Stephen Hawking: Citate despre om și univers

A venit vremea să vă ofer o serie de alte citate revelatoare ale unui om de o inteligență rară, Stephen Hawking, care nu câștigat vreun premiu Nobel, dar a devenit vestit în intreagă lume grație, mai ales, cărții sale "O scurtă istorie a timpului", care a făcut știința mult mai accesibilă publicului larg, omului de rând. Totodată, datorită simțului său special al umorului, a căpătat o popularitate imensă în media și cultură populară.

Hawking a fost diagnosticat la 21 de ani cu scleroză laterală amiotrofica, prognozându-se că mai avea de trăit maximum cinci ani. Nu numai că dat peste cap estimările medicilor (a murit la vârsta de 76 de ani), ci a și reușit să elaboreze o operă științifică extraordinară. Mintea și pofta sa de viață au inspirat lumea, constituind una din cele mai formidabile exemple ale triumfului spiritului uman. Iată câteva citate, gânduri, pe care Stephen Hawking ni le-a împărtășit despre noi înșine și univers...

Inteligența nu echivalează cu IQ-ul


"Inteligența nu este intelectul cu care ne-am născut, ci constă din cât de mult de mult ești dornic să muncești, și din conștientizarea și abilitatea de a ști că lucrurile se schimbă", a declarat Hawking la absolvirea Universității Oxford.

Află cât de puțin cunoști


Există numeroase proverbe străvechi și idei mai noi care ne arată că pe măsură ce cunoști mai mult, cu atât îți dai seama cât de puțin știi. Hawking  spunea că "Cel mai mare dușman al cunoașterii nu este ignoranța, ci iluzia cunoașterii."
Stephen Hawking: Citate despre om și univers

Există o cale de ieșire dintr-o gaură neagră


Adeseori, remarcile marelui fizician au făcut o paralelă între cosmos și viața omenească. În timpul unei conferințe de la Institutul regal de tehnologie din Stockholm, Hawking  remarca, "Găurile negre nu sunt atât de negre pe cât sunt descrise. Ele nu sunt închisori eterne, așa cum se credea odată. Lucrurile pot ieși dintr-o gaură neagră atât în afara sa, cât și, probabil, într-un alt univers. Așadar, dacă ești într-o gaură neagră, nu te resemna, fiindcă întotdeauna există o cale de ieșire din ea."

Greșelile sunt importante în evoluție


Stephen Hawking nu a subscris niciodată la ideea că ar fi fost cumva perfect. El credea în importanța erorilor, în efectul lor benefic. "A doua oară când cineva te critică pentru că ai greșit, spune-i că acesta poate fi un lucru bun. Deoarece, fără imperfecțiune, nici tu, nici eu, nu am fi ajuns să existăm."

Fanfaronada intelectuală este stupidă


Cu ocazia unui interviu în public, i s-a spus lui Hawking că cei prezenți acolo credeau despre el că este cea mai inteligentă persoană din lume. Întrebat dacă era de acord cu asta, a răspuns, "Nu pretind niciodată așa ceva. Oamenii care se laudă cu IQ-ul lor sunt niște perdanți."

Fii curios!


Hawking ieșea în evidență printr-o curiozitate insațiabilă și prin credința în el însuși. El ne îndruma, "Amintește-ți să privești la stele și nu în jos, la picioarele tale. Încearcă să înțelegi ceea ce vezi și minunează-te despre ceea ce face universul să existe. Fii curios. Și, oricât de dificilă ți se pare că este viața, există întotdeauna ceva ce poți face și a reuși."

Nu crede că traseul vieții tale este predestinat


"Așteptările mele s-au redus la zero când am împlinit 21 de ani. Totul, orice, a fost de atunci pentru mine ca un bonus", a declarat într-un alt interviu Stephen Hawking.

Fii perseverent!


Ceea ce Hawking a învins și ceea ce a realizat ating pragul extraordinarului și ne inspiră. Refuzul lui de a se da bătut în demersurile sale intelectuale, în ciuda bolii lui, constitue o personificare a perseverenței. El sublinia, "Oricâte greutăți ți se pare că ai în viață, este mereu ceva ce poți întreprinde. Contează să nu te lași învins."

Trăiește la maximum!


"Am încercat întotdeauna să-mi înfrâng limitările, condiția mea, și să trăiesc cât mai din plin. Am străbătut lumea, de la Antarctica până la gravitația zero."

Fii recunoscător!


Stephen Hawking nu lua nicicând ceva de-a gata și nu credea vreodată că destinul său sau cel al umanității ar fi responsabilitatea altcuiva decât a sa. Se simțea recunoscător pentru oportunitatea de a trăi și a studia cosmosul. El spunea, "Nimeni nu a creat universul și nimeni nu ne direcționează soarta. Acest lucru ne conduce către conștientizarea profundă că probabil nu există nici rai, nici viață de apoi. Avem această, unică viață pentru a aprecia măreață structură a universului și, din acest motiv, sunt extrem de recunoscător."

Stephen Hawking: Citate, maxime, aforisme
Stephen Hawking: Citate despre om și univers Stephen Hawking: Citate despre om și univers Reviewed by Diana Popescu on septembrie 18, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.