14 iunie: Ziua internațională a băii

Acest eveniment de pe 14 iunie nu este dedicat, așa cum ar fi tentați unii să creadă, singurei zile din an în care să se îmbăieze! Ziua băii îl celebrează , de fapt, pe Arhimede, așa că ar putea fi mai curând potrivită unei distracții cu copii, una într-o cadă plină sau într-o piscină, ocazie cu care cei mici se pot transforma în niște veritabili oameni de știință, experimentând și dezvăluindu-și ce se întâmplă cu jucăriile lor când sunt cufundate în apă.

Potrivit legendei, în această zi, matematicianul, fizicianul și filosoful Arhimede din Siracuza ar fi descoperit, în vreme ce făcea baie, că volumul unui obiect poate fi determinat prin scufundarea lui în apă.

Unii sunt de părere, totuși, că metoda de calcul a volumului de apă dislocuit astfel ar necesită o prea mare acuratețe, și că, mai degrabă, Arhimede ar fi pus la punct cu acest prilej principiul care îi poartă numele, conform căruia "un corp scufundat într-un fluid, este împins de jos în sus de către fluid, cu o forță egală cu greutatea volumului de fluid dislocuit de acel corp."   
14 iunie: Ziua internațională a băii

Oricum, imediat ce a fost străfulgerat de o astfel de revelație, Arhimede nu ar mai fi ținut cont că este gol pușcă, și ar fi cutreierat străzile Siracuzei urlând cu încântare "Evrica, evrica!" (adică, "am găsit, am găsit!").

Ceea ce se știe cu certitudine este că Arhimede s-a născut în anul 287 i.Hr. Legenda grecească ne spune că ar fi făcut descoperirea sa epocală cu o săptămână înainte de începerea verii.

În acele timpuri, grecii urmau un calendar astronomic în care anotimpurile erau determinate în asociere cu înclinarea de 23,5 grade a axei de rotație a pământului pe orbita sa în jurul soarelui. Vara începea astfel pe 21 iunie, așa că 14 iunie a fost desemnată ziua de onorare a lui Arhimede sau ziua internațională a băii!

13 iunie: Ziua ginului
14 iunie: Ziua internațională a băii 14 iunie: Ziua internațională a băii Reviewed by Diana Popescu on iunie 13, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.