22 iunie: Ziua eclerului cu ciocolată

Pe 22 iunie sărbătorim anual Ziua eclerului cu ciocolată, o prăjitură a cărei nume ne izbește, pur și simplu, papilele gustative, ca un fulger și ne umple mintea cu imaginea unei creme bogate, a unui aluat ușor, delicat, și a unui topping îmbietor de negru, ce ne amintesc de vechiul, romanticul Paris!

Cuvântul ecler ("éclair") înseamnă în limba franceză "scânteiere a fulgerului", un termen care descrie fie strălucirea sa extraordinară după ce este acoperit cu clasica sa glazură de ciocolată, fie viteză cu care această delicatesă dispare când nu este strașnic păzită!

Se spune că eclerul a fost inventat de chef-ul francez Antonin Carême, un om cu o istorie tragică. După ce a fost abandonat de părinții lui în tumultoasa Revoluție Franceză, și-a găsit de muncă pe postul de ajutor de bucătar pentru a avea ce mânca și unde se culca. Mai târziu, a lucrat ca ucenic la faimosul patiser Sylvain Bailly.               
22 iunie: Ziua eclerului cu ciocolată

Băiatul a evoluat într-un uimitor de talentat chef, atât de talentat încât după ce și-a finalizat ucenicia la Bailly, a fost capabil să se mute de la un angajator la altul după propria-i voință.

Grație geniului lui și a iubirii sale pentru delicatețuri a luat naștere eclerul cu ciocolată, poreclit în secolul al XIX-lea "pain à la duchesse" ("pâine à la ducesă") sau "petite duchesse" ("mica ducesă").

Delicioasa prăjitură alungită, făcută cu aluat "choux" și umplută cu crema de vanilie, ne scoate din țâțâni gustul și văzul prin glazura să dulce, din ciocolată sclipitoare!

Știai că aluatul eclerului este de exact același tip ca și cel al profiterolului?

Oricum, dacă ți-am făcut poftă, nu mai sta pe gânduri și dă fuga să sărbătorești această zi înfruptându-te dintr-un ecler cu ciocolată!

21 iunie: Ziua internațională yoga
22 iunie: Ziua eclerului cu ciocolată 22 iunie: Ziua eclerului cu ciocolată Reviewed by Diana Popescu on iunie 21, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.