Superstiții despre durerile de cap

Generate, potrivit unor superstiții ale lumii, de spirite sau duhuri rele, durerile de cap și-au aflat în decursul timpului tot felul de remedii ciudate, ilare, ori chiar sinistre...

Se recomanda, cu strictețe, ca părul tăiat, rezultat după tuns sau cel rămas în dinții pieptenilor să fie îngropat pentru a nu fi folosit de păsări în incropirea cuiburilor lor, un lucru ce era obligatoriu ca să nu-ți provoace dureri amarnice de cap.

În Italia, "malocchio", adică ochiul rău sau deochiul, asociat cu dureri copleșitoare de cap, era prevenit prin purtarea unui talisman în formă de coarne ori prin formarea, cu degetele, a unor coarne.

O columnă placată cu bronz din actualul muzeu (fost biserică și mochee) Hagia Sofia (Sfânta Sofia) din Istambul, Turcia, avea pare-se puteri vindecătoare speciale. Vizitatorii își rotesc și acum degetul mare al mâinii în speranța că vor scăpa de tot felul de boli, de la dureri de cap la guță.
Superstiții dureri de cap

În Rusia exista credință că o durere de cap poate fi îndepărtată prin înfingerea unui cui în craniu! Se spune că țarul Ivan cel Groaznic poruncise să se bată cuie în capetele curtenilor săi care se plângeau de dureri de cap!

Alte metode de vindecare a durerilor de cap

- Inhalarea aromei de gălbenele.
- Punerea de hrean strivit la ferestre, ori strângerea în palmă a unui hrean strivit.
- Tratarea cu piper negru sau oțet fiert.
- Purtarea unui inel făcut din copita piciorului drept din față a unui măgar, a unei bucăți (în buzunar) de ceară de albine în formă de inimă, băutul ultimelor nouă picături de ceai scurse dintr-un ceainic, îngurgitarea unei pudre făcute prin pisarea mușchiului uscat aflat pe un craniu.
- Băutul unei mari cantități de apă fiartă.
- Purtarea în buzunar a unui cartof până se usucă.
- Înfășurarea în jurul capului a franghiei cu care un om a fost spânzurat.
- Creierul unei broaște cufundat în vin și aplicat apoi pe tâmple.
- La turci, o sticlă cu apă așezată pe cap în plin soare.

Degetele încrucișate - Superstiție , simbol și semnificație

Printre nativii americani, în triburile apalași, durerile de cap erau înlăturate prin legarea pe cap a unei broaște vii. Alți indieni aveau credința că așa ceva se putea petrece prin purtarea la pălărie a unor inele ale unui șarpe cu clopoței.

Superstiții românești despre durerile de cap


Pisica și câinele mănâncă iarbă ca să le treacă durerile de cap.

La vâlceni, pentru a fi ferit de dureri de cap, și alte probleme de sănătate, era bine ca de Bobotează, când se scufunda steagul în râu, să te speli atunci cu acea apă.

Sucevenii ziceau că e de bun augur să te bați cu o piatră în cap când auzi prima oară în primăvară un tunet, astfel încât să nu ai dureri de cap tot anul!

Bucovinenii erau de părere că cineva care suferea de o durere de cap trebuia să prindă o pasăre, să o frigă și să-și pună carnea acesteia, caldă încă, la cap. Tot ei credeau că pentru a alunga o astfel de afecțiune era indicat să îți pui pe frunte ori la ceafă "curechiu", adică varză verde ori murată, ori să-ți apleci capul sub evanghelie.

Gorjenii aveau o soluție mai simplă în acest caz, adică să te afumi cu sămânță de floarea soarelui.

Alți români susțineau că pentru a-ți trece o durere de cap era necesar să îți pui capul în zori într-un izvor.

Tecucenii aveau superstiția că dacă îți bați copii cu papucul, vei avea mari dureri de cap! De asemeni, spuneau că nu e de bun augur să stai la mort până îl îngroapă, ca să nu îți amorțească capul!

În Covurlui, când scăpăra prima dată pe cer un fulger, era auspicios să te apleci și să iei cu ochii închiși, între pleoape, niște paie, astfel încât să nu te apuce durerile de cap!

Surse principale:
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Mona A. Radford, Edwin Radford: Encyclopedia of Superstitions
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopædia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Artur Gorovei: Credinti și superstiții ale poporului român

Superstiţiile românilor despre băutură (o legătură cu durerile lor de cap)
Superstiții despre durerile de cap Superstiții despre durerile de cap Reviewed by Diana Popescu on februarie 05, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.