Numărul 6: Simbol și semnificație

Numărul 6 este un simbol al stării intermediare, tranziționale și imperfecte umane, ce-și are originea în Geneza din Biblie, potrivit căreia omul a fost zămislit în a șasea zi (înainte de încheierea triumfală a Creației din cea de-a șaptea), iar această cifră ar fi fost impregnată pentru totdeauna în el. Totodată, de atunci, omului i s-au hărăzit 6 zile pentru a lucra, a purta povara muncii, și numai una pentru a se odihni și a se reconecta cu Dumnezeu.

Biblia ebraică (Tanakh) vede sufletul omenesc ca fiind în sclavie când natura sa mai joasă stăpânește asupra asupra ființei. Avaturirile sclaviei din Egipt ilustrate în Exod reprezintă o alegorie a acestui fapt. De altfel, în Tanakh se consemnează că evreii au fost ținuți robi de egipteni vreme de 6 ani, și au fost eliberați în cel de-al șaptelea an. Asocierea sclaviei cu numărul șase apare și în Exodul 21:2, Deuteneromul 15:12 și Ieremia 34:14.

Considerat de unii ca o metaforă a călătoriei spirituale a sufletului, Exodul ne spune, "Copiii lui Israel au plecat din Ramses spre Sucot, în număr de aproape şase sute de mii de oameni care mergeau pe jos, afară de copii." În acest caz, cifra 6 se poate referi la soarta existențială a ființei umane, semnificând omul ce-și abandonează sclavia sinelui, una simbolizată de cea a evreilor eliberați din Egipt.

Așa cum spuneam mai înainte, numărul șase este unul semnificativ în Biblie, deoarece este cel al Omului, al imperfecțiunii din lucrarea omului. El implică existența ființei umane fără Dumnezeu, fără Hristos. 6 poate fi reprezentat sub diverse forme, precum 4+2, unde 4 reflectă lumea omenească, iar 2 exprimă vrajba omului cu Dumnezeu. În varianta 5+1=6, 5 simbolizează grația divină, iar 5+1 înseamnă că această grație devine zadarnică prin corupția ori perversiunea umană. Șase poate fi descris și ca diferența 7-1, ce sugerează că omul nu este capabil să acceadă la perfecțiunea spirituală.
Cifra 6: Simbol și semnificație

La nunta din Cana, Galileea, Iisus vine ca oaspete și transformă apa din șase vase de piatră în vin. Ioan Evanghelistul portretizează aici sosirea Mirelui, mesagerul lui Dumnezeu, care aduce oamenilor mijloacele de a atinge natură lor mai înaltă (spirituală), într-o vreme când umanitatea este "căsătorită" cu natura sa mai joasă (materială), simbolizată de cele 6 vase cu apă.

O a doua relatare din Evanghelia după Ioan, cea despre femeia samariteană ce lua apă de la fântâna lui Iacov, pare să confirme acest punct de vedere:

"Du-te”, i-a zis Iisus, „de cheamă pe bărbatul tău şi vino aici.” Femeia I-a răspuns: „N-am bărbat.” Iisus i-a zis: „Bine ai zis că n-ai bărbat. Pentru că cinci bărbaţi ai avut; şi acela pe care-l ai acum nu-ţi este bărbat. Aici ai spus adevărul.” Ioan 4: 16-18

Textul dă de înțeles că interacțiunea din Iisus și femeie are loc sub semnul lui 6. Femeia samariteană poate reprezenta sufletul uman și, în acest sens, umanitatea în general, de vreme ce a avut șase soți, 5 în trecut, și unul în prezent, deși Iisus îi spune că nici unul dintre ei nu a fost adevăratul ei soț. Iisus ajunge prin asociere la un al șaptelea, autentic, soț, căsătorind spiritul ei muritor cu sufletul său însetat de puritatea sfințeniei, din care și-ar putea extrage apa vieții.

În iudaism, întâlnim steaua cu 6 colțuri a lui David, cele șase ordine ale lui Mishnah, șase mâncăruri simbolice de pe tava Seder de paște, serafimii cu șase aripi.

Numărul / cifra 2 din vis | Interpretarea și semnificația viselor

În islamism, există 6 articole ale credinței. Cele șase zile de post de Shawwal, împreună cu luna Ramadanului, echivalează cu postul pentru un an întreg.

Pitagoreenii recunoșteau 6 drept primul număr perfect. În matematică, un număr este perfect când suma tuturor divizorilor săi (exclusiv acel număr) reprezintă însăși acel număr: 1+2+3=6. Vechii greci atestau alte 3 numere perfecte: 28, 496 și 8.128.

În astrologie, a șasea casă aparține Fecioarei. 6 este guvernat de Venus și semnifică armonia, echilibrul, dragostea și adevărul. Se  zice că relevă soluții pentru problemele noastre într-o manieră calmă, senină, directe. Este asociat cu iluminarea, dezvăluirea tainelor decisive pentru evoluția noastră.

Atât în numerologie, cât și în astrologie, este numărul familiei, căminului, cultivării dezvoltării și idealismului.

În Tarot, cifra 6 corespunde cărții Îndrăgostiților. Pasionații acestui joc pretind că vederea regulată a numărului șase în traiul de zi cu zi poate fi un semn că este necesar să ne regăsim pacea interioară și iubirea de sine.

Numărul 1 - Simbol și semnificații
Numărul 6: Simbol și semnificație Numărul 6: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on septembrie 10, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.