Ficusul în simboluri, superstiții, legende

Printre diversele tipuri de ficus, cel benjamina, foarte popular și în țara noastră, pare să fie unul special, ce a întruchipat de-a lungul vremii numeroase simboluri, a fost înconjurat de o multitudine de superstiții și legende.

O plantă ornamentală cu o înălțime de 2-3 metri, Ficus benjamina atinge chiar și 30 de metri în mediul său natural, are ramuri aplecate, grațioase, și frunze lucioase, ovale, cu vârfuri ascuțite, cu o culoare diferită în funcție de soiul său, verzi sau galben-verzui (Variegata, Starlight). Acest arbust include și soiuri de dimensiuni mici, folosite pentru bonsai, precum Esther și Natasha.

Este numit și smochinul plângător. În Orientul Mijlociu este un simbol al păcii și belșugului. Semințele fructelor sale (ce cresc numai în sălbăticie) semnifică unitatea, cunoașterea și înțelegerea universală.

În Asia de Est, marii arbori de Ficus benjamina sunt considerați sacri, mai ales datorită legendei că sub unul din ei ar fi ajuns Buddha la iluminare. Și în Indonezia sunt văzuți ca o legătură între lumea umană și cea a spiritelor.

Pe tărâmurile asiatice, ficusul este și un simbol al feminității, dar și al izgonirii din rai, al îngerilor pogorâți din ceruri pe pământ, ceea ce i-a atras denumirea de smochin plângător, exprimând durerea despărțirii de divinitate.

Dacă în unele din superstițiile de pe aceste meleaguri se spunea că, atunci când este ținut în casă, acest ficus poate crea certuri și neînțelegeri în familie, în majoritatea se credea că aduce fericire, armonie și noroc în rândul membrilor acesteia.
Ficus: simbol, superstiții, legende

Se zicea, de asemeni, că influențează starea emoțională a unei persoane, alungându-i gândurile rele, și îndreptând-o spre o atitudine pozitivă. Ar fi izgonit energia negativă, purificând atmosfera spirituală a unui cămin. Amplasat în dormitor, ar fi înlesnit un somn bun și o relaxare totală.

Ar fi ajutat la îndepărtarea unei bolii a cuiva din familie, preluând toxicitatea acesteia și murind, apoi, din această cauză.

Ar fi sprijinit mărirea elocvenței, exprimarea cu claritate a gândurilor, învigorarea puterii de convingere, ba chiar și procrearea unui copil!

Potrivit Feng Shui, ficusul benjamina trebuie să fie așezat în partea de sud sau est a unei camere pentru a-i fi stimulate la maximum calitățile, proprietățile benefice asupra familiei.

În bucătărie, forța acestei plante ar îmbunătăți un demers financiar și ar atrage averea către casă.

Prin plasarea lui în sufragerie, numai oamenii bineveniți ți-ar intra în locuința, iar cei răuvoitori s-ar simți stânjeniți să-ți mai treacă pragul locuinței!

Planta aloe: Simbol, superstiții și beneficii pentru sănătate
Ficusul în simboluri, superstiții, legende Ficusul în simboluri, superstiții, legende Reviewed by Diana Popescu on februarie 08, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.