă deoparte întâmplarea, neprevăzutul, iar îndrumările sale întru continuitate nu încetează nicicând. Fără ea, omul ar fi o ființă dispersată. Ea îl menține, îl susține printre furtunile cerurilor și printre cele ale vieții. Este un trup și un suflet. Este întâia lume a ființei umane."

Cartea: Simbol și semnificație
Casa: Simbol și semnificație Casa: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on aprilie 02, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.