Înțelepciunea învinge Puterea: Poveste cu tâlc

O poveste cu tâlc despre modul cum înțelepciunea poate înfrânge puterea, poate răsturna guverne, detrona regi sau împărați.

A fost odată un derviș având 60 de ucenici, cărora le dăruise învățătură pe cât de bine putuse. A decis, la un moment dat, că sosise vremea ca ei să aibă o nouă experiență, relevantă, de viață. I-a adunat și le-a spus că trebuiau să plece, alături de el, într-o lungă călătorie și că, în decursul ei, urma să se întâmple ceva neașteptat, un lucru care nu știa deocamdată ce le va rezerva... Oricum, a precizat, cei dintre ei care vor reuși să treacă de acesta încercare, vor fi capabili să-și continue călătoria împreună cu el!

Le-a mai zis că era musai să își împlânte cu toții în minte cuvintele, "Trebuie să mor în locul dervișului", și că aștepta de la ei să fie pregătiți să strige din toate puterile când el își va ridica amandouă mâinile. Auzind aceste vorbe, discipolii au devenit suspicioși față de intențiile dervișului și au început să șușotească, să-și schimbe pe furiș păreri.

59 dintre ucenici l-au părăsit, crezând că vor fi în pericol de-a lungul călătoriei, că dervișul dorea să îi sacrifice, să moară ei în locul său. I-au spus că gândiseră că plănuia o fărădelege, poate chiar o crimă, și că nu puteau să-l însoțească în condițiile cerute de el.
Poveste cu tâlc - Înțelepciunea învinge Puterea

Așadar, dervișul a pornit la drum cu singurul discipol rămas. Cu puțin timp înainte de a intra în cel mai apropiat oraș, un tiran, un rege nelegiuit, tocmai îl cucerise. Vrând să-și consolideze controlul asupra acelei cetăți cu o dramatică demonstrație de forță, își chemase soldații și le poruncise să captureze pe oricine intrase în oraș, chiar dacă părea nevinovat ori fără intenții rele, pentru a-l condamna la moarte ca fiind răufăcător. Ostașii i s-au supus și s-au răspândit pe străzi în căutarea unui astfel de drumeț.

Primele persoane cu care au dat cu ochii au fost chiar dervișul și ucenicul lui, și le-au arestat pe dată. Urmat de derviș, ucenicul a fost azvârlit în fața regelui, care a declarat că vrea să dea un exemplu cu acest vagabond, pentru a arăta că nu va tolera niciodată oameni care se revoltă împotriva sa ori care vor să fugă din calea lui, și l-a condamnat pe inocentul discipol la moarte.

Dervișul i-a cerut însă regelui să-i fie îngăduit să moară el în locul ucenicului, fiindcă era vină că-l convinsese să ducă o viață de călător, rătăcitor. Apoi, și-a ridicat brațele deasupra capului, iar ucenicul a început să strige cât putea de tare regelui să-i fie permis să moară el, și nu dervișul!

Regele era uluit! Le-a cerut sfat dregătorilor săi, întrebându-se ce fel de oameni puteau fi dervișul și discipolul lui, de vreme ce nu ezitau să moară unul pentru altul. Era îngrijorat că atitudinea celor doi ar putea fi văzută drept un act de eroism, întorcând populația contra sa, stârnind o revoltă!

Kahlil Gibran: 10 povești de înțelepciune și inspirație

După ce au discutat între ei, sfetnicii i-au confirmat regelui că era vorba cu adevărat de eroism, și că nu se putea face mai nimic în această privință cu excepția de a-i trata pe amândoi cu o și mai mare cruzime, pentru a-și pierde orice fărâmă de curaj. Totodată, i-au sugerat regelui că nu avea nimic de pierdut dacă îl întreba pe derviș de ce era atât de dornic să moară...

Regele i-a pus această întrebare, iar dervișul i-a răspuns că se prevestise de mult că un om va muri în acel loc și că, apoi, va învia și va deveni nemuritor, și că atât el, cât și ucenicul său, voiau să fie acel om!

Regele s-a gândit de ce ar face pe altcineva nemuritor atâta timp cât el nu era, și, după ce a mai cugetat nițel, a poruncit să fie executat chiar el, imediat, în locul dervișului și a discipolului său. Soldații i-au dus la îndeplinire, fără vreo șovăială, ordinul!

Chiar în acea clipă, cel mai rău acolit al lui, nerăbdător, de asemeni, să câștige nemurirea, s-a sinucis. Nici acesta, nici regele, nu au înviat, desigur, iar dervișul și ucenicul lui au părăsit orașul în mijlocul confuziei, tulburării, create de aceste evenimente.

O poveste sufistă din cartea "Gânditorii din est / Thinkers of the East", de Idries Shah, o culegere nemaipomenită de scurte povestiri spirituale.

Tărâmul adevărului: Poveste cu tâlc
Înțelepciunea învinge Puterea: Poveste cu tâlc Înțelepciunea învinge Puterea: Poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on februarie 07, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.