23 iulie: Ziua înghețatei de vanilie

 "Căldură mare, mon cher!" pe 23 iulie! Așadar te poți delecta, răcori cu o înghețată de vanilie, mai ales că este ziua în care e sărbătorită anual! Este atât de frecvent găsită și degustată în Europa și America încât unii pun semnul egalității între ea și înghețată pur și simplu.

Asemeni celor mai multe tipuri de înghețată, cea de vanilie a fost creată la origine prin răcirea unui amestec de vanilie, zahăr și smântână deasupra unui container cu sare și gheață.

Dacă vrei să te bucuri de o sporită savoare a acesteia, ar fi indicat să știi câte ceva atât despre originea înghețatei, cât și a vaniliei!

Înghețata poate fi detectată în istorie încă din secolul al XIV-lea, când era servită la Curtea mogulilor din perioada chinezească Yuan.

Da, ideea de a folosi laolaltă sarea și gheața pentru a obține un efect de refrigerare a apărut în Asia. Această metodă a ajuns și în Europa, după ce maurii și arabii au poposit în Spania, între anii 711 și 1492. Italienii s-au dovedit cei mai inspirați în a o prelua, înghețata lor răspândindu-se rapid în țările europene.                               
23 iulie: Ziua înghețatei de vanilie

Pe la debutul secolului al XVIII-lea, s-a consemnat a exista rețete pentru înghețată și în Franța. Francezii au îmbogățit-o cu ouă sau cu gălbenușul acestora.

Vanilia a fost mai întâi utilizată în alimentație în Mexic. În anii 1500, conchistadorii au fost plăcut impresionați de ea, și au adus-o în Spania.

La început, spaniolii au întrebuințat vanilia pentru a da o aromă în plus unei băuturi din ciocolată, constând din miere, apă, porumb și boabe de cacao, devenită populară în Anglia, Franța și alte zone din Europa în anii 1600. În 1602, Hugh Morgan, spițerul reginei Elizabeth I, a sugerat că vanilia ar putea fi folosită separat de cacao.

Francezii i-au preluat rapid ideea, au pus la punct băuturi cu vanilie fără cacao, folosind-o apoi pentru a aroma înghețată. Președintele Thomas Jefferson a descoperit în Franța înghețata de vanilie și a dus rețeta acesteia în SUA, unde culoarea ei naturală era maro!

În Țările Române, se pare că înghețata ar fi ajuns pentru prima oară la curtea domnitorului Constantin Brâncoveanu.

22 iulie: Ziua hamacului
23 iulie: Ziua înghețatei de vanilie 23 iulie: Ziua înghețatei de vanilie Reviewed by Diana Popescu on iulie 22, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.